Klaar voor een ànder kerstfeestje met collega’s?

Stevenen we af op een witte kerst, een zalig kerstfeest of een stille nacht? Dat valt te bezien. Maar één ding is zeker: Kerstmis 2020 daagt ons uit om àlle tradities heruit te vinden, ook de eindejaarsdrink op het werk. Kerst vieren met collega’s op afstand: hoe gaat dat?

Minstens 40 paar handen schudden en/of 120 kussen op de wang... Met z’n allen uit dezelfde chipskom graaien en kerstpunch scheppen uit één bowl... Op fluisterafstand in iemands oor schreeuwen en in het gedrang rond de bar per ongeluk aanschuren tegen de baas... Wat vorig jaar nog een heel gewoon kerstfeestje onder collega’s leek, klinkt in volle coronatijd als een ritueel onder buitenaardse wezens. Toch hebben we ook dit jaar – misschien meer dan ooit – nood aan gezelligheid en een gevoel van verbondenheid met de collega’s. Hoog tijd dus voor een anders-dan-anders kerstborrel! Onze tip? Hou het kort, hou het veilig en geniet ervan: met wat geluk (en karrevrachten vaccins) vieren we volgend jaar weer als vanouds.

  1. Kerst in de keuken

Natuurlijk kunnen jullie vanuit je thuiswerkplek een online meeting beleggen en die zo leuk mogelijk pimpen met spelletjes, accessoires (lelijke kersttruien, rode mutsen, een rendierdiadeem), hapjes en drankjes (glühwein, warme wafels, dennenlikeur). Alleen: dan zitten jullie wéér op die stoel voor dat scherm. Samen iets doen voelt een stuk meer als een feestje. Verhuis je laptop, tablet of smartphone dus naar de keuken – die is voor één keer geen schermvrije zone -, doe jullie schort aan en stroop de mouwen op. Vandaag bakken jullie samen kerstkoekjes! Mail vooraf het gekozen recept door en zorg dat iedereen de ingrediënten klaarzet. Schenk jullie favoriete drankje uit, toast samen, wandel in en uit beeld, stel elkaar vragen over het recept, toon hoe je kleuter meehelpt of dat je hond de pot uitlikt... Spontane samenhorigheid verzekerd. De heerlijke koekjesgeur in huis maakt het af!

  1. Mini-workshop(s)

Grote kans dat die toffe teambuilding er dit jaar bij is ingeschoten. Terwijl het juist zo leuk is om onverwachte kantjes van collega’s te ontdekken terwijl jullie samen aan een touw bengelen of elkaar met verfpistolen onder schot houden. Zo spectaculair zal het via Zoom niet snel worden, maar het basisidee blijft goed: kom uit jullie comfortzone, probeer samen iets nieuws, lach met jezelf. Waarom plannen jullie tijdens de online kerstmeeting niet één (of enkele) mini-workshop(s) van tien minuten? Oefen samen op het stilstaan in halvemaanhouding, het vouwen van een ninja-ster in origami, het perfect inpakken van een cadeautje of het TikTok dansje op Supalonely. Laat jullie leiden door een online tutorial, een ingehuurde spelleider of neem zélf beurtelings de rol van docent op. Dat hapje- tapje na afloop hebben jullie dan zeker verdiend.

  1. Drive-in winterwonderland

Oké, voor deze formule is er wat planning, een gemotiveerd organisatieteam (van vrijwilligers of professionals) en het nodige bedrijfsbudget nodig. Maar dan heb je wel een knaller. Hoe cool zou het zijn om de parking van jullie (half)verlaten kantoorgebouw om te toveren in een drive-in winterwonderland? Versier de plek met lichtjes en kerstbomen, laat kersthits (hallo, Mariah!) door de boxen schallen of vertoon op een groot scherm fragmentjes van populaire kerstfilms – denk Love, Actually of Home Alone. Een drive-in met hot dogs van de winterbarbecue en lekkere drankjes mag niet ontbreken. Tijdens de dag rijden collega’s langs – in grote bedrijven werk je wellicht best met timeslots – om iets lekkers te bestellen in de drive-in. Elke wagen mag een half uur parkeren op de pop-up kerstmarkt om rustig te smullen en wat sfeer te snuiven door het raampje.   

  1. Draaimolen in het park

Werk je bij een klein bedrijf of in ploegdienst en plannen jullie een feestje met minder dan 20 collega’s? Maar tellen jullie wél een type Organisator en een type Feestbeest in jullie rangen, die niet vies zijn van wat party voorbereiding?  Spreek dan af in een park of groengebied dichtbij kantoor. Voorzie vijf ‘stations’, verspreid over het domein en telkens bemand door één collega met een mand traktaties. De rest van de feestvierders krijgen een schatkaart, met daarop de locatie van de stations en het tijdstip waarop ze er worden verwacht. Met wat ingenieus planwerk en een doorschuifsysteem elk kwartier kunnen jullie zo op anderhalf uur tijd bijpraten met àlle collega’s, in de buitenlucht, in groepjes van maximaal vier personen en dus coronaproof. Het vraagt wat kunst- en vliegwerk, maar hey – het valt perfect binnen de regels van Erika Vlieghe.

  1. Wegrennen & ontsnappen

Vind jij de bovenstaande tips vooral heel ingewikkeld? Hebben jullie je kerstfeest liever simpel of kant-en-klaar? Laat dan met z’n allen op hetzelfde tijdstip hetzelfde menu aan huis leveren en verorber het samen voor jullie scherm.  Zing luidkeels: “It’s my party and I eat take-away if I want to.” Na afloop kunnen jullie nog proberen om te ontsnappen uit een digitale escape room. Of uit het werkjaar 2020.

Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar voor jou en je collega’s! Volgend jaar vliegen we er samen weer met volle goesting in!


PS: 2021 wordt een beter jaar, beloofd. Als je daar nog aan twijfelt, moet je dringend deze vacatures bekijken.

 

Corona, Tips & tricks, Werksfeer

Thuiswerken is al lang geen nieuwigheid meer. Na een jaar kunnen we videobellen als de beste. De nieuwe uitdaging is close blijven met collega’s op afstand. En hoe kweek je – in een nieuwe job - ee...

Corona, Tips & tricks, Werksfeer

Thuiswerken is al lang geen nieuwigheid meer. Na een jaar kunnen we videobellen als de beste. De nieuwe uitdaging is close blijven met collega’s op afstand. En hoe kweek je – in een nieuwe job - ee...
meer

Collega's, Werksfeer

Oh, wij zijn héél serieus bezig met onze carrière. Maar dat neemt niet weg dat we soms graag lachen. Vooral rond 1 april. Deze films en populaire tv-series steken de draak met het werkleven. Herken...

Collega's, Werksfeer

Oh, wij zijn héél serieus bezig met onze carrière. Maar dat neemt niet weg dat we soms graag lachen. Vooral rond 1 april. Deze films en populaire tv-series steken de draak met het werkleven. Herken...
meer

Beroepen, Tips & tricks, Werksfeer

Werken in shiften is a way of life. Sommige mensen zouden niets anders willen. Voor hen is met ‘de vroege’ of ‘de late’ staan het geheim voor een geslaagde work-life balans. Toch vraagt het ploegen...
meer