Close met collega’s op afstand

Thuiswerken is al lang geen nieuwigheid meer. Na een jaar kunnen we videobellen als de beste. De nieuwe uitdaging is close blijven met collega’s op afstand. En hoe kweek je – in een nieuwe job - een band met teamgenoten die je nog nooit live hebt gezien?!

Bij het begin van de eerste lockdown, in maart 2020, vlogen de adviezen ons om de oren. Tips voor goede afspraken rond thuiswerk, vlotte videocalls en een ergonomisch thuiskantoor loodsten ons door de moeilijke beginweken. Alles onder het motto ‘samen sterk’! Nu de lockdowns elkaar opvolgen, begint het schoentje juist daar te knellen. Hoe blijf je close met collega’s op afstand? Hoe bewaar je dat gevoel van ‘samen’ als je niet langer een kantoor en lunchpauzes deelt? Wij staken ons licht op bij 5 ervaringsdeskundigen!

De tip van Wim: “Maak tijd voor small talk”

“Na een jaar thuiswerken mis ik vooral de koffiemachine. Niet omdat ik cafeïneverslaafd ben, maar omdat ik hou van spontane ontmoetingen en gesprekken. Ik ben nieuwsgierig naar de mens achter de collega. Daarnaast kom je ook heel wat werkgerelateerde informatie te weten tijdens zulke toevallige ontmoetingen. ”

Om voeling te houden met je collega’s moet je niet alleen weten waaraan ze werken. Net zo belangrijk is dat dipje van Kathleen of het slaappatroon van Samuels nieuwe baby. Probeer in een video- of telefoongesprek met een collega dus altijd even bij te babbelen zoals jullie aan de koffiemachine zouden doen. Organiseert jullie teamleider elke ochtend een zakelijke groepscall waarin het lastig is om je hart te luchten of spontaan iets te vertellen? Stel hem/haar dan voor om op vrijdag virtueel team-aperitiefje te houden, zodat jullie kunnen bijkletsen over onderwerpen naast het werk.

De tip van Nasrin: “Doe een virtuele tour van de bureaus”

 

“In augustus 2020 begon ik in een nieuwe job in een groot bedrijf. Aan het begin van elk videogesprek werd ik op twee minuten aan de 20 aanwezigen voorgesteld. Ik begreep snel dat ik op deze manier niemand zou leren kennen.”

Begin je als thuiswerker in een nieuwe functie, vraag je leidinggevende dan om een ‘top 10’ op te stellen van de collega’s met wie je regelmatig zult samenwerken. Nodig hen stuk voor stuk uit voor een virtueel kennismakingsmoment – zo’n gesprek van een kwartiertje geeft jullie werkrelatie vleugels. Ook leuk is een online vriendenboekje, ingevuld door alle teamleden en elke nieuwkomer. Geef maar toe: stiekem wil iedereen van elkaar weten op welke muziek jullie losgaan en welke series jullie zoal bingen. 

De tip van Elynn: “Lachen helpt – en luisteren ook”

 

“Weten dat de collega’s tegen dezelfde problemen aanlopen – dat doet mijn stress meteen twee levels zakken (lacht). Ik vind het superbelangrijk om ervaringen en frustraties op het werk te kunnen delen met collega’s.”

Humor en begrip – met die kwaliteiten houden topcollega’s ons happy, ook op afstand. Loopt er tijdens een videocall iets mis – denk: katten op het toetsenbord, huilende peuters of vallende bloempotten – lach er dan samen mee! Deel af en toe via WhatsApp bijv. een grappig filmpje of persoonlijk berichtje met de collega’s. Op kantoor zouden jullie ook niet acht uur per dag over het werk praten. Humor is de beste ontspanning en helpt je relativeren. Voorzie ook tijd om zo nu en dan wat meer in de diepte te praten. Hoe gaat het echt? Wat draait er vierkant? Onder collega’s hoeven jullie - figuurlijk dan toch -  geen maskers te dragen

De tip van Julie: “Blijf niet ploeteren”

“Toen ik pas in deze job begon, was ik bang om collega’s lastig te vallen. Sommigen zaten deels in technische werkloosheid en ik wilde hen op die dagen niet storen. Ik voelde een enorme drempel om hulp te vragen aan mensen die ik nog nooit had gezien.”

In tijden van thuiswerk trekken heel wat starters zich uit de slag met online tools en trainingen. Die aanpak heeft voordelen: wat je zelf ontdekt, blijft je langer bij. Maar het nadeel kan zijn dat je minder snel ingewerkt raakt. Wees niet bang om de telefoon te nemen en een collega om hulp te vragen. De meesten zullen je graag helpen. Komt je telefoontje toch ongelegen, dan hoor je het wel. Respect voor elkaars werktijden is belangrijk onder collega’s op afstand. Het is niet omdat jullie thuiswerken en 24/7 thuis zijn, dat jullie non-stop moeten werken!

De tip van Sanjay: “Ga voor contrast bij de lunch”

“Als administratieve medewerker op een financiële dienst heb ik weinig meetings. Sinds twee maanden praat ik tijdens de lunch via FaceTime met drie collega’s. Anders zie ik een hele dag niemand. Veel gezelliger zo.”

We hebben allemaal nood aan gezonde pauzes – maar wat dat betekent, verschilt van persoon tot persoon en van job tot job. Een handige vuistregel is om te kiezen voor contrast. Praat je tijdens het werk non-stop met collega’s op afstand via allerlei schermpjes? Ga voor de lunch dan offline en steek je neus eens buiten. Sommige bedrijven organiseren al ‘walk & talk’-lunches in de omgeving van hun kantoorgebouw. Ideaal voor wie snakt naar echt contact! Zijn anonieme computerprogramma’s op het werk je compagnon? Zoek tijdens de lunch dan online contact met je collega’s!


PS: Als machine operator zit je elke dag tussen de mensen (en machines). In heel wat vacatures is thuiswerk geen must...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...
meer

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...
meer

Ervaring, Eerste job

Op zoek naar een leuke job? Kom eens langs bij Tempo-Team – wij helpen je graag aan een goede match. Werken als uitzendkracht heeft meer voordelen dan je denkt. Wat vind je van deze 7?
meer