Welke muziekgenre past bij je job?

Muziek is een sfeermaker op de werkvloer. Sommige liedjes geven je een instant goed gevoel en een collega die lekker zit te viben, lijkt meteen een pak sympathieker. Voor jobtimisten mag de radio luid! Check onze muziektips voor meer werkplezier en ontdek welk type beat past bij jouw job.

Wetenschappers ontdekten dat elk muziekgenre bepaalde regio’s in je hersenen stimuleert. Zo verhoogt klassieke muziek je concentratievermogen en doet een vrolijk popnummer wonderen voor je productiviteit. Neuropsycholoog David Lewis gelooft in deze vier combinaties van job & soundtrack:

 

1. Is stiptheid belangrijk in je werk? Ben je vaak bezig met cijfers? Luister dan naar klassieke muziek. 

Werk jij als kassamedewerker, op de payroll afdeling of in een boekhoudkantoor? Moet je als leerkracht een stapel wiskundetoetsen verbeteren? Pimp je prestaties dan door er een streepje Bach bij te spelen. Als je niet zo vertrouwd bent met klassieke muziek, hoef je niet meteen head first in de opera-archieven te duiken. Ga voor een zachte kennismaking met de Canon van Pachelbel of het Stabat Mater van Pergolesi.

 

2. Moet jij helder communiceren in je job? Mag jij je creativiteit loslaten op allerlei uitdagingen? Dan brengt dance muziek je in de juiste, probleemoplossende sfeer. 

Op de nerveuze deuntjes van DJ Tiësto of Martin Garrix kan je amper stil blijven zitten. Door de beat in je lijf te voelen, kom je even los uit je hoofd. Dat stimuleert het out-of-the-box denken. Ideaal voor wie werkt als copywriter, machine-operator (zo zoeken we er altijd...), onderhoudstechnicus, marketingmedewerker of teamleider! Even dansen kan een leuke pauze zijn, maar ook als achtergrondmuziek stimuleert dance de frisse ideeën. 

 

3. Sta jij voor strakke deadlines? Vergt je job een fysieke inspanning? Een leuke popsong pept je op! 

Elk jaar tijdens de pauze van de Super Bowl mag een uitverkoren popprins(es) de vermoeide sporthelden weer opladen. The Weeknd, Katy Perry, Beyoncé – hun vrolijke uptempo nummers triggeren ook jouw productiviteit. Werk je als dakwerker, poetshulp (dan is dit jouw playlist), magazijnier of in de horeca? Plug een oortje in en laat de pop maar knallen. Bubbelgummuziek maakt dopamine vrij in je hoofd en dat gelukshormoon geeft je energiepeil een boost.

 

4. Is focus het sleutelwoord in je job? Wil jij rustig in je flow glijden en niet gestoord worden? Ga dan voor omgevingsgeluiden en sfeermuziek.

Met de collega’s meebrullen met de radio? Voor sfeerbeesten en teamplayers is dat héérlijk. Anders ligt het voor introverten of mensen met jobs waar diep denkwerk bij komt kijken. Voelt élke radiozender voor jou aan als stoorzender? Stel dan op Spotify of Soundrown een persoonlijke playlist samen met monotone geluiden  ofte ‘ambient sounds’. Aanrollende zeegolven blijven een topper, maar elk ritme dat synchroon loopt met je hartslag – zo’n 60 à 70 beats per minuut – is goed. 

 

Nog een paar tips om muziek en werkplezier vlot te mixen:

Spreek duidelijk af wanneer muziek (of meezingen) kan

Op sommige werkplekken gaat de radio pas rond 10u aan, zodat vroege vogels een tijdje in stilte kunnen focussen. En een Office Karaoke is meer iets voor vrijdagmiddag (hallo weekend en vakantiesfeer!) dan voor een doordeweekse dinsdag.

 

Kies samen wat jullie luisteren

Op je eerste werkdag op eigen houtje de radiozender switchen? Dat is een harde no go. De radio speelt voor iedereen, dus bespreek samen welke zender jullie kiezen.

 

Maak een playlist met het team

Telt jullie team evenveel alternativo’s als fans van de hitparade? Switch dan dag om dag van zender, zodat ieders smaak aan bod komt. Of stel zelf jullie playlist samen – van een leuke teambuilding gesproken! 

 

Proef van het onbekende

Muziek versterkt de samenhorigheid. Werken jullie met verschillende culturen in één team? Luister nu en dan eens naar elkaars favoriete muziek. Je leert je collega’s op een andere manier kennen. Wie weet komt er wel een feestje van?


PS: Deze 10 vacatures zijn helemaal in tune met de vraag op de arbeidsmarkt! En hoor jij muziek in deze jobaanbiedingen?

 

Tips & tricks, Werksfeer

Strenge bazen met strakke regels zijn zo 1950... Grote kans dat jouw leidinggevende vandaag losjes omspringt met zijn/haar/hun team. Maar vergis je niet: het is géén goed idee om zomaar alles eruit...

Tips & tricks, Werksfeer

Strenge bazen met strakke regels zijn zo 1950... Grote kans dat jouw leidinggevende vandaag losjes omspringt met zijn/haar/hun team. Maar vergis je niet: het is géén goed idee om zomaar alles eruit...
meer

Tips & tricks

Als introvert type heb je het vast al eens gedacht: “Waarom gaat de kandidaat met de vlotste babbel toch altijd lopen met de droomjob? Krijgen stille persoonlijkheden bij het solliciteren wel een e...

Tips & tricks

Als introvert type heb je het vast al eens gedacht: “Waarom gaat de kandidaat met de vlotste babbel toch altijd lopen met de droomjob? Krijgen stille persoonlijkheden bij het solliciteren wel een e...
meer

Beroepen, Tips & tricks, Werksfeer

‘Staat je wekker zo vroeg?! Wat een horror…’ Als je met de vroege shift werkt, ken je dat soort opmerkingen. Veel mensen griezelen bij het idee om 5 uur ’s ochtends te moeten opstaan. Maar waarom e...
meer