Jobinterview gemist… Wat nu?

Het geldt als de ultieme showstopper: niet komen opdagen op een sollicitatiegesprek. Maar wat als het je toch overkomt, terwijl je de job heel, maar dan ook héél graag wilt?

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is not done. Dat is logisch. Je gaat naar een jobinterview om een toekomstige werkgever te overtuigen van je kwaliteiten. Je zet je spreekwoordelijke ‘beste beentje’ voor. Als dat beentje dan aan een lijf blijkt te hangen dat ’s ochtends niet op tijd uit bed geraakt… We moeten er geen tekening bij maken.

Toch is er één ding nog erger dan te laat komen: de afspraak vergeten en gewoon niet komen opdagen. Het overkwam Tom: “Ik had een sollicitatiegesprek op dinsdag 10 juli, maar om één of andere reden zat ik met woensdag in mijn hoofd. Ik zat nietsvermoedend met vrienden op een terras toen het mailtje binnenrolde. Of ik in de toekomst zou willen verwittigen als ik besloot toch niet te solliciteren? Ik viel compleet uit de lucht en panikeerde zelfs.”

Oké, chill. Geen paniek. De situatie is ernstig, maar niet hopeloos. Dit zijn de stappen van het rampenplan:

DO

Laat zo snel mogelijk van je horen – Zodra je beseft dat je de sollicitatie bent vergeten, schiet je in actie. Je verwittigt je (Tempo-Team) consultant en/of de persoon bij wie je op gesprek moest. Dat kan per mail, maar een telefoontje is persoonlijker en dus beter.

Neem je verantwoordelijkheid – Om te beginnen is een verontschuldiging op z’n plaats. Jij hebt een fout gemaakt, laat horen dat het je spijt. Geef vervolgens duidelijk aan dat je graag een tweede kans zou krijgen. Informeer beleefd of dit mogelijk is.

Steek een tandje bij – Wordt er een nieuw gesprek ingepland? Wees dan blij dat je die ‘wild card’ krijgt. Besef dat je niet als favoriet aan de start verschijnt en doe een extra inspanning. Als je nog geen aanbevelingsbrief bij je sollicitatie had gevoegd, is dit wellicht het moment.

Kijk eerlijk in de spiegel – Trek na deze rollercoaster de juiste conclusies. Wat zorgde ervoor dat je het interview vergat? Moet je werken aan je weekplanning, je slaapritme, je prioriteitenlijst? Zorg dat je deze blunder geen tweede keer begaat.

DON’T

Loop niet weg van de situatie – Het is menselijk om weg te rennen van probleemsituaties. Opgeven is gemakkelijker dan je excuseren. Toon echter je vechtersmentaliteit. Je kans op de job is nog niet verkeken. Ze is aanzienlijk gekrompen, dat wel, but it ain’t over ‘til it’s over!

Blijf niet hangen in je stress – Het is normaal dat je in een stressreactie schiet. “Oh nee, oh nee, oh nee – hoe is dit kunnen gebeuren?!” Natuurlijk is het belangrijk dat je snel communiceert, zo toon je respect voor de mensen met wie je te maken hebt. Maar kom toch even tot rust voor je mensen gaat mailen of bellen. Je wilt immers kalm en correct klinken, niet als een kip zonder kop.

Laat het los en kijk vooruit – Mag je alsnog op gesprek? Focus dan op de job waar je voor gaat en niet op de gemiste, eerste afspraak. Geef aan het begin van de sollicitatie kort aan dat je het waardeert dat ze een tweede keer tijd voor je maken. Laat het onderwerp daarna rusten en focus op je motivatie en vaardigheden.

PS: Vacatures die je niet wil missen & inspiratie voor een straffe comeback

 

 

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...
meer

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.
meer

Beroepen, Vakantie, Vrije tijd

Oké, terwijl jij aan de slag bent, zijn je vrienden misschien aan het feesten of relaxen. Toch heeft weekendwerk ook heel wat voordelen. Wij zetten er 6 op een rijtje.
meer