coaching
coaching

Heb jij ook zo’n stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar geeft? Dat fluistert: ‘Wat doe jij nu?’ en ‘Waarom verpest je dit weer?’ Hoog tijd dan om wat vriendelijker naar jezelf te kijken. Word je eigen coach met deze 5 tips. 💡

Het waren psychologen uit de Sovjetunie die het ontdekten. Kleuters die tegen zichzelf spraken tijdens het puzzelen, konden zich langer concentreren. Sterker nog, uit een opvolgstudie bleek dat die kinderen ook op latere leeftijd meer doorzettingsvermogen hadden. Lang nadat ze waren gestopt met luidop praten tegen zichzelf.

De verklaring? Kinderen nemen de aanmoedigende stem van hun ouders en opvoeders over. Als je omringd wordt door cheerleaders, leer je spontaan supporteren voor jezelf. Je ontwikkelt een ‘innerlijke coach’ en die helpt je presteren.

Klinkt prima, al is er een addertje. Bij veel mensen is de innerlijke stem eerder kritisch dan ondersteunend. Heb jij wel eens last van gedachten die je afremmen of neerhalen? Dan wordt het tijd om je innerlijke criticus te ontslaan en een vacature uit te schrijven voor innerlijke coach – met deze tips! 

1. Stem af op je eigen kanaal

Ben jij je bewust van de stem in je hoofd? Begin met luisteren en jezelf te observeren. In welke situaties praat jij tegen jezelf: in stress-situaties, bij conflicten, ’s nachts in je bed? Welke boodschap geef je dan? Is die ondersteunend? Of juist niet? Je hoeft niet altijd te verklaren waarom je ‘zelfspraak’ is wat ze is – soms is daar therapie voor nodig... Belangrijk is vooral dat je beseft dat je op elk moment van spreektoon kunt veranderen.

2. Ga voor ochtendshow vrolijk 

Luister je op de radio wel eens naar de presentator van het ochtendblok? Die pept luisteraars op voor hun dag en klinkt altijd upbeat. Voel je een dip in je motivatie of zelfvertrouwen? Praat dan eens ‘ochtendshow vrolijk’ tegen jezelf: ‘Het glas is halfvol!’; ‘Goed genoeg is prima: wie heeft perfectie nodig?!’; ‘Een goeie poging verdient al een duim!’ Ga voor optimisme met een vleugje realisme: soms heb je een mindere dag, maar dat is geen ramp.

3. Krijg je verhaal op orde 

Je innerlijke criticus laat zich vast niet zomaar het zwijgen opleggen. Vaak fluistert dat lastige stemmetje al járen dezelfde boodschap in je hoofd. Bedenkt een positief alternatief voor elk hardnekkig zelfverwijt! Vervang ‘Waarom laat je altijd over je heenlopen?’ door ‘Ik mag voor mezelf opkomen!’ (en nog 6 tips voor meer assertiviteit). Zoek een persoonlijke mantra, dat is goed voor je doorzettingsvermogen. Kortom: praat met jezelf zoals je tegen een goede vriend(in) zou spreken.

4. Blijf bij jezelf

Weet je wat gek is? Vaak schiet je innerlijke criticus in gang wanneer een collega een complimentje krijgt. Je hoort hoe iemand anders wordt opgehemeld en dat triggert je eigen onzekerheid: “Natuurlijk haalt Sanne weer die nieuwe klant binnen. Mensen vinden haar altijd leuker dan mij.” Stop met vergelijken. Laat Sanne zijn wie ze is & you do you. Blijf bij je eigen mantra en gun (of geef!) collega’s hun complimentjes.

5. Zet positieve feedback op repeat

Ons brein zit vol overlevingsinstincten. Daarom geeft het minder aandacht aan positieve feedback dan aan negatieve. Want die laatste voelt gevaarlijk aan en lijkt belangrijker.... Aan jou dus om je hersenen te helpen focussen op het goede! Geeft iemand je lovende woorden? Schrijf ze dan op. Herhaal ze bij jezelf als je down bent. Hoe meer schouderklopjes je krijgt (of herinnert), hoe gemakkelijker het wordt om je open te stellen voor verbeterpuntjes. 

Go for it, roept je innerlijke coach. Solliciteren maar op die topvacatures.