Help, ik moet een presentatie geven! Zo blijf je stress de baas.

Last van klamme handen en knikkende knieën als je een presentatie moet geven? Goed nieuws: dat is normaal! En nog straffer: gezonde stress hélpt je juist presteren. Hoe zit dat precies? En hoe houd je die zenuwen de baas? Met deze 3 tips lukt het je wel!

Nee, je bent heus niet de enige die in stresssituaties last krijgt van rode wangen, trillende handen of opvallende okselvijvers. We stressen allemaal wel eens. En als het gebeurt, kunnen we dat ook niet verbergen. Gelukkig kan mindfulness wonderen doen. 3 tips om positief om te gaan met stress.

Euh, wablieft? Stress = positief?!

Nee hoor, het is geen typefout. Hierboven staan ‘stress’ en ‘positief’ echt bij elkaar. Tenslotte maakt ons lichaam stresshormonen aan om ons te helpen in spannende situaties.

Ga je solliciteren, moet je een presentatie geven of vraag je de baas eindelijk om opslag? Dan zorgt je lijf voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol! Cortisol maakt dat je bloeddruk stijgt, je hartslag en ademhaling versnellen, je spieren zich spannen en je brein en zintuigen op scherp staan. Een gezonde dosis cortisol maakt je alert, geeft je een kick en helpt je presteren.

Keep it positive – 3 concrete tips

Maar hoe houd je het gezond? 2 dingen zijn essentieel om geen hysterische stresskip te worden.

Ten eerste is het belangrijk dat stressmomenten niet te lang duren en voorbijgaan. Een beetje stress voor je presentatie op woensdag is gezond. Stress die duurt van maandagochtend tot zondagavond is dat niet en kan zelfs leiden tot een burn-out.

Ten tweede is het belangrijk dat je gezonde stressgevoelens niet op hol slaan. Voel je angst of paniek, dan is dat geen positieve spanning meer! Probeer stress signalen niet weg te drukken, maar ga er mindful mee aan de slag met deze tips.

  • Wat als… je de nacht voor je presentatie wakker ligt?

Don’t – Word niet boos op jezelf omdat je niet kunt slapen. Lig je presentatie niet geluidloos te oefenen in bed. Speel geen rampscenario’s af in je geest.

Do – Probeer te benoemen wat je voelt in je lijf. Zijn je schouders gespannen? Klopt je hart? Dat kan en dat mag. Het zijn normale stress symptomen, dus vel er geen oordeel over. Focus je op wat je voelt, hier en nu, en let op je ademhaling. Adem rustig 3 tellen in, 5 tellen uit. Slaap je al? Anders is er nog altijd deze app…

  • Wat als… je stem bibbert bij het presenteren?

Don’t – Stap niet in de negatieve gedachtetrein die nu op gang komt: ‘Dit moet mij weer overkomen. Mijn collega’s stotteren nooit. Waarom kan ik niet ontspannen en zelfzeker lijken, net nu het management meekijkt?’ Het heeft geen zin om vooruit te lopen op mogelijke reacties. Blijf liever in het hier en nu, bij jezelf.

Do – Bekijk jezelf met milde aandacht. Dus jouw stem bibbert? Logisch – je spreekt voor een groep. Probeer bewust wat trager en met een lager stemtimbre te spreken. Zo straal je kalmte uit naar je publiek toe. En zo kalmeer je meteen ook jezelf.

  • Wat als… je hoofd achteraf bijna barst?

Don’t – Slik geen pijnstillers om toch te kunnen doorwerken aan dat volgende, dringende dossier. Altijd maar doorhollen is ongezond. Je hebt een prestatie geleverd en je lijf geeft aan dat het moe is. Negeer die tekens niet. Ontstressen na een inspanning is belangrijk.

Do – We schreven het al: om goed te presteren, moet je ook kunnen pauzeren. Gun jezelf wat rust na een stresserende dag. Kruip vroeg in bed, maak een wandeling in de frisse lucht of doe gewoon iets leuks. Dat dossier wacht wel tot morgen. Met opgeladen batterijen pak je het dan dubbel zo goed aan!

Collega's, Werksfeer

Gezellig, een kerstborrel op het werk. Maar wat als je een cadeautje moet kopen voor een collega die je nauwelijks kent? Of voor de knorpot van kantoor? Of voor je baas? Simpel, dan speel je op vei...

Collega's, Werksfeer

Gezellig, een kerstborrel op het werk. Maar wat als je een cadeautje moet kopen voor een collega die je nauwelijks kent? Of voor de knorpot van kantoor? Of voor je baas? Simpel, dan speel je op vei...
meer

Beroepen, Werksfeer

Op het werk rustig uitbollen richting eindejaar? Dat is geen optie in deze 7 jobs… December is er zo’n drukke maand, dat men juist volop extra handen zoekt. Iets voor jou? Check dan welke eindejaar...

Beroepen, Werksfeer

Op het werk rustig uitbollen richting eindejaar? Dat is geen optie in deze 7 jobs… December is er zo’n drukke maand, dat men juist volop extra handen zoekt. Iets voor jou? Check dan welke eindejaar...
meer

Tips & tricks

Komt de jaarlijkse teambuilding weer in zicht? En heb je écht geen zin om nog eens te gaan karten? Kan je geen paintball meer zien? Doe dan inspiratie op in ons lijstje. Zeven ideeën voor een teamb...
meer