Al meer dan 2 jaar leven we met corona. En nee – een feestje is/was dat niet. Toch bleek de crisis ook een groeikans. Misschien is ons jobtimisme vandaag wel zo sterk, omdat de pandemie ons stevig uitdaagde. Meer creativiteit of minder controledrang: welke lessen neem jij mee post-corona?

Een kans om te breken met oude (werk)gewoontes en te beginnen met een heerlijk wit blad – zó bekijkt doctor in de psychologie Elke Geraerts de coronacrisis in haar boek ‘De Mentale Reset’. Boeiende lectuur voor iedereen in Team Jobtimist. Want het zilveren randje zoeken in moeilijke tijden? In dat soort eerlijk optimisme zijn we bij Tempo-Team sterk. We steken niet onder stoelen of banken dat het virus een flinke (ahum) uitdaging vormt. Denk aan al die onzekerheid en dat eeuwige videobellen...  Maar tegelijk blijkt covid de springplank voor een reuzensprong voorwaarts! Check deze lijst soft skills: waarin blink jij uit post-corona?

 

Meer zelfvertrouwen

Gras dat tegen de windrichting staat ingeplant, heeft stevigere wortels. Soms vinden we onze kracht pas wanneer de omstandigheden ons uitdagen. Maandenlang thuiswerken? Close blijven met collega’s op afstand? In 2019 hadden we gezworen dat het ons NOOIT zou lukken. Maar kijk: we doen het al bijna twee jaar. Als corona ons één ding leerde, dan wel dat we meer aankunnen dan we dachten. Van een boost voor het zelfvertrouwen gesproken.

 

Meer eerlijkheid

“Hoe gaat het?” “Heel goed, ja, alles prima!” – dat soort small talk is sinds corona verleden tijd. We hebben met z’n allen leren toegeven dat we soms een dipje hebben en best wat hulp kunnen gebruiken bij de zoektocht naar een gezonde work-life balans. Vandaag zijn we eerlijker over ons mentaal welzijn dan ooit, en dat is goed. Heb je gehuild op het werk? So what! 

 

Meer spontane actie

Voor de overheid was het zoeken hoe men de coronacrisis moest aanpakken. Een voordeel van dat nadeel: mensen staken zélf de handen uit de mouwen. Van het spontane applaus voor die onmisbare zorgmedewerkers tot de dagelijkse inzet van zoveel crisisvrijwilligers... Onze solidariteit kwam bovendrijven door corona. We kozen actie boven uitstelgedrag. En dat vergroot de veerkracht!

Minder controledrang

Voor corona was onze behoefte aan controle gigantisch groot. Van de stand van onze bankrekening over de dagplanning in onze agenda tot de snelste route naar het werk – àlles moest perfect georganiseerd zijn. Covid bewees dat het leven vol verrassingen zit en toch niet zo maakbaar is. Dat was schrikken, maar bleek uiteindelijk een bevrijding. Een beetje chaos is goed voor de creativiteit!  

 

Meer positiviteit

Wat doe je als de grond onder je voeten wordt weggeslagen? Je gaat in het duister op zoek naar lichtpuntjes! Het mooiste gevolg van de hele corona-oefening is toch dat we als jobtimisten leerden om een positieve mindset te omarmen. We herontdekten ons werkplezier na die saaie quarantaines. En om te ontsnappen aan nepnieuws en doemberichten, ontwikkelden we een focus op het positieve. 

 

Meer wilskracht

De coronacrisis kwam en bleef duren en duurde nóg langer. We leven intussen al zo lang met de pandemie dat niemand nog een einddatum durft prikken. En toch houden we met z’n allen vol, met vallen en opstaan. Met mondmaskers en vaccins blijven we ons inspannen voor een virusvrije wereld, ergens ver in de toekomst. Wat een ongeziene prestatie van wilskracht en zelfdiscipline. En dat voor een zogenaamd ‘slappe’ generatie gericht op instantgeluk! 


PS: Vacatures om je post-corona skills in toe te passen.

PPS: Meer weten over hoe je kunt groeien door de Leerschool Corona? Lees De mentale reset – hoe hybride werken en leven je veerkracht vergroten, Elke Geraerts, uitgeverij Lannoo

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...

Stress, Vrije tijd

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ o...
meer

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?
meer

Stress, Vrije tijd

Je hebt het crazy druk en dus skip je de lunch. Herkenbaar? Op een hectische dag is het verleidelijk om aan een stuk dóór te gaan. Nochtans is pauzeren een must om scherp te blijven. Een korte brea...
meer