De 8 geboden van het solliciteren met sociale media

Facebook, Twitter en LinkedIn. De kans is zeer groot dat jij op deze 3 sociale media een profiel hebt. En dat is goed, want ze kunnen je misschien wel aan een leuke job helpen. Maar let wel op! Er zijn een aantal do’s en don’ts. Check daarom, voor je je sollicitatiebrief mailt, zeker deze 8 geboden van het solliciteren met sociale media:

1. Gij zult uw privacy-instellingen dubbelchecken

Oh jawel, je bazen van morgen zijn immers helemaal mee met de media van vandaag en zullen je ook daar weten te vinden. Google daarom jezelf eens, kijk je Facebook-profiel na…. Dubbelcheck of je privacy-instellingen wel juist zijn, want pikante en gênante foto’s geven geen al te beste eerste indruk. Gaan uitleggen dat je een ‘ontzettend groot verantwoordelijkheidsgevoel’ hebt, wordt heel wat moeilijker wanneer je potentiële werkgever zag hoe je het weekend tevoren dronken en op één been op een barkruk balanceerde… Mooie vaardigheid, maar niet echt iets om op je cv te vermelden.

2. Gij zult uw vrienden zélf kiezen

We willen allemaal graag zoveel mogelijk vrienden op Facebook, maar is het wel slim om je collega’s en je baas als ‘vrienden’ toe te voegen? Het kan zeker, maar lees dan voor alle zekerheid het eerste gebod nog eens een keertje. Voeg trouwens niet zomaar iedereen als ‘vriend’ toe. Dat geldt ook voor LinkedIn. Het is niet omdat je bij iemand een goed sollicitatiegesprek hebt gehad, dat je die persoon onmiddellijk bij je professioneel netwerk mag rekenen. Voeg dus enkel mensen toe die je kent en accepteer de verzoeken van mensen van wie je weet dat ze je kunnen helpen bij het vinden van een job.

3. Gij zult geen kwaad spreken

Rotdag gehad op het werk? Of was je sollicitatiegesprek van deze ochtend een regelrechte ramp? Zet het dan zeker niét op Facebook, want de kans dat één van je collega’s of een potentiële werkgever het oppikt, is vrij groot. Schrijf ook zeker nooit dat je je vorige baas een echte idioot vond. De gevolgen daarvan kunnen nogal zwaar zijn.

4. Gij zult goed op uw mening letten

Een eigen mening hebben is goed en toont aan dat je persoonlijkheid hebt. Je mag die ook zeker delen, maar denk toch 2 keer na voor je ze de wijde wereld instuurt! Botsende meningen kunnen er wel eens voor zorgen dat de rest van je carrière niet meer zo vlotjes verloopt. En dat wil je vermijden, toch?

5. Gij zult altijd de waarheid spreken

Als je een LinkedIn-profiel aanmaakt, zorg er dan voor dat de informatie die je daarop deelt dezelfde is als degene die je op je cv zet. Geef vooral ook aan naar welk type job je op zoek bent. Op deze manier word je makkelijker gevonden door je toekomstige werkgever. En wie weet, zijn er vrienden of familieleden die je al een duwtje in de rug kunnen geven. Ten slotte is het ook heel belangrijk dat je je profiel up-to-date houdt. Pas je status dus zeker aan als je een job hebt gevonden!

6. Gij zult niet vloeken of schelden

Gebruik geen scheldwoorden, ook al is ‘trut’ het favoriete koosnaampjes van je beste vriendin. Let ook goed op je taalgebruik als je bijvoorbeeld commentaar geeft op de nieuwste Facebookstatus van je broer. ‘F*ck that sh*t’ is mischien niet de slimste keuze. Oh ja, en vermijd ook typfouten. Daar maak je je niet echt populair mee bij je toekomstige baas.

7. Gij zult uw foto’s altijd bewust selecteren

LinkedIn is een zakelijk sociaal netwerk. Zorg er dus zeker voor dat je profielfoto duidelijk is. En kies niet voor een foto van jou op vakantie in een hangmat, met een grote zonnebril op je neus. Hou het professioneel! Kijk ook op Facebook goed uit welke foto’s je post en in welke onflatterende foto’s je vrienden je getagd hebben. Er bestaat een untag-knop voor iets.

8. Gij zult de kansen op uw droomjob vergroten dankzij sociale media

Volg op de sociale media de bedrijven waar je graag terecht wil komen. Die bedrijven posten geregeld vacatures op hun sociale media. Wie weet krijg je zo wel je droomjob in je schoot geworpen.

Helemaal klaar om te solliciteren? Bekijk dan hier al onze vacatures.

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...

Tips & tricks, Werksfeer

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit ...
meer

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...

Corona, Werksfeer

Thuiswerken is in België niet langer overal verplicht. Sinds 1 oktober mogen in Vlaanderen zelfs de mondmaskers af op het werk. Sta jij te popelen om weer naar kantoor te gaan? Of mis je die lunchb...
meer

Ervaring, Eerste job

Op zoek naar een leuke job? Kom eens langs bij Tempo-Team – wij helpen je graag aan een goede match. Werken als uitzendkracht heeft meer voordelen dan je denkt. Wat vind je van deze 7?
meer