Tempo-Teams ABC van de Sollicitant - Aflevering 3

Solliciteren, dat is jezelf smijten. Van de hoge duikplank, in het diepe. Niemand kan het in jouw plaats doen en je moet erin geloven. Dus het helpt als je de basics kent… Tempo-Team snelt je te hulp met het ‘ABC van de Sollicitant’. Now jump!

Dit is de 3e aflevering van ons ABC. Je hebt de vorige afleveringen – van Aanbevelingsbrief tot Feedback  en van Google tot MyJobspace – toch al gelezen?

Nervositeit – Leg jezelf geen extra druk op: het is normaal om nerveus te zijn tijdens een sollicitatie. Je kunt bij het binnenkomen een klam handje geven en tóch de job krijgen. Met deze anti-stress tips hou je lastige zenuwtrekjes onder controle. Adem rustig in en uit door je buik en spreek op een kalm tempo. Of maak een grapje – humor haalt de angel uit elke situatie.  

Optimisme – Solliciteren is altijd weer spannend. Greep je al een paar keer naast de job, dan kan dat beginnen wegen. “Ik kreeg een jaar lang overal ‘nee’ te horen. Dat was echt slecht voor mijn zelfvertrouwen!”, bekent Anita. Verlies in geen geval de moed en blijf optimistisch.

Positiviteit – Ja, veel werkgevers zijn op zoek naar mensen met ervaring. Maar er is nog een andere troef waarmee je hen kunt verleiden. Je positieve ingesteldheid! Sta jij te popelen om het werkleven in te duiken? Wil jij volle gas gaan in je job en ben je erop uit om op korte tijd veel bij te leren? Steek dat enthousiasme dan niet onder stoelen of banken. Een positieve aanpak werkt, zeker bij sollicitaties!

Professionaliteit – Het werkleven heeft z’n eigen codes. Het is belangrijk dat je die respecteert. Ook als sollicitant kies je voor een ‘professionele’ houding. Je weet wel: verantwoordelijk, beleefd, verzorgd en min of meer neutraal. Je persoonlijkheid mag doorschemeren in je kledingkeuze of de schrijfstijl van je motivatiebrief, maar je blijft binnen professionele grenzen. Dus geen doorkijkhemdjes en geen emoji’s van roze eenhoorns, zelfs al ben je hun grootste fan.

RVA – Zoek je al 310 dagen actief naar werk, maar heb je nog steeds geen job gevonden? Dan heb je recht op een werkloosheidsvergoeding van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Zij mogen je wel vragen om te bewijzen dat je hard je best doet om werk te vinden. Dat kan met verzonden e-mails en motivatiebrieven, maar ook met data van sollicitatiegesprekken of afspraken met je uitzendconsultant. 

Salarispakket – Veel mensen zijn helemaal gefocust op hun nettoloon ofte de centen die ze na een maand werken kunnen spenderen. Wie slim is, bekijkt het salarispakket toch iets breder. Een goede hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques of een vergoeding woon-werkverkeer zijn meer dan mooie extra’s. Bespreek je loonbrief eens met je Tempo-Team consultant, zodat je alle cijfertjes goed begrijpt.

Spontane sollicitatie – Wat als… er geen vacatures zijn voor je droomjob? Kan je dan niet solliciteren? Toch wel! Sommige bedrijven aanvaarden spontane sollicitaties – ze bewaren je kandidatuur voor de dag dat er een plekje vrijkomt. Wil je ab-so-luut werken bij dat bedrijf om de hoek of bij die producent van je lievelingsyoghurt? Laat het hen dan vooral weten. Misschien is het wel je geluksdag? Maar voor de zekerheid stuur je best nog een tiental andere brieven naar bedrijven die werknemers zoeken.

Studentenjob Tijdens of net na je studie zijn studentenjobs heel interessant. Als student betaal je verminderde sociale bijdragen, zodat jij – in vergelijking met een gewone werknemer – netto meer overhoudt van hetzelfde brutoloon. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle regeltjes. Als je in juni je diploma behaalt, mag je nog tot 30 september van dat jaar een studentenjob doen – niet langer. Check ook bij je Tempo-Team consultant wat een studentenjob betekent voor je beroepsinschakelingstijd!

Talent – Bij Tempo-Team zijn we fan van elk talent. Als professionele matchmakers koppelen we je graag aan die job waarmee het klikt. Ook als sollicitant moet je geloven in je eigen talenten. Bekijk het vooral niet te eng. Die sportieve ingesteldheid of dat rusteloze mega-pack energie? Elke troef die jou uniek maakt, kan je uitspelen in het sollicitatieproces!

 

PS: Van Uitzendkracht tot Ziekenfonds – lees ook de laatste aflevering van ons ABC van de Sollicitant.

Work-life balance

Maak jezelf niets wijs: geen mens kan zich 8 uur aan één stuk concentreren. Ons brein heeft korte pauzes nodig. Echte pauzes: het werk onderbreken om wat te surfen of scrollen, telt niet. Gezonde p...

Work-life balance

Maak jezelf niets wijs: geen mens kan zich 8 uur aan één stuk concentreren. Ons brein heeft korte pauzes nodig. Echte pauzes: het werk onderbreken om wat te surfen of scrollen, telt niet. Gezonde p...
meer

Stress, Werksfeer

Ben jij die opvliegende collega voor wie iedereen op z’n tenen loopt? Slaat er sneller stoom uit je oren dan uit het deksel van een snelkookpan? Deze 4 principes helpen je minder impulsief reageren...

Stress, Werksfeer

Ben jij die opvliegende collega voor wie iedereen op z’n tenen loopt? Slaat er sneller stoom uit je oren dan uit het deksel van een snelkookpan? Deze 4 principes helpen je minder impulsief reageren...
meer

Tips & tricks, Werksfeer

Er komen ontzettend veel vragen op je af tijdens een dag. De snelste manier om daar komaf mee te maken, is overal ja op te antwoorden. Maar zo verlies je wel de controle over je leven. Nee zeggen e...
meer