learning
learning

Heb je een langgekoesterde (studie)droom die je wil waarmaken? Wil je beter onthouden wat je leest? Of heeft je kind huiswerkbegeleiding nodig? Laat je verrassen door deze tips en inzichten. Nieuwe dingen leren – zo doe je dat!

Waarschijnlijk is het al een tijdje geleden dat je op de schoolbanken zat of huiswerk moest maken. Leerstof van buiten leren – hoe ging dat ook weer? In de GoodHabitz-cursus ‘Leren Leren’, helemaal gratis voor de huishoudhulpen van Tempo-Team @Home, vind je alles wat je moet weten. Wij sommen alvast 7 feiten op die je helpen studeren.

  1. Je leert het best in een lichte en goed verluchte ruimte en in een rechte zithouding. Hang je voorovergebogen aan je bureau, dan knel je de zuurstoftoevoer naar je hersens af. En zuurstof is nodig om nieuwe informatie op te slaan.
  2. Een lege werktafel (zonder smartphone ...) bevordert de concentratie. Net als een stukje kauwgom. Door te kauwen gaat er 30% meer bloed naar je hoofd en dat geeft je hersens een boost.
  3. 80% van de info die we dagelijks opnemen, zijn we binnen de 24 uur alweer vergeten. Wil je informatie opslaan in je kortetermijngeheugen en later zelfs in je langetermijngeheugen? Dan moet je twee dingen doen. De info regelmatig herhalen én in verband brengen met kennis die je al hebt.
  4. Met de jaren verliezen je hersens wat van hun kracht. Maar je bent nooit te oud om te leren. Wie op latere leeftijd wil bijstuderen is vaak heel gemotiveerd en heeft een betere werkhouding. Omdat je veel ervaring hebt, leg je makkelijk verbanden en dat helpt je memoriseren.
  5. Je hersens zijn een spier: je kunt ze trainen, maar mag ze niet overbelasten. Neem daarom elke 45 minuten een pauze. Tijdens het studeren is vooral je linkerhersenhelft aan het werk. Stimuleer in je pauze je rechterhersenhelft door iets creatief te doen. Of laat je brein rusten en kom even in beweging.
  6. Voelt het als te hoog gegrepen: studieblokken van 45 minuten?! Relax, je kunt je focus rustig opbouwen. Begin met blokken van 10 minuten, waarna je twee of drie minuten pauzeert. Schakel na drie dagen over op studieblokken van 15 minuten. Zo rek je je concentratievermogen binnen de maand op naar drie kwartier. 
  7. Met frisse moed in een studie vliegen? Dat is leuk! Maar wil je volhouden, dan moet je kunnen omgaan met tegenslag. Ben je de stof van gisteren vergeten? Heb je vandaag écht geen zin? Wees dan mild voor jezelf: bouw wat herhaling in of doe de helft van wat je gepland had. Bezig blijven is belangrijker dan op schema zitten. Ook met kleine stapjes boek je vooruitgang.

PS: Weet jij goed waarom je wil bijleren? Maakte dit artikel je gezond nieuwsgierig? Volg dan de (gratis) cursus ‘Leren leren’ op GoodHabitz en ontdek welke 5 leermethodes er zijn... en welke het best bij jou past. Veel succes!