“Je moet alert zijn in deze job.”

‘Het zonnetje in huis.’ ‘Het uithangbord van onze afdeling.’ Het zijn maar een paar van de bijnamen die de goedlachse Alcheikh Abdulkader krijgt van z’n collega’s bij Kuehne + Nagel. De reachtruckchauffeur met Syrische roots legde er al een mooi parcours af: “Als ik een kans krijg, grijp ik die ook.”

 


  • Alcheikh Abdulkader (30) uit Diest
  • Reachtruckchauffeur bij Kuehne + Nagel

 

“Ik doe altijd mijn best omdat ik me daar het best bij voel,” grapt Abdul. Over twintig minuten begint zijn shift en hij heeft er duidelijk zin in. Zijn ogen hebben de twinkeling van iemand die zich perfect op z’n plaats voelt. Toch was het voor de jonge Syriër eerst even zoeken in ons land: “In 2012, toen ik klaar was met mijn studies, ben ik via Egypte naar België gekomen omdat hier een tante van mij woont. Ze geloofde dat ik hier vooruit zou kunnen geraken.” Abdul leerde wat Nederlands en deed enkele losse jobs. “Mijn diploma economie wordt hier niet erkend en opnieuw drie jaar studeren was financieel geen optie. In de toekomst hoop ik me ooit verder te bekwamen in de logistiek. ”

Hoe kwam je bij Kuehne + Nagel terecht?

“In juli 2019 schreef ik me in bij Tempo-Team, via de website. Ik had een vacature gezien die me wel aansprak. Het bleek geen match met dat bedrijf, maar ik maakte toch een goede indruk op mijn Tempo-Team consulente Nancy (lacht). Zij vertelde me dat men bij Kuehne + Nagel mensen zocht om bij te springen tijdens de drukke zomerperiode. Zo kwam ik hier terecht.”

Beviel de job je vanaf de eerste dag?

“Ik begon als inpakker en kon doorgroeien tot orderpicker. Het inpakken ging meteen vlot. Ik moest boeken en luchtzakjes in dozen doen met de juiste papieren erbij. De sfeer zat goed en ik raakte gauw bevriend met de collega’s. Ik had ook altijd de indruk dat het bedrijf iedereen correct en respectvol behandelt. Omdat ik geen fouten maakte bij het inpakken, mocht ik na een tijdje gaan orderpicken met de kar. Soms gebruikte ik daarbij een handscanner, soms een voicepickingsysteem. Dat gaf wel eens grappige situaties: de machine begreep mijn Nederlands niet altijd perfect. Maar meestal liepen de dingen gesmeerd.”

Wat gebeurde er na de zomerdrukte?

“Toen het werk op de afdeling stilviel, konden wij als uitzendkracht op een andere afdeling aan de slag. De processen daar waren een stuk moeilijker, niet iedereen kon dat aan. Gelukkig lukte het mij om snel en praktisch te werken, ook al ben ik anderstalig. Ik moest bestellingen verzamelen aan de hand van een bon en scanner en deze met een elektrisch transpalet verplaatsen. Er kwam bovendien heel wat papierwerk bij kijken. Sommige klanten geven precies aan hoe ze hun dozen gestapeld willen. Het werktempo op die afdeling ligt hoog, maar ik had plezier in de snelle gang van zaken.”

Hoe werd je uiteindelijk reachtruckchauffeur?

“Ik wilde die opleiding graag volgen en zocht naar een goed moment om het aan mijn supervisor te vragen. Toen stelde hij het op een dag zelf voor! Natuurlijk hapte ik toe. Ik volgde de opleiding in een trainingscentrum en slaagde met vlag en wimpel voor de test. Ik was superblij. Ik blijf me verder ontwikkelen en dat voelt goed. Als ik een kans krijg, grijp ik die ook. Het bedrijf geeft me nu ook intern nog wat extra training als reachtruckchauffeur.”

Wat maakt jou zo vrolijk en gemotiveerd?

“Ik benader mensen graag met een glimlach. Ik praat met iedereen. Maar ik ben niet perfect, hoor (lacht). Momenteel loopt er een campagne in ons bedrijf waarbij je voorgedrukte kaartjes met complimentjes kunt uitdelen aan de collega’s. Ik heb er deze week al vijf gekregen en nog geen enkel uitgedeeld. Dat is niet goed, hé! (lacht nog harder)”

Aan wie zou je aanraden om bij Kuehne + Nagel te solliciteren?

“Aan mensen die niet bang zijn voor een uitdaging en die zichzelf graag willen ontwikkelen. Je klopt hier niet gewoon je uurtjes, je moet alert zijn en er staan. Ik vind het persoonlijk heel fijn om in een goed georganiseerd, internationaal bedrijf te werken. Ook in coronatijd was dat een voordeel. Tijdens de hele lockdown heb ik maar twee dagen thuis moeten zitten.”

Waarvan droom je nog op carrièrevlak?

“Misschien wil ik de opleiding tot heftruckchauffeur ook nog volgen. En als ik het echt groot zie: het zou mooi zijn als ik op een dag mijn eigen magazijn had, waar particulieren hun meubels of auto’s kunnen onderbrengen.”


PS: Zin om net als Abdul toe te treden tot de Kuehne + Nagel club? Solliciteer dan hier.

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...
meer

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...
meer

Ervaring, Eerste job

Op zoek naar een leuke job? Kom eens langs bij Tempo-Team – wij helpen je graag aan een goede match. Werken als uitzendkracht heeft meer voordelen dan je denkt. Wat vind je van deze 7?
meer