“Mijn werkdag is altijd een verrassing”

Er is altijd vraag naar goede techniekers. Mike Willems kreeg dus snel een vast contract bij Pauwels Sauzen. Mike: “Vindingrijkheid is het belangrijkste in deze job. Als een machine hapert, moet ik een manier vinden om die weer aan de praat te krijgen.”


  • Mike Willems, 25
  • Bekkevoort
  • Technieker bij Pauwels Sauzen

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“We beginnen onze dag met een overleg met de vorige ploeg. Welke problemen hebben de collega’s in hun shift kunnen oplossen? We moeten goed op de hoogte zijn. Bij Pauwels Sauzen staan er momenteel 2 techniekers per ploeg. Een van ons werkt als storingstechnieker, de andere als taaktechnieker. Elke week wisselen we van rol. Ik ben graag verantwoordelijk voor de storingen, want dan is de dag één grote verrassing. Ik krijg telefoon en ik mag het gaan oplossen (lacht). Ik heb mijn technische kennis en ervaring, maar moet meestal ook inventief uit de hoek komen om een probleem te verhelpen. Dat blijft leuk. Werk ik als taaktechnieker, dan houd ik me bezig met preventief onderhoud. Ik zorg dat alles – letterlijk – gesmeerd loopt, maar ik kijk ook kleppen na of vervang een tijdelijke oplossing door een grondiger alternatief.”

Hoeveel machines hebben jij en je collega onder jullie hoede?

“Tijdens onze shift zijn we verantwoordelijk voor de hele fabriek. Er werken hier ongeveer 80 mensen in 3 ploegen. Het gaat om zo’n 100 machines, als je alle toestellen optelt van de 8 afvullijnen – dat is waar de saus in potjes terechtkomt - plus die van de aanmaaksystemen. We zorgen ook voor alle nutsvoorzieningen (zoals de stoomgenerator, de persluchtcompressor, de koelinstallatie en waterzuivering…). We hebben onze handen vol, maar kunnen het wel bolwerken. Al is het soms fijn dat een bepaalde lijn eens een paar dagen stilligt. Dan maken we een inhaalbeweging op vlak van preventie.”

Wat moet je kunnen voor deze job?

“Ik heb een hogeschooldiploma elektromechanica en koos in mijn opleiding voor de optie onderhoudstechnologie. Die achtergrond is mooi meegenomen, maar hoeft niet. Je krijgt hier bij Pauwels ook een serieuze training. Het eerste half jaar ben ik opgeleid door een collega. Dat is nodig: ik had op school wel geleerd wat een pomp en een klep is, maar daarmee kende ik nog niet alle machines die hier op de verschillende afdelingen staan. Dat gaat echt van zware mechanica tot fijne automatisatie. Gelukkig hebben ze hier geduld met hun nieuwe krachten. Je krijgt rustig de tijd om de machines al doende te leren kennen.”

Heb je hiervoor andere jobs gehad?

“Nee! Ik ben in januari 2015 afgestudeerd en heb eerst enkele maanden genoten van het leven. In juni ben ik dan via Tempo-Team bij Pauwels Sauzen begonnen. Ik wou geen theoretische job, maar een functie met veel afwisseling en dat is hier zeker het geval. Dat ik na 6 maanden een vast contract kreeg, was fijn. Maar ik was er nooit zo mee bezig. Ik heb het geluk gehad te kunnen studeren. Naar een goede technieker is er altijd vraag. Ik was dus niet bang om zonder werk te vallen.”

Aan wie zou je aanraden om te solliciteren voor deze job?

“Aan leergierige mensen die goed met zijn met hun handen. Een diploma is handig, maar geen must. Praktijkervaring, een neus voor machines en een grote dosis vindingrijkheid zijn minstens even belangrijk. Als storingstechnieker sta je altijd voor nieuwe uitdagingen. Je moet een probleem oplossen, ook als niet alle juiste onderdelen beschikbaar zijn. Op zo’n moment moet je inventief zijn en je plan trekken. Ik vind dat het prettigste aan de job.”

Wat maakt het fijn om bij Pauwels Sauzen te werken?

“Er hangt hier een goede sfeer. De techniekers werken nauw samen. Ik heb maar één collega in de strikte zin en wij delen natuurlijk ons vak en bepaalde interesses. Maar we hebben ook veel contact met de operatoren – allemaal toffe mensen. Verder ben ik blij met de flexibiliteit. Ik kan gemakkelijk een dag verlof nemen. Onze technische manager moet deze aanvraag goedkeuren maar meestal gaat dit vlot. Hij weet immers dat we zelf al aftoetsen onder de collega’s dat er toch iemand aanwezig zal zijn. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Omdat we met een beurtrolsysteem zitten voor de permanentie, moet ik ongeveer één weekend op 6 beschikbaar zijn. Ook dat hoort erbij.”

Zin gekregen om ook als technieker aan de slag te gaan? Bekijk dan snel onze vacatures. Of wil je net zoals Mike ook aan de slag gaan bij Pauwels Sauzen? Check dan al onze jobs bij deze sauzenfabrikant.

Tips & tricks, Werksfeer

Ben je soepel in de omgang met anderen en lig je meestal goed in de groep? Pin dan maar een lintje op je borst. Jij bent ‘sociaal intelligent’ – en dat heeft zo z’n voordelen. Thuis en op het werk ...

Tips & tricks, Werksfeer

Ben je soepel in de omgang met anderen en lig je meestal goed in de groep? Pin dan maar een lintje op je borst. Jij bent ‘sociaal intelligent’ – en dat heeft zo z’n voordelen. Thuis en op het werk ...
meer

Ervaring, Studentenjob, Tips & tricks

Wekelijks enkele uren of tijdens de schoolvakanties een periode voltijds? Studentenjobs zijn er in alle soorten en maten. Ook op jou wacht ergens de ‘perfect match’. Ga voor die job, want het lóónt...

Ervaring, Studentenjob, Tips & tricks

Wekelijks enkele uren of tijdens de schoolvakanties een periode voltijds? Studentenjobs zijn er in alle soorten en maten. Ook op jou wacht ergens de ‘perfect match’. Ga voor die job, want het lóónt...
meer

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?
meer