Dit komt niet meer goed… – 7 pijnlijke sollicitatieblunders

Over mislukte sollicitaties doen de wildste verhalen de ronde. Mag je binnenkort op gesprek? Laat je dan vooral niet opjagen. Check ons handige overzichtje van 7 bloopers om te vermijden en solliciteer… als een baas!

99,9% van alle sollicitanten zijn zenuwachtig en mensen met stress begaan nu eenmaal flaters. Leg jezelf dus geen extra druk op. Je sollicitatiegesprek hoeft niet perfect te zijn. Je kunt over je veters struikelen bij het binnenkomen en tóch de job krijgen. Ja, echt. Al kan het natuurlijk geen kwaad om op de dag van je sollicitatie te kiezen voor een dubbele knoop. En blijf als het kan ook weg van deze blunders:


1) Je komt te laat – Iedereen die gáát voor een job, zet zijn of haar beste beentje voor. Mooi op tijd verschijnen, blijft een must. Nochtans weet elke rekruteerder dat monsterfiles, afgelaste treinen en platte fietsbanden écht bestaan. Spant het universum tegen jou samen en verschijn je door overmacht te laat op een sollicitatiegesprek? Verontschuldig je dan en geef een korte, duidelijke verklaring. Al lukt het je met deze tips wellicht om op tijd te zijn!

2) Je vergist je van naam, bedrijf of functie – “Oh, maar ik wil héél graag bij CampinaFriesland werken”, zeg je doodleuk tegen de personeelsverantwoordelijke van Danone. “Ik ben een geboren magazijnier”, beweer je stellig terwijl je solliciteert voor een plekje als operator. Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk. Maar met een goede voorbereiding zal dit jou niet snel overkomen.

3) Je wordt betrapt op liegen – Na een fijn gesprek polst de HR-verantwoordelijke nog even naar jouw speciale band met 70-plussers. Jij valt van je stoel van verbazing. Oeps, helemaal vergeten dat je bij het opstellen van je CV nogal creatief bent geweest. Het was maar een fantasietje, dat vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis… Een vervelende situatie! Probeer je er niet uit te praten met nog meer leugens. Eerlijk duurt het langst. Dat heb je alvast geleerd van deze mislukte sollicitatie

4) Je neemt je telefoon op – Hallo, waar zijn jouw manieren? Als deze job echt iets voor jou betekent, is het vast niet teveel gevraagd om even compleet te focussen op de sollicitatie. Snel snel je Facebook checken terwijl je gesprekspartner jouw CV leest, is om dezelfde reden not done. Toon je motivatie en blijf met je volle aandacht bij de zaak. Verwacht je écht een superbelangrijke oproep, kondig dan op voorhand aan dat je misschien gebeld zult worden en leg uit waarom het hoogdringend is.

5) Je toont je als zwartkijker – Als je solliciteert terwijl je nog ergens aan de slag bent, heb je waarschijnlijk goede redenen om daar weg te willen. Toch is een sollicitatiegesprek niet het juiste moment om je frustraties eens goed van je af te praten. Beklemtoon je enthousiasme om een nieuwe start te maken en boom niet door op de minpunten van je huidige job. Je mag je sollicitatie outfit nog zo zorgvuldig gekozen hebben… de combinatie met een zwarte bril, komt zelden goed.

6) Je gedraagt je niet zakelijk genoeg – Klikt het met de rekruteerder? Heb je een goed gevoel over het gesprek en borrelt de opluchting al naar boven? Heel fijn, maar bewaar voor alle zekerheid toch je professionaliteit tot je weer veilig buiten staat. Overdreven lacherig, familiair of flirterig gedrag zijn geen goed idee, ook niet na een vlot verlopen sollicitatie. Het is niet (echt, nooit!) het juiste moment voor die hilarische anekdote van tante Hilda en de toiletpot. En nee - moeten we dit nog zeggen?! - je geeft niemand een knuffel als afscheid.

7) Je spreekt jezelf tegen met je lichaamstaal – “Ik ben heel stressbestendig”, beweer je terwijl je onophoudelijk met je voeten zit te wiebelen. “Ik ben open en toegankelijk”, zeg je terwijl je je armen voor je borst houdt gekruist. “Door mijn optimistische aard, maak ik gemakkelijk contact met mensen”, mompel je droogjes met je blik naar de grond. Tja, zo zal je je gesprekspartner niet overtuigen. Bij een goede sollicitatie ‘klopt’ het plaatje. Je gedrag komt overeen met de persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden die je hebt opgelijst op je CV. Vergeet dus niet dat je al heel wat hebt verteld, nog voor je je mond voor het eerst opent.

PS: Neem een kijkje tussen onze vacatures en breng deze tips meteen in de praktijk!

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...
meer

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.
meer

Beroepen, Vakantie, Vrije tijd

Oké, terwijl jij aan de slag bent, zijn je vrienden misschien aan het feesten of relaxen. Toch heeft weekendwerk ook heel wat voordelen. Wij zetten er 6 op een rijtje.
meer