Flirtende collega? Bijna helft* werknemers vindt dat nog altijd oké

Brussel, 12 februari 2019. Valentijn staat voor de deur en de feestdag van de liefde zal ook op de werkvloer gevierd worden. Bij minstens een kwart van de werkende Belgen kruiste de liefde namelijk al eens zijn of haar pad op het werk. In vergelijking met een studie door Tempo-Team uit 2016 blijkt dat #MeToo weinig impact lijkt te hebben op romantiek op de werkvloer, voorzien vandaag opvallend meer bedrijven duidelijkere afspraken met hun werknemers rond (grensoverschrijdend) gedrag. Toch is er nog meer transparantie nodig: de helft van de werkende Belgen is niet op de hoogte van de gedragscodes in zijn bedrijf.  

Sinds #MeToo verdubbelde bedrijven dat investeert in omkadering (grensoverschrijdend) gedrag op de werkvloer

Naar aanleiding van Valentijn bevroeg Tempo-Team werknemers en werkgevers over relaties en gedrag op de werkvloer na #metoo. Wat blijkt? Cupido schiet duidelijk raak op de werkvloer: 1 op 4 werd al eens verliefd op een collega. Een vijfde kuste al iemand van het werk, of ging zelfs al een stapje verder. Bijna 15% van de bevraagden had ook al eens een (geheime) relatie met een collega. #MeToo blijkt weinig impact te hebben op relaties op het werk: het aantal werknemers dat flirtte, kuste, verliefd werd op of een relatie aanging met een collega bleef gelijk in vergelijking met 2016.

Volgens meer dan 2 op 3 werknemers moet een relatie tussen twee collega’s zeker kunnen. Bij de werkgevers gaat hiermee zelfs driekwart akkoord.  Maar slechts een op drie werknemers staat zelf open voor een relatie met een collega. De helft geeft aan dat een relatie met een collega starten voor hen uitgesloten is en vermijdt bewust te persoonlijk contact met collega’s.

Kantoorromances zouden volgens werknemers onder meer ontstaan door afspraakjes na de uren (46%), op zakenreis (32%) of door intense samenwerkingen (28%). Een derde gelooft dan weer dat het meestal toeval is dat twee collega’s verliefd worden op elkaar.

#MeToo

Een kwart geeft toe zelfs al eens te flirten met een collega. Ruim 4 op 10 werknemers vinden het ook niet erg als collega’s met hem of haar flirten. Maar voor evenveel bevraagden is dat not done. Dat aantal steeg licht in vergelijking met 2016 (van 37% naar 45%). Een vijfde vindt het ook oké als de baas zich flirterig gedraagt tegenover 7 op de 10 die dit afkeurt. Ook dat is meer dan voor #MeToo (64% toen vs. 68% vandaag).

Werknemers staan dus in het algemeen positief tegenover liefde op het werk, maar toch denken ook 6 op de 10 dat het aanleiding kan geven tot problemen zoals bijvoorbeeld roddels (80%), ruzies (51%) en mindere prestaties en werksfeer (38%). Net als in 2016 staan mannen en werknemers onder de 35 staan opvallend positiever tegenover romantiek en kantoorromances dan hun vrouwelijke of oudere collega’s.

Omkadering relaties en gedrag fors gestegen

Om mogelijke strubbelingen te vermijden, werkte zowat de helft van de bedrijven in ons land gedragscodes uit rond al dan niet gepaste relaties op het werk om zo de grenzen met overschrijdend gedrag duidelijker te trekken. 4 op de 10 bedrijven nemen ook maatregelen, zoals verliefde collega’s van elkaar te scheiden door een van de partners naar een ander team of afdeling te verplaatsen. Een derde van de bevraagde werknemers vindt dat een goede zaak.  Verder heeft driekwart van de werkgevers ook een vertrouwenspersoon aangesteld waar medewerkers terecht kunnen met vragen rond relaties en ongepast gedrag.

In vergelijking met 2016 is het aantal bedrijven dat een beleid uitstippelt duidelijk gestegen: toen het maar een kwart van de bedrijven gedragscodes en 4 op de 10 een vertrouwenspersoon. Ondanks die inspanningen, is er behoefte aan meer transparantie. 1 op de 2 van de werknemers weet namelijk niet of zijn bedrijf relaties tussen collega’s al dan niet toelaat.

 “Werken is per definitie een sociaal gebeuren: we spenderen heel wat tijd met onze collega’s en delen vaak ook successen en mislukkingen met hen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hechte relaties ontstaan. 7 op de 10 werknemers hielden ook namelijk al een goede vriend over op het werk. Soms bloeit er ook iets moois tussen collega’s. Wanneer dat gebeurt, zijn goede afspraken onontbeerlijk: werkgevers schetsen steeds vaker een kader om werknemers te beschermen en te zorgen dat iedereen in aangename omstandigheden zijn werk kan doen. De toename aan afspraken kan wellicht voor een deel toegeschreven worden aan de gevallen van grensoverschrijdend gedrag die de voorbije tijd aan het licht kwamen. Ook verliefde collega’s maken best onderling een aantal afspraken, want op het werk zijn ze natuurlijk in de eerste plaats medewerker of collega. Pas daarna zijn ze elkaars partner. Het is belangrijk om dat onderscheid goed te maken” vertelt Valérie Denis, CSR-manager bij Tempo-Team.

“De grootte van de onderneming bepaalt vaak mede hoe met liefde op het werk wordt omgegaan. Relaties op het werk verbieden, bijv. in de arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement, gaat wellicht een stap te ver. De werknemer wordt immers geacht ook tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst recht te hebben op de bescherming van zijn of haar privéleven. Een evenwicht vinden hierin zal belangrijk zijn bij het implementeren van een policy.” aldus Danaïs Fol en Kris De Schutter, advocaten bij Loyens & Loeff.


*Dit blijkt uit de bevraging van een representatieve steekproef van 2050 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau in 2016 en 2018 in opdracht van Tempo-Team. De maximale foutmarge van het onderzoek is 3,39%.  

 

Meer nieuws

Nieuws

Brussel, 24 oktober 2019 - Ondanks het fileleed, de milieu-impact en het groeiende aantal mensen dat mag thuiswerken, blijven Belgische werknemers massaal de auto nemen naar het werk. Slechts een m...

Nieuws

Brussel, 24 oktober 2019 - Ondanks het fileleed, de milieu-impact en het groeiende aantal mensen dat mag thuiswerken, blijven Belgische werknemers massaal de auto nemen naar het werk. Slechts een m...
meer

Nieuws

In aanloop naar de wereldkampioenschappen atletiek in Doha maakt Tempo-Team bekend dat het atleten opnieuw rechtstreeks betrekt bij haar sponsoring. Atleten die een medaille pakken op het WK kunnen...

Nieuws

In aanloop naar de wereldkampioenschappen atletiek in Doha maakt Tempo-Team bekend dat het atleten opnieuw rechtstreeks betrekt bij haar sponsoring. Atleten die een medaille pakken op het WK kunnen...
meer

Nieuws

Tom Van de Vreken gaat op 16 september aan de slag op de communicatiedienst van hr-dienstverlener Randstad group. Daar wordt hij Senior PR Advisor van de groep en woordvoerder van Tempo-Team. Hij h...
meer

Nieuws

Flexibel werken is volgens bijna een derde van de werknemers van groot belang voor een goed werk-privé evenwicht. Zeker tijdens de lange zomervakantie laat een grotere flexibiliteit door thuiswerk ...
meer

Contacteer voor meer informatie:

Valérie Denis

+32 491 62 18 01