Het is nooit te laat om op tijd te komen: 6 tips

Chronisch te laat komen is niet alleen voor jezelf vervelend, maar ook voor de persoon die op je wacht. Maak er dus komaf mee, en wel nu meteen, vanaf deze eigenste seconde. Start!

 1. Draag een horloge
  Laat je smartphone in je handtas of broekzak zitten, en schaf jezelf een lekker ouderwets horloge aan. Kan het echt zo simpel zijn? Ja. Een horloge heeft – in tegenstelling tot je smartphone – maar één functie: de tijd weergeven. Natuurlijk kan je net zo makkelijk op de klok van je smartphone kijken, maar voor je het weet zit je te Facebooken, te SnapChatten en te Instagrammen, tot je… alwéér de tijd uit het oog verliest.

 2. Leg alles klaar
  Zéker als je vroeg moet vertrekken, is het geen overbodige luxe om de avond voordien je kleren klaar te leggen en je spullen te verzamelen. Maak gerust je havermoutpap van tevoren klaar, en denk zelfs al na over je lunch. Gesmeerde boterhammen bewaren prima in de koelkast en een thermos koffie geeft je een instant roadtrip-gevoel, toch?

 3. Bewaar je spullen op een vaste plek
  Eindigt je ochtendritueel steevast met een stresserende zoektocht naar je sleutels, je telefoon, je portefeuille en je badge, denk dan eens na over een vaste plaats voor je essentiële spullen, en kweek de gewoonte om ze meteen na thuiskomst daar te dumpen. Een lade, een schaaltje, een vaas, de koelkast, de paraplubak naast de deur, whatever. Zolang ze je maar helpt om orde in de chaos te scheppen.

 4. Maak plaats voor ruimte
  Je mag je agenda vol plannen, maar niet overvol. Laat vergaderingen en afspraken niet naadloos in elkaar overlopen, maar laat er telkens een beetje ruimte tussen. Die ruimte gebruik je om even op adem te komen, of om te vermijden dat je gestresseerd geraakt als de ene afspraak uitloopt, en de andere alweer wacht.

 5. Plan reistijd in
  Klinkt logisch, en toch laten tal van mensen zich keer op keer vangen. Bereken van tevoren hoeveel tijd je nodig hebt om je van punt A naar B te verplaatsen, en voeg daar gerust nog een kwartier aan toe voor onvoorziene omstandigheden zoals files of vertragingen.

 6. Durf nee zeggen
  Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaak te laat zijn, ook vaak te veel tegelijk willen doen. Nog snel even een lading vuile was in de machine steken, Facebook checken, een brood kopen voor vanavond… Laat alles wat kan blijven liggen, gewoon liggen en focus je op één ding. En vooral: negeer je smartphone. Die sms kan je straks lezen, als je op je werk bent. Op tijd.