Leren om het grote te zien in het kleine: dàt hebben we door corona geleerd. Hoe houden we het spannend dichtbij huis? Schud je innerlijke ontdekkingsreiziger wakker en ga mee op micro-avontuur!

Ver, duur en uitzonderlijk: volgens reclamespots en tv-programma’s zijn dat de ingrediënten van een avontuur. Alastair Humphreys is het daar niet mee eens. De Brit fietste op 4 jaar tijd de wereld rond, dus hij weet wel iets van avontuurlijk leven. En nee, voor hem is dat niet gelijk aan het vliegtuig nemen, veel geld uitgeven of exclusieve toegangskaartjes versieren.

Wél belangrijk? Je beleeft een avontuur als je iets doet (1) dat je routine doorbreekt en (2) waarvan je het verloop niet helemaal kunt voorspellen. Een avontuur, hoe groot of klein ook, is een belevenis met een verrassingselement! Tot slot spelen avonturen zich - volgens Humphreys - altijd af in de buitenlucht. Sommige micro-avonturen zijn zo kort dat je ze gewoon na een drukke werkdag kunt beleven.

Deze 10 tips zijn evenveel kansen op een micro-avontuur:

  • Trek eropuit zonder schoenen. Of je nu je favoriete buurtwandeling maakt op blote voeten of kiest voor één van deze blotevoetenpaden: je vertrekt gegarandeerd op een verrassende tocht.
  • Neem in het station op een willekeurig uur de eerstvolgende trein en stap uit bij de vierde halte. Probeer te voet thuis te geraken zonder je telefoon te gebruiken of geld uit te geven.
  • Slaap onder de blote hemel. Leg je matras op je balkon of span een hangmat in je tuin.
  • Maak op goed geluk een wandeling door een middelgrote stad die je niet kent: Sint-Truiden, Kortrijk, Verviers… Gebruik geen stadsplan, geen Google Maps, vraag niemand aanwijzingen. Geef jezelf en je nieuwsgierigheid anderhalf uur vrij spel en kijk wat je onderweg zoal ontdekt. 
  • Check het uur van zonsopgang, zet je wekker en fiets door het donker naar het dichtstbijzijnde natuurdomein. Geniet daar van je ontbijt terwijl je het ochtendgloren bewondert.
  • Daag jezelf uit en zorg dat je een vallende ster ziet voor het jaar voorbij is. Win inlichtingen in bij de Koninklijke Sterrenwacht en ga op het juiste moment naar de juiste plaats.
  • Maak een ‘persoonlijke reis’. Te voet of per fiets, dat maakt niet uit. Zo lang je maar een weg aflegt die voor jou (en alleen voor jou) betekenisvol is. Fiets bv. van het geboortedorp van je moeder naar het geboortedorp van je vader.
  • Organiseer een Belgische picknick met 2 collega’s. In plaats van na het werk samen op restaurant te gaan, nemen jullie elk een picknicklaken en voedsel van één kleur mee. Als je collega’s zwarte of gele etenswaren meenemen en jij rode, houden jullie een 100% Belgisch festijn.
  • Zoek op wanneer de eerstvolgende volle maan valt. Maak die nacht een lange strandwandeling met je voeten in de branding.
  • Download de app Fietsknoop en stippel een parcours uit van precies 100 km. Vertrek op een weekend- of vrije dag om 6 u ’s morgens en pauzeer na elke 12,5 km op de eerste leuke plek die je ziet. 

PS: Kruid je staycation met een micro-avontuur en niets zo spannend als beginnen in een nieuwe job.   Check dus onze vacatures!