je-job
je-job

Met de ideale job is het zoals met de ideale partner. Je kunt héél lang zoeken naar de perfecte match, of je kunt proberen om een goede match nog wat beter te kneden. Wil jij je eigen takenpakket mee vormgeven en je jobinhoud naar je hand zetten? 6 tips!

Sluit je job perféct aan bij je talenten en voorkeuren? Dan zit je goed qua werkplezier en voldoening. Maar perfectie is een gevaarlijk woord – je jaagt beter op realistische dromen. Soms heb je toffe collega’s en een comfortabel loon, maar mis je uitdaging. Soms doe je je job doodgraag, maar werken pesters of de dagelijkse monsterfile op je gemoed. Moet je dan nog even volhouden of de deur resoluut achter je dichtslaan? Goed nieuws: er is een derde optie. In het Engels heet die ‘jobcrafting’.

1. Zet kleine stapjes

Wie z’n eigen job ‘boetseert’, neemt initiatief om kleine dingen te veranderen. In plaats van een nieuw werkavontuur op te zoeken, geef je een nieuwe invulling aan de job die je al hebt. Dat gaat met kleine stapjes en is een proces van lange adem. Maar stap voor stap stem je je job beter af op wat jij wil en wat jij kan. 

2. Stroop je mouwen op!

Als je gaat boetseren, rol je maar beter je mouwen omhoog. Jobcrafters zijn het positieve spiegelbeeld van Generatie Snowflake. Ze nemen het heft in eigen handen. In plaats van af te wachten, creëren ze actief eigen kansen. De eerste stap daarbij is weten wat je wilt. Welk aspect van je job stoort je soms? Dat is het vertrekpunt van je eerste boetseerronde.

3. Bepaal je eerste horde

Bepaal de kleine verandering die voor jou het grootste positieve verschil zou maken. Zoek in 4 domeinen. Wil je een taakgerichte aanpassing? Dan wil je bv. meer gelegenheid om te doen wat je graag of goed doet. Omgekeerd kan het zijn dat je bepaalde taken wil doorgeven omdat ze je minder liggen. Of zoek je een relationele aanpassing? Dan wil je bv. meer contact met ervaren collega’s (om te kunnen bijleren) of minder contact met lastige klanten. Ook een mentale aanpassing hoort tot de mogelijkheden. Soms verbetert je relatie met je job als je er op een andere manier naar leert kijken. Tenslotte zijn er contextuele aanpassingen. Misschien wil je meer (of minder) thuiswerken of glijdende werkuren?  

4. Duw de trein in gang

Zodra je weet in welk domein je wilt ‘kneden’, praat je erover met je leidinggevende. Zo ontdek je wat kan en wat niet. Probeer de juiste toon te treffen door je positieve ingesteldheid te benadrukken: je bent grotendeels blij met je job en streeft naar kleine verbeteringen. Gooi al je sociale intelligentie in de strijd! Het vraagt wat moed om dit gesprek aan te gaan, maar als het goed gaat, krijgt je zelfvertrouwen een boost!

5. Heb geduld 

Boetseren is zachtjes kneden met de vingers. Er komen geen botte messen of zware hamers aan te pas. Verwacht dus geen wonderen van dat eerste gesprek. Toch zet de ene verandering vaak de volgende in gang. Omdat je meer contact hebt met een collega, krijg je misschien de kans om te helpen bij een uitdagend project? Of misschien doe je het zo goed als mentor voor die ene starter, dat nieuwkomers begeleiden voortaan jouw verantwoordelijkheid wordt? Denk eraan dat jobcrafting breder gaat dan iets (taken, contacten...) erbij nemen of afstrepen. Soms verandert je takenpakket niet, maar mag je bv. een training volgen om beter om te gaan met boze klanten. Het mindere kantje van je job verdwijnt dan niet, maar jij kan het beter aan.

6. Blijf bijleren

Als je houdt van afwisseling en wilt blijven vooruitgaan op het werk, dan is jobcrafting je ding. Duik dieper in het onderwerp in de online cursus Werkplezier van GoodHabitz, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. In het vierde hoofdstuk leer je alles over ‘je job boetseren’. Want je jobinhoud ligt misschien voor drie vierde vast, maar in dat laatste kwartje maak je zélf de magie. Er is altijd ruimte in een goed team voor de eigen inbreng van energieke werkers en positieve denkers!  

PS: Hoe kneedbaar zijn deze vacatures en toon je beter wel of geen emoties op het werk?