Als je pas aan de slag bent, is het verleidelijk om eens lekker gek te doen met je eerste centen. Een hip paar sneakers, een nieuwe smartphone, een leuke sofa voor je eerste eigen appartementje… Je hebt er tenslotte hard voor gewerkt. Maar waarom heeft niemand je verteld dat elektriciteit zo duur is? En hoezo, je moet gemeentebelasting betalen? Geen paniek: wij sprokkelden 5 gouden tips waarmee je je bankrekening moeiteloos in balans houdt.

1.Bepaal je maandbudget

Laura (23), kleuterjuf: “Toen ik pas begon te werken, gooide ik het geld door ramen en deuren. Nieuwe kleren, een duur fitnessabonnement, uit eten met vriendinnen… Ik vond het fantastisch om eindelijk mijn eigen centen te hebben. Tot ik na een paar maanden plots niet meer kon surfen omdat ik mijn internetabonnement weer niet had betaald. Ik had altijd in Hotel Mama gewoond en had geen idee van hoeveel kosten er komen kijken bij alleen wonen. Ik maakte een gedetailleerd overzicht van al mijn kosten, zodat ik exact wist wat er na aftrek van mijn loon overbleef. Mijn tip? Hou ook rekening met de kleine dagelijkse kosten, details waar je misschien niet aan denkt, maar die écht het verschil kunnen maken: je krant, treinticket of lunch.

2. Zet een bedrag opzij voor onverwachte kosten

Achmed (26), grafisch vormgever: “Als student heb ik van mijn ouders een klein tweehands autootje gekregen. Dat was goedkoper dan op kot gaan. Omdat ik nog thuis woonde stond de verzekering op hun naam, en ook de benzine betaalden zij. Het was logisch dat ik die kosten overnam eens ik begon te werken, maar op de dag dat mijn auto het plots begaf, en de garagist me na reparatie de rekening presenteerde, voelde ik de grond onder mijn voeten wegzakken. Ik ben bij mijn ouders gaan aankloppen om me het geld te lenen, en heb er maanden over gedaan om het terug te betalen. Sindsdien zet ik elke maand een bescheiden centje opzij voor grote, onverwachte kosten zoals deze.”

3. Spaarvarken wordt feestvarken

Tess (30), serveerster: “Van zodra ik begon te werken, begon ik te sparen. Mijn ouders hebben me altijd op het hart gedrukt om zuinig te zijn. Maar omdat ik vind dat je af en toe iets geks mag doen, spaarde ik op twee manieren: ik zette elke maand een redelijk bedrag opzij voor ‘serieuze dingen’, maar ik schafte me ook een spaarvarken aan, waar ik extraatjes zoals fooien instak. Dat geld mocht ik besteden aan ‘fun-dingen’. Mijn spaarvarken werd dus eigenlijk een feestvarken.”

4. Betaal je rekeningen op tijd

Jens (21), loodgieter: “Ik ben nogal slordig met papieren, en vergat mijn rekeningen te betalen of betaalde ze te laat. Stom natuurlijk, want al die boetes kosten je handenvol geld. Om te zwijgen van de hoofdpijn! Ik heb nu bestendige opdrachten ingevoerd voor maandelijks terugkerende kosten zoals telefoon, electriciteit, water en internet. Beter voor mijn gemoedsrust en beter voor mijn bankrekening.”

5. Sparen voor je oude dag

Louis (26), fiscaal analist: “Het lijkt onnozel om al aan je pensioen te denken als je nog lang geen dertig bent, maar het heeft meer voordelen dan je denkt. Het geld dat je nu opzij zet voor je oude dag, kan je alvast niet meer uitgeven. Bovendien levert pensioensparen je ook fiscale voordelen op, wat je dan weer aan je belastingbrief zal merken.”