Tempo-Teams ABC van de Sollicitant – Aflevering 2

Solliciteren, dat is jezelf smijten. Van de hoge duikplank, in het diepe. Niemand kan het in jouw plaats doen en je moet erin geloven. Dus het helpt als je de basics kent… Tempo-Team snelt je te hulp met het ‘ABC van de Sollicitant’. Now jump!

Dit is de 2e aflevering van ons ABC. Je hebt aflevering 1 – van Aanbevelingsbrief tot Feedback – toch al gelezen?

Google – What happens on social media, stays on social media? Wij dachten het niet… Ook rekruteerders gebruiken Google en zitten op Snapchat. Nu is het nooit een goed idee om schaars geklede, halfdronken foto’s van jezelf online te zetten. Maar ben je volop aan het solliciteren? Werk dan zeker je Facebookprofiel bij en verwijder die hilarische maar o zo onprofessionele posts.

HR – De afkorting van Human Resources of ‘personeelszaken’. Veel mensen die je tijdens het solliciteren ontmoet, werken in HR. Misschien boezemen ze je angst in… Want dat leger consultants en HR managers gaat je sollicitatie beoordelen, toch?! Euh, ja en nee. Bekijk HR-mensen liever als bondgenoot. Je uitzendconsultant is een professionele matchmaker, die jou wil koppelen aan je droomjob. En na een (goede of slechte) sollicitatie geven rekruteerders vaak waardevolle feedback.

Interimjob – Als uitzendkracht of student bij Tempo-Team solliciteer je voor een tijdelijke functie (‘interim’). Via interimwerk doe je op korte tijd veel ervaring op. Wist je trouwens dat bijna 50% van onze uitzendkrachten  – zoals Fouhad of Mike – op het einde van hun interimperiode een vast contract krijgen? Al blijven sommige mensen -  zoals Anne – liever als interim aan de slag. Uitzendwerk heeft immers voordelen!

Jeugdvakantie – Een Belgische werknemer heeft elk jaar recht op 4 weken vakantie – één week voor elk kwartaal dat hij of zij het jaar ervoor heeft gewerkt. Kom je net van de schoolbanken en heb je het afgelopen jaar dus meer gestudeerd dan gewerkt? Begin dan niet meteen te panikeren – er bestaat zoiets als ‘jeugdvakantie’. Zo kan ook jij in je eerste werkjaar betaald verlof nemen.

Ken jezelf! – Nu je gaat solliciteren, wil je snel veel bijleren over het werkleven. Geef maar toe… Daarom lees je toch dit ABC? Vergeet niet dat je als starter ook jezelf goed moet kennen! Ben je een introvert of perfectionistisch type? Iemand die niet stil kan zitten? Zoek jij zekerheid in je job of juist avontuur? Om werk te vinden dat bij je past, moet je eerst weten wie je bent. Onze startersbrochure (check ‘stap 2’) helpt je op weg. 

Lichaamstaal – We hoeven het je niet te vertellen: naar een sollicitatiegesprek vertrek je goed voorbereid. Je komt op tijd en weet met wie je een afspraak hebt. Ook over de job en het bedrijf weet je al het een en ander. Je mag gerust zélf een geïnteresseerde vraag stellen. Vergeet alleen niet te letten op je lichaamstaal. Bij een sollicitatie telt zowel wat je zegt als hoe je het zegt. Het hele plaatje moet kloppen. Bega niet de blunder om al fluisterend en zonder oogcontact te vertellen hoe zelfzeker je wel bent.

Maatwerk – Met eenzelfde cv en eenzelfde motivatiebrief reageren op 10 verschillende vacatures? Was solliciteren maar zo simpel! Helaas zijn heel wat werkgevers allergisch voor standaardbrieven. Om je kans op een job te vergroten, zorg je beter voor een cv en een brief ‘op maat’. Je basisverhaal blijft hetzelfde – je diploma’s en werkervaring zijn nu eenmaal wat ze zijn. Wél leg je telkens een (iets) andere klemtoon. Je kijkt welke van je vaardigheden relevant zijn voor de job die je wil. En die zet je extra in de kijker.

Motivatiebrief – Hiermee stel je jezelf voor aan je toekomstige werkgever. Je laat weten dat je de job wil én probeert te bewijzen dat ze jou op het lijf is geschreven. Geen valse bescheidenheid, dus: in een motivatiebrief noem je je troeven bij naam. Let er wel op dat je eerlijk blijft. Geef je brief een persoonlijke toets en wees concreet. Je droomt niet gewoon van ‘een toffe administratieve functie’, je wil déze administratieve baan in dit bedrijf en wel om deze reden. Klinkt ingewikkeld? Niet met deze tips.

My Jobspace – Wil je werken als student of als uitzendkracht via Tempo-Team? Maak dan een ‘My Jobspace’ account aan op onze website. Zo’n profiel heeft heel wat voordelen: je kunt je cv online beheren en ook direct online solliciteren. We sturen je vacatures op maat. En ga je ergens aan de slag via Tempo-Team? Dan verzamelen we al je documenten – loonfiches, arbeidscontracten…– op één plaats: in je My Jobspace. Handig, toch?

PS: Van Aanbevelingsbrief tot Feedback of van Nervositeit tot Talent – lees ook deze afleveringen van ons ABC van de Sollicitant.

 

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...
meer

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...
meer

Ervaring, Eerste job

Op zoek naar een leuke job? Kom eens langs bij Tempo-Team – wij helpen je graag aan een goede match. Werken als uitzendkracht heeft meer voordelen dan je denkt. Wat vind je van deze 7?
meer