Klaar voor een extra scheutje plezier in je (werk)leven? Vertrouw dan op de raad van een geluksprofessor of -goeroe! In Vlaanderen gaat die titel naar Leo Bormans, maar de Franstalige wereld luistert naar Catherine Testa. 6 happy hacks van een optimistische Française!
Een paar weken geleden gaf optimisme-expert Catherine Testa een webinar aan de klanten van Tempo-Team. Wij waren met Teamwork natuurlijk ook van de partij om Testa’s beste tips voor jullie te noteren. Samen voor meer jobtimisme!
Zet je bouwhelm op
Laat je niets wijsmaken: optimisten zijn geen naïevelingen! Het zijn mensen die bouwen aan de toekomst en hun mouwen opstropen voor een moeilijke klus. Voor optimisten is een betere wereld geen handig IKEA-bouwpakket dat je op een zonnige middag fluitend in elkaar draait. Het is een work in progress, en soms best heftig, maar optimisten zijn doorzetters. Zet elke dag met frisse moed je bouwhelm op!
Schrap de zombies
De typische mens (als die al bestaat...) heeft een aantal ingebouwde foutjes. Zo bedenken we sneller ramp- en horrorscenario’s dan positieve verhalen. Optimisten verzetten zich tegen die al te menselijke neiging. Ze breken hun hoofd niet over mogelijke toekomstproblemen maar stellen scherp op een positief doel. Dus schrap de zombies uit het script van je leven en focus op een happy end. Die positieve mindset is meteen in orde!
Omarm de smiley
Je weet intussen (check tip 1) dat optimisme geen synoniem is voor naïviteit. Zo zijn er wel meer gelijkenissen om resoluut te doorstrepen. Vrolijkheid is geen oppervlakkigheid. Een fijne band met collega’s is geen overbodige luxe. Zwartkijkers zijn geen grote wijsgeren en soft skills zijn niet voor softies. Zet jij een streng ‘werkgezicht’ op om professioneel te lijken? Optimisten weten beter!
Bekijk jezelf als radertje
Pessimisten zetten zichzelf graag buiten de groep. Vanuit die positie kunnen ze gemakkelijk ‘de schuldige’ aanwijzen van een probleem. Optimisten zijn niet zo bezig met de schuldvraag. Ze bekijken zichzelf als deel van de groep én deel van de oplossing. Zelfs het kleinste radertje in het systeem kan een positief verschil maken. Inspirerende voorbeelden genoeg!
Zet je oordeel on hold
We leven in een maatschappij vol snelle meningen en – laat ons eerlijk zijn – daar worden we niet vrolijker van. Door collega’s, opdrachten en zelfs de coronamaatregelen in binaire hokjes te steken (goed/fout; eerlijk/vals; slachtoffer/dader...) voelen we ons al gauw machteloos of misdeeld. Een genuanceerde blik laat meer ruimte voor optimisme dan een bikkelhard, razendsnel oordeel. Geloof niet zomaar dat het elders beter is en blijf oog hebben voor wat goed is in je leven.
Klik je blij
Kijk je vaak op nieuwssites of sociale media? Dan kletteren de onheilsberichten en fake news items als regendruppels op je neer. Voor zo’n stormweer heb je een sterke paraplu nodig. Wegklikken is een prima oplossing – van een digitale detox kikkert iedereen op. Ook goed voor je (werk)vreugde zijn digitale pauzes of dagen waarop je bewust alleen op positieve krantenkoppen klikt. De algoritmes onthouden zo’n ‘happy news only’-sessie en serveren je in de toekomst meer van dat.