Collega’s alleen een duimpje geven op 1 maart? Dat is net zoals je lief alleen kussen op 14 februari. Het is niet genoeg! Onder jobtimisten is ook een doordeweekse dinsdag (of een weinig bijzondere woensdag...) een prima complimentendag. Het werkt gewoon leuker als je laat horen dat je elkaar waardeert!
Gul zijn met complimenten zit niet echt in de Belgische werkcultuur. We gaan ervan uit dat onze collega’s wel weten dat ze goed bezig zijn. Pas als we een verbeterpuntje zien, trekken we onze mond open. Dat is jammer. Ten eerste doet een gemeend complimentje iedereen plezier: hang dus wat vaker de jobtimist uit en verspreid die positieve vibes! Bovendien stellen collega’s zich liever open voor opbouwende feedback als ze weten dat je ook hun sterke kanten ziet. Strooi je op zonnige dagen gul met bloemetjes, dan tref je in stormsituaties sneller de juiste toon!
Neem dus de challenge aan en geef deze week 20+ complimentjes aan minstens 10 verschillende mensen. Je moet maar denken: een compliment is...
1. Als een toverspreuk
Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat complimentjes goed zijn voor iemands motivatie, productiviteit en energie. Van een magische boost voor het werkplezier gesproken! Als je het zo bekijkt, heb jij superkrachten in petto voor je collega’s: door een duimpje of schouderklop van jou gaat de zon voor hen schijnen.
2. Als een boomerang
Een goed humeur is als een virus zo aanstekelijk. Door een glimlach te brengen op het gezicht van je collega, krijg je spontaan zelf een goed gevoel. Zo versterkt een compliment jullie band en teamspirit. Door het goede bij een ander te benoemen, ga je ook milder kijken naar jezelf. Je zonnige bril (of positieve mindset) wordt geactiveerd! Wie weet krijg je zelfs een complimentje terug?
3. Onbetaalbaar
Vraag het maar aan al die superrijke, hondsellendige Hollywoodsterren. Sommige dingen – zoals liefde, vriendschap of eerlijke complimentjes – kun je met geld niet kopen. Uit eigen onderzoek blijkt dat opslag ons een beetje, maar niet heel sterk motiveert. Waardering is veel belangrijker voor het werkplezier op lange termijn.
4. Een driedubbele kunst
Ga jij de challenge aan en ben je klaar om met complimentjes te strooien? Denk dan even aan de drie gouden regels. Een geslaagd compliment is:
- eerlijk – als je de nieuwe schoenen van collega A lelijk vindt, moet je ze niet de hemel in prijzen. Zwijg liever over die laarsjes en zeg iets anders aardigs;
- specifiek – ‘Jij bent zo’n topper’ klinkt minder persoonlijk of oprecht dan ‘Jij bent een kei in het samenbrengen van mensen’
- rustig – slinger niemand in het voorbijgaan snel-snel een compliment naar het hoofd. Maak er liever een rustig moment van, met ruimte voor uitwisseling. Als je een beetje sociaal slim bent, wist je dat al...
5. Altijd welkom
De timing van een compliment maakt weinig uit. Elke dag is 1 maart! Leuke feedback is op elk moment een opsteker, van de vroege uurtjes op maandag tot de informele drink op vrijdag, van je eerste werkdag met bibberende knieën tot de speech op je afscheidsfeest, en van de stressy momenten voor tot de tevreden uurtjes na een topprestatie.