jumping_students
jumping_students

Jobstudenten inzetten is een meerwaarde voor je bedrijf en het werkplezier. Toch komt er ook wel wat bij kijken, wil je jongeren op de werkvloer inschakelen. Wij maken je wegwijs in de regelgeving en helpen je het maximale uit studentenwerk te halen.

Studentenwerk, een slimme zet

Met de zomer in aantocht sijpelen de verlofaanvragen binnen. En natuurlijk gun je je vaste medewerkers die welverdiende rust. Maar tegelijk maak je je ook zorgen om de continuïteit en stabiliteit van je bedrijf: want hoe vang je al die afwezigheden in je team op? Simpel: met gemotiveerde jobstudenten. Zij zijn de ideale werkkrachten om je bedrijf draaiende te houden tijdens de vakantie of piekperiodes te overbruggen. 

Jij, je werknemer en de jobstudent: iedereen content!

Je slaat immers twee vliegen in één klap. Enerzijds kunnen je vaste mensen met een gerust hart op vakantie en blijft het werk niet liggen. Je medewerkers hoeven ook niet meer dubbel zo hard te werken tijdens drukke periodes. Met andere woorden: je haalt de druk van hun - én jouw - schouders, waardoor ze meer ontspannen aan de slag kunnen. Werkplezier verzekerd!

Anderzijds geef je jongeren de kans om iets bij te verdienen en je bedrijf op een laagdrempelige manier te leren kennen. Jobstudenten zijn meestal heel flexibel. En gretig zijn ze ook, want een vakantiejob geeft een financieel extraatje: al-tijd welkom als student. In deze war for talent is het daarnaast ook wel handig om nieuw talent in actie te zien, toch? Zie hun beperkte werkervaring trouwens gerust als een extra troef: jongeren kijken met een onbevooroordeelde blik naar het werk, staan open voor indrukken en zien zo vaak andere mogelijkheden. Hallo, frisse (werk)wind!

Maar, het allerbelangrijkste: ze maken spontaan kennis met je organisatie, bouwen een band op met je vaste medewerkers en snuiven de bedrijfscultuur op. Ze worden misschien supporters van je bedrijf en later, wie weet, werknemers. Sowieso zullen ze over hun werkervaring onder vrienden spreken: en zo vergroot jij zonder veel moeite je netwerk van toekomstige talenten. Extra budget vrijmaken voor een grote rekruteringscampagne is dus ook niet meteen nodig.

Jobstudenten tewerkstellen: (niet) zo geregeld

Sinds januari 2023 is het systeem nog uitgebreider. Zo mag je studenten nu 600 uur in plaats van 475 uur per jaar laten werken en tellen enkel de effectief gewerkte uren mee.

Uiteraard zijn er ook zaken waarmee je als werkgever rekening moet houden wanneer je jobstudenten wil inzetten. Jongeren moeten de leeftijd van 15 jaar en meer hebben bereikt en niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met een volledig leerplan hebben gevolgd. Jongeren kunnen worden ingezet tot ze afgestudeerd zijn. Hun werktijd moet wel ondergeschikt blijven aan hun studies. Er gelden voor hen ook andere regels rond pauzes, werken op zon- en feestdagen, nachtshiften, … Is de student jonger dan 18? Dan is de wet extra streng. En zo zijn er nog wel wat aandachtspunten. Je krijgt er ook een pak administratie bij. Behalve een aangepast studentencontract, moet je o.a. in orde zijn met je Dimona-aangifte en verzekering. 

Family first: jobstudenten via medewerkers

Geschikte jobstudenten vinden? Denk eens aan de familie van je vaste werknemers. Misschien heeft één van hen wel een zoon, nicht, jongere zus, …  die een centje wil bijverdienen? Een sympathiek initiatief, en je medewerkers weten vaak goed welke profielen je zoekt. ‘Via via’ jobstudenten zijn ook geen totále vreemden. Oké, ze hebben amper werkervaring, maar jouw medewerker zal vast sneller helpen of bijsturen indien nodig. Een vertrouwd gezicht stelt je jobstudent ook gerust bij zijn eerste professionele stappen. Trouwens, wedden dat ook de kennis van je werknemer jouw gebaar apprecieert? Wie een vakantiejob of stageplaats krijgt in het bedrijf waar al een persoonlijke connectie werkt, voelt zich meteen al meer betrokken.

Heb je al iemand op het oog om in te schakelen als jobstudent, maar zie je op tegen alles errond? Geen nood. De administratieve rompslomp nemen we graag van je over. Wij kunnen jouw zoektocht naar goeie jobstudenten ook helemaal overnemen, en al een eerste selectie maken voor jou.

Hoe dan ook: vergeet niet om tijd uit te trekken voor een goeie onboarding. Niet evident, wel cruciaal. Ook een jobstudent start graag met duidelijke verwachtingen. Vergeet daarbij zeker de veiligheidsvoorschriften niet. Psst, ook die zorg kunnen we uit handen nemen. 😉

Jobstudenten inzetten als kmo? Doen! Het is sowieso een meerwaarde voor je bedrijf. Op korte termijn, én op lange termijn. Want de jongeren die jij vandaag kansen geeft, zijn misschien je vaste werknemers van morgen.

Een jobstudent nodig, of op zoek naar een andere medewerker? Stuur ons je openstaande vacature door!