“Carrièreswitch dankzij corona”

Hoewel ze doodgraag in de luchtvaart werkte, verlangde Coline Saenen al een tijdje naar een werkrooster met meer regelmaat. 2020 bleek hét perfecte jaar voor de senior Cabin Crew Member om een andere job uit te proberen: “Door corona ontstaan er ook kansen.”


  • Coline Saenen (27) uit Wilrijk
  • Inhouse consultant bij Kuehne + Nagel

 

In de herfst van 2019 stond de wekker van Coline om 4 uur ’s ochtends. Tegen 5 uur was ze op de luchthaven, een dik uur later hing ze in de lucht en was ze druk in de weer met ‘haar’ passagiers onderweg naar – pakweg – Alicante. “Eenmaal op onze bestemming maakten we het vliegtuig klaar voor de terugvlucht. Rond 15 uur zat mijn werkdag erop,” vertelt Coline.

Fast forward naar de herfst van 2020. Coline werkt nu als inhouse consultant bij Kuehne + Nagel: “Mijn wekker staat om 7 uur en mijn werkuren gaan netjes van 9 tot 5. Ik regel alles voor de uitzendkrachten die hier werken. Ik beantwoord mails, bel naar mensen en neem interviews af. Ik doe een pak administratie maar heb ook veel menselijk contact.”

Wow, van een carrièreswitch gesproken! Leid je nu een ander leven?

“Eigenlijk wel. In de luchtvaart volgden mijn werkdagen een superstrakke timing: om dat uur boarden, om dat uur opstijgen... Maar op maandbasis kon mijn werkrooster alle kanten uit. Soms stond ik op lange afstandsvluchten en was ik 4 dagen van huis. Soms werkten we 7 dagen na elkaar en dan 3 dagen niet. Ik kon op privévlak nooit plannen maken voor een maand later. Altijd moest ik zeggen: ‘Als mijn werkschema het toelaat.’ Nu is het omgekeerd. Ik weet dat ik ’s avonds en in het weekend vrij ben, en heb meer structuur in mijn leven. Maar mijn werkdagen verlopen minder voorspelbaar. Ik ben de hele dag beschikbaar voor de uitzendkrachten. Ik weet nooit wie wanneer binnenloopt (lacht).”

Had je deze sprong ook zonder de coronacrisis gewaagd?

“Misschien wel, maar corona bracht mijn vage plannen in een stroomversnelling. In maart 2020, toen de meeste toeristische vluchten werden geschrapt, belandde ik in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Een half jaar lang werkte ik alleen sporadisch op repatriërings- of evacuatievluchten. Dat was vreemd. Cabinepersoneel gaat meestal heel hartelijk om met de passagiers. Maar er is veel lawaai tijdens een vlucht – je beseft pas hoeveel steun je hebt aan liplezen als je 10 uur lang een mondmasker moet dragen... Begin september deed ik mijn aanvraag voor een jaar verlof zonder wedde – de tijd was rijp om die 9-to-5 waar ik al zo lang van droomde eens uit te proberen. Tot mijn verbazing werd ik al bij mijn tweede sollicitatie aangenomen.”

Staan bedrijven door corona meer open voor ‘atypische’ sollicitanten?

“Die indruk heb ik wel. Ik denk dat we in deze tijden allemaal wat meer out-of-the-box denken. Wie wil, kan zeker raakvlakken vinden tussen mijn vorige en huidige job. Als inhouse consultant help ik uitzendkrachten aan een job: mijn contact met mensen verloopt in een aangename sfeer – net zoals in mijn tijd als stewardess. Aan boord heb ik duidelijk en eerlijk leren communiceren – een  soft skill die van pas komt in mijn huidige functie. Bovendien moest ik als senior Cabin Crew Member nieuwe collega’s evalueren. Ook als consultant komt het erop aan om mensen en hun vaardigheden snel en juist in te schatten. Die overeenkomsten zijn natuurlijk maar een begin. Ik volg momenteel een opleidingstraject en krijg een doorgedreven on the job training. Bovendien word ik omringd door uitstekende collega’s.”

Eigenlijk is de carrièreswitch dus toch niet zo groot?

“Dat zou ik nu ook weer niet zeggen (lacht). Ik moet me behoorlijk aanpassen aan het nieuwe takenpakket  en  andere werk- en leefritme. Maar ik leer elke dag zoveel bij! Ik had niet verwacht dat ik de luchtvaartsector en bijhorende vrijheid zo snel zou missen. Omgekeerd heb ik al veel leuke momenten beleefd met nieuwe collega’s en pik ik heel wat administratieve vaardigheden op. De organisatie van mijn mailbox verliep nog nooit zo efficiënt! Ik ben trots op mezelf dat ik niet bij de pakken bleef zitten. Sommige mensen klagen over hun werksituatie, maar ondernemen geen stappen. Ik geef mezelf een jaar de tijd om een nieuwe professionele piste te verkennen. Sowieso is dat interessant en leerrijk.”

Moet je sterk in je schoenen staan om te doen wat jij doet?

“Ik denk vooral dat ik sterker zal worden door deze ervaring. Ik ben positief ingesteld en geloof dat iedereen geschikt is voor meer dan één job. Mijn boodschap aan andere tijdelijke werklozen door corona? ‘Probeer iets nieuws, onderneem actie.’ Je gaat er de voor- en nadelen van verschillende jobs scherper door zien.”


PS: Doe zoals Coline en reageer op een onverwachte vacature.  

PPS: Ook Chris zoekt haar werkplezier in coronatijd elders.

Cv & motivatiebrief, Starter, Tips & tricks

Je reisde de wereld rond, bleef thuis bij de kinderen of was een tijdje uit door een burn-out. Om welke reden dan ook drukte je professioneel even op de pauzeknop. Vandaag ben je klaar voor een nie...

Cv & motivatiebrief, Starter, Tips & tricks

Je reisde de wereld rond, bleef thuis bij de kinderen of was een tijdje uit door een burn-out. Om welke reden dan ook drukte je professioneel even op de pauzeknop. Vandaag ben je klaar voor een nie...
meer

Collega's, Corona, Tips & tricks, Werksfeer

Het rampjaar. Het coronajaar. Het Jaar van de Pandemie. Nee, we gaan 2020 niet missen als het binnenkort voorbij is. Toch is het altijd zinvol om te proberen in schoonheid te eindigen. Met deze 5 t...

Collega's, Corona, Tips & tricks, Werksfeer

Het rampjaar. Het coronajaar. Het Jaar van de Pandemie. Nee, we gaan 2020 niet missen als het binnenkort voorbij is. Toch is het altijd zinvol om te proberen in schoonheid te eindigen. Met deze 5 t...
meer

Jobtimisme, Tips & tricks, Werksfeer

Geen zin om uit bed te komen en nog minder om aan het werk te gaan? Berejaloers op egels, eekhoorns en andere winterslapers? Wij lokken je uit je nest en tonen je een eerste streepje lentezon. 5 be...
meer