Pret zonder prijskaartje – tips voor gratis uitstapjes

Nog wat vakantiedagen over maar je hele budget al opgesoupeerd? Geen zorgen: er zijn ook prettige dingen zonder prijskaartje. Wij geven je inspo voor leuke zomeruitstappen die niets kosten. Want blut maar blij? Dat kan!

Gebruik jij slimme trucs om met je loon het einde van de maand te halen? Dan kan je geen honderden euro’s uitgeven aan een weekje verlof. Zelfs hippe cocktails in een pop-up zomerbar (‘gratis’ inkom) nemen een flinke hap uit je budget. Gelukkig zijn er ook echte low-cost, high-fun activiteiten. Check onze lijst, bel je bubbelvrienden, maak een picknick en geniet zonder (geld)zorgen. En dat allemaal coronaproof!

  1. Street Art Parcours, Charleroi: Banksy, Basquiat en Keith Haring… heel wat superberoemde kunstenaars begonnen als street artist. In Charleroi mochten creatieve zielen met graffiti hun ding doen in het project Urban Dream. Het resultaat valt te bewonderen tijdens een wandeling van zo’n 5 kilometer langs industriële sites, de Samber en kleurige eigentijdse kunst.
  2. Fietsen door de bomen, Hechtel-Eksel: Is vliegen tussen de wolken deze zomer geen optie? Ga dan eens fietsen tussen de boomkruinen! In groendomein Bosland in Limburg voert een lusvormige fietsbrug je tot 10 meter de hoogte in. Te combineren met meerdere fietsroutes. Spectaculair uitzicht inbegrepen.
  3. Sterrenkijken vanaf het MAS, Antwerpen: Hou je van panorama’s maar nog meer van city vibes? Het dakterras van het Museum aan de Stroom in Antwerpen is gratis toegankelijk voor bezoekers. Via de glazen wandelboulevard beland je op de 10e verdieping voor een 360° uitzicht over de stad en de haven. In de zomer is het terras open tot middernacht, dus breng je lief (of je sterrenkijker) mee! Bewonder je ook graag helemaal gratis de museumcollectie? Plan je bezoek dan op de laatste woensdag van de maand, want dan zetten 7 Antwerpse musea – waaronder het MAS – hun deuren open.
  4. Spetteren in de Ninglinspo, Aywaille: België telt maar één bergriviertje, de Ninglinspo. Dat slingert in de provincie Luik heel pittoresk door een heuvellandschap met bossen. Een wandeling van 6 kilometer voert je langs waterbekkens en watervallen. Dichter bij een Scandinavisch decor kom je in ons land niet. Zin om na een picknick in het bos een dam te bouwen in de rivier? Of om na een frisse duik in het water nog wat te zonnebaden op een steen? Stel je GPS dan in op de juiste bestemming en zet koers naar het dorpje Sedoz bij Remouchamps. Het vertrekpunt van de wandeling is even zoeken, maar dat hoort bij een avontuur in de natuur.
  5. De Hoge Blekker, Koksijde: Voor sommige heldenprestaties heb je niet meer dan een paar gemakkelijke stapschoenen nodig. Wil jij ermee uitpakken dat je de Hoge Blekker, de hoogste duin aan de Vlaamse kust, hebt bedwongen? Smeer je dan in met voldoende zonnecrème en laad de batterijen van je smartphone op. Vanuit Koksijde-dorp vertrekken maar liefst 7 thematische wandelroutes. Een geprinte wandelkaart bij de toeristische dienst kost 3 euro, maar via RouteYou volg je de paden gratis online. De IJslandvaardersroute (5 km) gaat over de Hoge Blekker, maar ook de artiestenroute (9,3 km) langs de strandvilla’s in Sint-Idesbald lijkt ons de moeite.
  6. Het graf van de reus, Botassart: Het Ardeense dorpje Botassart, in de schaduw van het kasteel van Bouillon, gaat prat op het mooiste uitzicht van België, het zogenaamde ‘graf van de reus’. De tocht omhoog voert langs kasteelruïnes, oude molens en kapelletjes. Een must in elk seizoen.
  7. TikTokTour in Oostende: Oostende is van oudsher de koningin der badsteden en vanaf deze zomer is de stad ook de place to be voor TikTok queens (en kings). Download gratis de kaart van de TikTok wandeling en ga op tocht langs 10 coole locaties voor een dansfilmpje: van de trashy kunst van Arne Quinze op de zeedijk, via de beroemde gaanderijen tot de romantische kiosk in het Leopoldpark. Bekijk de voorbeeld- en uitlegfilmpjes, maak je eigen TikTok en post ‘m met de juiste hashtags #loveoostende #TikTokOostende. Daarna heb je wel een ijsje verdiend!

PS: Geen budget én geen vakantiedagen? Ga voor zomersfeer op het werk – of voor een frisse start in één van deze vacatures.

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...
meer

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...
meer

Ervaring, Eerste job

Op zoek naar een leuke job? Kom eens langs bij Tempo-Team – wij helpen je graag aan een goede match. Werken als uitzendkracht heeft meer voordelen dan je denkt. Wat vind je van deze 7?
meer