Straffer dan koffie – 6 x wakker blijven zonder cafeïne

Kom jij ’s morgens ook pas op gang na je eerste kop koffie? Is cafeïne jouw antwoord op de morning blues, de middagdip, het rotklusje, de off day en een lage bloedsuikerspiegel? Bedenk dan dat er ook andere oppeppers zijn. Zes tips voor een cafeïnevrije boost!

 

Alle wegen op het werk leiden naar… de koffieautomaat! Helemaal verslaafd zijn we aan dat zwarte goud, dat ons energie geeft en alert maakt. Het ‘bakkie troost’ – zoals onze noorderburen zeggen – sleept ons door de werkdag. De gemiddelde Vlaming houdt zich recht met drie koppen koffie. Een kwart krijgt z’n dagtaak niet rond zonder vijf (!) shots cafeïne. Dat laatste is echt te veel. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven stelt de limiet op vier koppen koffie per dag voor een volwassene. Maar geen paniek, liefste diehard koffieslurpers. Er zijn alternatieven.

  1. Go nuts!

Stop je van de ene dag op de andere met koffiedrinken, verwacht je dan aan een aantal afkickverschijnselen. Hoofdpijn, vermoeidheid en véél irritatie – het hoort bij de rehab.  Het goede nieuws is: na 24 uur heeft je lichaam zich herpakt. Vanaf dan komt het erop aan nieuwe gewoontes in te bouwen. Steeds een handjevol noten bij de hand hebben, bijvoorbeeld. Amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pompoenzaden zijn een uitstekende bron van proteïnes, die je een energiek gevoel geven en je humeur opmonteren.

  1. Dadels, sinaas en banaan

Terwijl koffie in stressy situaties olie op het vuur gooit, hebben dadels een kalmerende, bloeddrukverlagende werking. De zoete vrucht is rijk aan magnesium en kalium, twee mineralen die je helpen om het hoofd koel te houden. Fruit is sowieso een slimme vervanger voor een kop koffie. Na het eten van een sinaasappel ben je – dankzij de vitamine C - ruim twee uur minder moe. Ook de glucose in een banaan geeft je een energiepiek.

  1. (Kokos)water

Om op je best te functioneren, moet je zo’n anderhalve liter water drinken per dag. Grijp je bij dorst naar een kop koffie, dan verlies je twee keer. Je brengt je vochtbalans niet op peil én droogt verder uit door de cafeïne. Drink je overdag veel koffie en amper water, dan raak je gedehydrateerd ofte vermoeid, verward en slaperig. Hou op het werk daarom een grote fles water bij de hand en zorg dat die leeg is wanneer je naar huis gaat. Kies je voor kokoswater dan krijg je er – naast een lekker smaakje – nog een extra portie energie bovenop, want kokos bevat veel kalium.

  1. Kurkumathee

Kom jij de dag niet door zonder warm drankje? Ga dan voor kurkumathee, met z’n felgele kleur. Indiërs noemen kurkuma ‘de heilige wortel’ en geef hen eens ongelijk: kurkuma is goed voor kanker-, diabetes en Alzheimerpatiënten. Ook de gezonde werkmens doet z’n voordeel met een kopje kurkumathee: het verbetert je ruimtelijk inzicht, concentratievermogen en werkgeheugen, en zorgt voor een wakker en kalm gevoel. Bovendien smaakt het heerlijk met een schijfje citroen of een snuifje peper.

  1. Beweging

Klaar met je koffieverslaving? Wandel dan de koffieautomaat voorbij en doe van ‘blijven gaan’. Tien minuten flink wandelen is volgens Public Health England het ideale tegengif voor onze zittende levensstijl, die vermoeidheid in de hand werkt. Je kent de paradox wel: beweging kost én geeft ons energie. Tijdens het wandelen pompt je hart zuurstofrijk bloed door je lichaam. Resultaat? Je vermoeidheid smelt als sneeuw voor de zon.

  1. You snooze, you loose

Vermoeidheid voorkomen is – oh, grootmoeders wijsheid – nog altijd beter dan vermoeidheid bestrijden – met of zonder koffie. Slaapexperts wijzen erop dat er bij het ontwaken cortisol of stresshormoon vrijkomt. Word je drie of vier keer kort na elkaar gewekt door je snooze-knop, dan begin je de dag gestresseerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die na zes uur slaap meteen opstaan beter uitgerust zijn dan mensen die na zevenenhalf uur slaap nog vier keer op snooze drukken… #ScienceSaysSo

PS: Met een toffe job die bij je past, hou je je ogen gemakkelijk open. Check onze vacatures.

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...
meer

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?
meer

Stress, Vrije tijd

Je hebt het crazy druk en dus skip je de lunch. Herkenbaar? Op een hectische dag is het verleidelijk om aan een stuk dóór te gaan. Nochtans is pauzeren een must om scherp te blijven. Een korte brea...
meer