5 gekke tips om je creativiteit op te peppen

Elke dag je vaste routine op het werk? Dat is dodelijk voor de creativiteit! En laat die vaardigheid nu net cruciaal zijn voor je carrière… Hoog tijd om je innerlijke Picasso wakker te schudden. Vijf tips om out of the box te denken - en uit je comfortzone te komen.

Luister naar een plaat van Billie Eilish, bekijk een film van de broertjes Coen of verdiep je in de wetenschap achter de ruimtevaart. Grote kans dat je met een steekje jaloezie denkt: ‘Hoe komen ze er toch bij, die creatieve genieën?’ Wel, nieuwsflash, iederéén kan zich trainen in creatief denken. Met deze tips blaas jij de collega’s zo omver met je onverwachte ideeën. Waarschuwing: de meeste van onze tips zijn voor thuis. Door los te komen van je vaste werkomgeving en dagelijkse to do-lijst, gaan je creatieve vonken opnieuw knetteren. Die neem je dan later weer mee naar het werk…

  1. Eet je diepvries leeg

Originele ideeën ontstaan ver weg van de platgetreden paden. Stop dus met leven op automatische piloot en daag jezelf uit. Hindernissen dwingen je om anders te denken en oplossingen te kiezen die minder voor de hand liggen. Doe bijvoorbeeld drie dagen geen boodschappen (schaarste!) en speel chef-kok met wat je in de diepvries vindt. Experimenteer met smaken en bereid verrassende ‘plato combinado’s’. Ze brengen je op slag in een creatieve mindset.

  1. Spelletje ongeregeld

Met welk speelgoed kon jij uren bezig zijn als kind? We hebben het niet over gezelschapsspelletjes met vaste regels, zoals Monopoly. We denken eerder aan Lego, Barbies, boomhutten, verkleedkleding… Alle spelletjes waarbij fantasie centraal stond. Plan een nostalgische avond in je eentje (ja hoor, JOMO!) en speel nog eens zoals toen. Laat je fantasie de vrije loop – fantaseren is de basisvorm van creatief denken.

  1. Clash van twee werelden

Mensen denken vaak dat creativo’s ‘iets’ uit het ‘niets’ maken, maar dat klopt niet. Creatieve genieën combineren gewoon bestaande inzichten uit verschillende denksferen. In mensentaal: ze gooien hun kennis in de mix en zien verrassende verbanden en nieuwe links. Je kunt je hersens daarin oefenen met lachwekkende ‘Wat Als’-spelletjes, bijvoorbeeld tijdens een filosofisch avondje met vrienden. Wat als jullie een muziekfestival moesten organiseren voor de dieren in de zoo?  Denk een tijdje gedetailleerd door op een maf scenario – zoiets is krachttraining voor jullie creatieve spier.

  1. Leer houthakken

Een nieuwe hobby uitproberen, een ver land bezoeken of iets doen dat je nog nooit gedaan hebt – zoals kajakken, houthakken, buikdansen… Het zijn allemaal uitstekende manieren om je creativiteit op te peppen. De nieuwe kennis verfrist je blik en je hersens kunnen de verse ervaring weer vrolijk verbinden met wat je al wel wist.

  1. Imiteer een schilderij

Wil je niet alleen jezelf maar ook je collega’s een creatieve boost geven? Dan is een tableau vivant maken – een geschilderd groepsportret naspelen – een leuke teambuilding. Voorzie kleding, karton, verf, lakens, dozen, ladders, scharen enz. en verdeel je team in twee groepen. Knutsel, improviseer en acteer zodat jouw groep méér op dat schilderij van Rembrandt of Rubens lijkt dan jullie uitdagers.

PS: Duik in onze vacaturebank en stuur een creatieve motivatiebrief in combo met een professioneel CV.