Coronapauze? 9 tips om toch aan je carrière te bouwen!

Ben jij één van de miljoen Belgen die door corona in tijdelijke werkloosheid zijn beland? Of zweef jij door het virus even tussen 2 contracten? Blijf dan niet bij de pakken zitten en draai niet met je duimen.  Met deze 9 to do’s bouw je toch aan je carrière.

  1. Werk je CV bij

Bijna niemand die werkt, houdt z’n CV up-to-date. De kans is groot dat je huidige job (of nieuwe functie binnen het bedrijf) nog niet op je curriculum prijkt. Toch is het goed om een actueel CV te hebben klaarliggen. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt. Gebruik deze periode om je CV kritisch bij te werken. Voldoet het aan alle regels van de kunst?

  1. Check je buikgevoel

Het coronavirus is een vreemd beestje. Het pakt onze zekerheden af, maar geeft sommigen van ons wel extra tijd in ruil. Eindelijk een adempauze om jezelf de grote vraag te stellen: zit jij in de juiste job of heb jij goede redenen om van werk te veranderen? Zegt je buikgevoel het eerste, lees dan gewoon verder. Zingt je gut feeling mee met Wim Soutaer: ‘Dit wordt voor ons de ommekeer?’ Spring dan naar puntje 5.

  1. Straffe (herop)start

Top: jij zit goed in je vel in je huidige job. Voor jou is het aftellen tot je weer ‘gewoon’ aan de slag mag. Benut deze rustperiode slim en verschijn straks nog net iets straffer aan de (herop)start. Van welke vaardigheid dacht je altijd al: ‘Dat zou goed van pas komen op het werk!’ Een vreemde taal spreken? Blind typen? Beter communiceren? Vlieg erin met deze gratis taallessen en  typecursus of ontleen dit boek uit je lokale bib.

  1. Verwen de collega’s

Jij staat te popelen om terug te keren naar je fantastische team? Ver van de collega’s ben jij zo eenzaam als een woestijnrat op volle zee? Neem tijdens deze lockdown dan een collegiaal initiatief. Stuur de hele ploeg een ouderwets kaartje. Organiseer een aperitiefmoment via videochat. Verzin een aantal leuke uitdagingen voor de groep en deel jullie vorderingen via WhatsApp. Kortom: doe aan teambuilding vanuit jullie kot! Zo vlieg je er straks weer in als vanouds.

  1. Bepaal je koers

Het kan natuurlijk ook anders. Lijkt dat buikgevoel (to do 2) bij jou op een knoop in je maag? Ben jij maar wát gelukkig dat je even van het werk bent verlost? Leg je vinger dan zo precies mogelijk op het pijnpunt. Zijn het de lange files of de pesterige collega’s die je kunt missen als kiespijn? Of struikel je over het vele stilzitten of de eentonigheid van je job? Formuleer zo duidelijk mogelijk voor jezelf wat je anders en beter wil in je professionele leven na corona.

  1. Bel je consultant

Is het menens met je plannen om het roer op werkvlak om te gooien? Bel dan snel eens met je Tempo-Team consultant. Leg uit welke jobs jou in de toekomst niet meer of juist wel interesseren (bv. werken in ploegendienst): je consultant is je matchmaker met geschikte jobs en moet goed weten wat voor werk je zoekt. Hij of zij kan ook feedback geven op je plannen: ligt de gewenste carrièreswitch binnen je mogelijkheden? Moet je eventueel een bijscholing volgen? Ook daarvoor is dit hét moment.

  1. Grasduinen

Soms is het moeilijk om je ideale job te omschrijven, maar herken je de perfecte vacature wel meteen. Grasduin tijdens deze coronabreak dus lekker uitgebreid in onze vacaturebank. Je kunt je zoektocht verfijnen op regio, ervaring of functie(groep), maar ook op contracttype of opleiding. Speel met de filters tot je die droomvacature spot.

  1. Motiveren maar

Dat killer CV had je al liggen (je bent toch braaf begonnen met de 1e to do op deze lijst?) en intussen vond je ook (check to do 7) de ultieme vacature. Tijd om je sollicitatie skills af te stoffen met ons ‘ABC van de Sollicitant’. Besteed extra tijd aan je motivatiebrief. Jij ziet de coronacrisis als een kans op een nieuwe start. Je weet precies waarom deze functie in dit bedrijf bij jou past. Zet die positieve boodschap dik in de verf.

  1. Spiegeltje, spiegeltje

Gaat het snel en pikt men jouw brief uit de stapel, dan is de kans groot dat je online zult moeten solliciteren. Zorg dat het niet vreemd voelt om jezelf tijdens dat gesprek op het scherm te zien blinken. Kampeer bij wijze van training al eens in de badkamer en oefen je sollicitatiepraatje voor de spiegel. Hoe zit het met je lichaamstaal? Je uitstraling? Dit is je kans om zelfbewuster te solliciteren dan ooit!


PS: Geen coronapauze maar volle gas thuiswerken? Volg deze tips en vergeet ook niet te ontspannen.

Stress, Werksfeer

Goed begonnen is half gewonnen – zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor je werkweek. Begin op maandag met een brede grijns aan je taken en surf een hele week verder op die positieve vibes. Bye ...

Stress, Werksfeer

Goed begonnen is half gewonnen – zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor je werkweek. Begin op maandag met een brede grijns aan je taken en surf een hele week verder op die positieve vibes. Bye ...
meer

Loon, Tips & tricks

Tegen opslag zegt haast niemand nee. Maar zou je er zelf ook om durven vragen? En kies je dan een aanpak op kousenvoeten of trek je juist je stoute schoenen aan? 10 tips op een rij!

Loon, Tips & tricks

Tegen opslag zegt haast niemand nee. Maar zou je er zelf ook om durven vragen? En kies je dan een aanpak op kousenvoeten of trek je juist je stoute schoenen aan? 10 tips op een rij!
meer

Stress, Werksfeer

Een goeie app is goud waard. Zo simpel is het. Met de juiste apps kun je tijd sparen, overzicht bewaren en je leven op wieltjes doen lopen. Klinkt goed, toch?  
meer