Pas afgestudeerd en op zoek naar werk? Check dan zeker deze 6 praktische weetjes

Het is zover. Je bent pas afgestudeerd, hebt de wereld rondgereisd of je hebt de schoolbanken vaarwel gezegd. En nu ben je op zoek naar werk. En of dat een spannende zoektocht is! Daarbij komen er nog een pak andere dingen op je af, zoals inschrijvingen bij VDAB, jeugdvakantie, een brief van de RVA, … De antwoorden op je wat?- hoe?- en waar?-vragen daarover vind je hier:

 

 1. Je inschrijven als werkzoekende? Check!
  Het is heel belangrijk dat niet alleen potentiële werkgevers weten dat je op zoek bent naar werk, maar ook de overheid. Daarom schrijf je je best zo snel mogelijk in bij VDAB of bij Actiris, als je in Brussel woont. Ze kunnen je daar bovendien helpen tijdens je spannende zoektocht.

 2. En dan gaat opeens je BIT van start
  Je wat?! Je BIT is je beroepsinschakelingtijd, ook wel wachttijd genoemd. Die gaat van start als je je hebt ingeschreven als werkzoekende bij VDAB of Actiris en duurt 310 dagen. Tijdens die periode is het natuurlijk de bedoeling dat je actief op zoek gaat naar werk.

 3. Oeps, een brief van de RVA in je brievenbus. Wat nu?
  Na enkele maanden zoeken kan het zijn dat je een brief van de RVA, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, in je brievenbus ontdekt. De RVA zal je uitnodigen voor een gesprek om te zien hoe hard jij je best doet om die eerste job te vinden. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens dat gesprek zoveel mogelijk bewijzen op tafel kan leggen, die aangeven dat je actief op zoek bent. Tip: houd al je motivatiebrieven en e-mails goed bij en noteer ook wanneer en waar je een sollicitatiegesprek hebt gehad.

 4. Niet vergeten: sluit je aan bij een ziekenfonds
  Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je net je contract getekend hebt (en dus je eerste job beet hebt). Toch mag je niet vergeten om van zodra je werk hebt, je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Tijdens je wachttijd hoef je je daar trouwens geen zorgen over te maken, want dan blijf je verzekerd via het ziekenfonds van je ouders.

 5. Jeugdvakantie, want je hebt ervoor gewerkt 
  Jawel, als pas afgestudeerde heb je recht op de jeugdvakantie die je absoluut verdient. Je moet alleen wel aan een paar voorwaarden voldoen vooraleer je daarvan kunt genieten. Zo moet je werk vinden binnen het jaar dat je afstudeert. Bovendien moet je voor het einde van dat afstudeerjaar minstens een volledige maand gewerkt hebben. En helaas: je studentenwerk hoort daar niet bij. Maar als je aan de voorwaarden voldoet, heb je dus recht op die extra vakantiedagen. Hoeveel jeugdvakantiedagen dat zullen zijn, hangt af van het aantal gewone verlofdagen dat je van je werkgever krijgt. Als je je gewone verlofdagen én je jeugdvakantiedagen optelt, dan mag je in totaal aan een maximum van 4 weken vakantie op jaarbasis komen. Die jeugdvakantiedagen zijn ook betaald. Hoeveel? Wel, je krijgt 65% van het brutoloon dat je verdiend hebt in de eerste maand waarin je een jeugdvakantiedag opneemt. Let wel op dat het bedrag van dat brutoloon begrensd is tot 2.148,28 euro. Dat wil dus zeggen dat die 2.148,28 euro toch als jouw maandloon wordt beschouwd, ook al heb je die maand meer verdiend. Op dat bedrag wordt je jeugdvakantie-uitkering dus berekend. 

 6. Hoe zit dat nu weer met die werkloosheidsuitkering?
  Heb je na 310 dagen intensief zoeken nog steeds geen job gevonden? Dan heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Hoeveel die precies bedraagt, hangt af van je leeftijd en van je gezinssituatie. Hopelijk vind je snel genoeg een fijne job en moet je nooit beroep doen op deze uitkering natuurlijk.

 

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...
meer

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?
meer

Stress, Vrije tijd

Je hebt het crazy druk en dus skip je de lunch. Herkenbaar? Op een hectische dag is het verleidelijk om aan een stuk dóór te gaan. Nochtans is pauzeren een must om scherp te blijven. Een korte brea...
meer