“Ik was al van heel wat nieuwkomers de peter!”

Al bijna dertig jaar doet Dirk Smedts de eindafwerking van transformatoren bij CG Power: “Vroeger was er een groep ‘demontage’, een groep ‘bedrading’ enzovoort. Sinds enkele jaren kan en doet elke productiemedewerker alles. Dat is veel afwisselender!”Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“CG Power is een internationaal transformatoren-bedrijf. In onze afdeling, de eindafwerking, bouwen we transformatoren op en maken hen klaar voor elektrische testen. Na een geslaagde test demonteren we weer. We pakken alle onderdelen in en maken de transfo’s klaar voor transport. Er is veel breekbaars bij, dus dat is een heel karwei. Uiteindelijk moet alles netjes opgebouwd worden bij de klant. We werken o.a. voor Elia en Electrabel, maar ook voor heel wat bedrijven in de Saoedische markt. Elke transformator is anders. Ze werken wel volgens eenzelfde principe, maar hun omvang en complexiteit verschillen. Daardoor is mijn werkdag ook telkens anders.”

Wat moet je zeker kunnen voor deze job?

“Met een A2 diploma elektriciteit, mechanica of elektromechanica zal je onze producten snel begrijpen op technisch vlak. Verder is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en wil bijleren. Nieuwe werknemers worden hier opgeleid en verwerven stap voor stap meer kennis en zelfstandigheid. Ze krijgen een peter die hen op de werkvloer begeleidt. Er lopen hier intussen al heel wat ‘petekinderen’ van mij rond, die ik ooit heb helpen wegwijs maken (lacht)! Wie hier begint, tekent voor minstens 6 maanden. Maar de meesten gaan nooit meer weg… Kijk naar mij: ik ben bezig aan mijn 29e werkjaar hier!”

Je hebt maar beter geen hoogtevrees als je hier wil werken?

“Dat klopt (lacht). De gemiddelde transformator is 4 à 5 meter hoog, dus we staan regelmatig op hoogtewerkers. Dan mag je niet nonchalant zijn of risico’s nemen. Daarrond is er een duidelijk beleid. Veiligheid gaat boven alles. We krijgen opleidingen en moeten de toestemming verdienen om een hoogtewerker te bedienen. We dragen beschermmiddelen zoals een harnas en staan eigenlijk ook nooit – zoals dakwerkers - op een hoogte zonder randen.”

Hoeveel tijd krijgen nieuwkomers om zich in te werken?

“Stap voor stap is hier de filosofie. Er is geen deadline. We beginnen van nul en kijken hoe snel iemand het werk oppikt. In het begin is je peter er altijd bij om te tonen wat er moet gebeuren en te kijken of het lukt. Zodra je wat ervaring en handigheid hebt, geven we je meer vertrouwen en vrijheid. Iedereen is anders en mag op zijn of haar tempo groeien. Regelmatig zijn er evaluaties en kunnen we bijsturen. In onze afdeling werken we met 25 mensen in 2 ploegen. Daar zitten heel wat oude rotten met ervaring bij, maar we zien de jongeren graag komen. Die gasten van 25 brengen een nieuwe wind mee en zullen ons ooit moeten vervangen (lacht). De samenwerking zit goed, het is een fijne groep met veel zachte karakters. Wij hebben zeker geduld met starters!”

Je doet dit werk al bijna 30 jaar! Blijft het zo lang boeiend?

“Vroeger was er in onze afdeling een groep ‘demontage’, een groep ‘bedrading’ enzovoort. Sinds enkele jaren kan en doet elke productiemedewerker alles. Dat is veel afwisselender. Vlak na mijn legerdienst heb ik even bandwerk gedaan in een klassieke fabriek. Elke dag op mijn vaste plaats, altijd weer dezelfde routine. Dat was niets voor mij! Hier is elke transformatoren anders en doe ik soms 3 verschillende klussen op een dag. Ik blijf ook de hele tijd in beweging. Ik kruip op en af ladders, zit op m’n knieën, sta op de hoogtewerker of rolbrug, rijd met een vorklift, doe zittend werk... De dag vliegt voorbij.”

Wat is er onverwacht aan jouw werk?

“Nieuwe gezichten die hier komen, schrikken toch wel van de omvang en grootte van onze producten. De gemiddelde transformator is 4 à 5 meter hoog, 3 à 5 meter breed en 7 à 8 meter lang. In één zulke transformator kan 80 à 100 000 liter koelingsvloeistof – dat is een groot zwembad vol. Dan zie je toch altijd even het ontzag op de gezichten: ‘Moet ik daaraan werken?’ Maar zodra ze het gewend zijn, lukt het wel.”


PS: Zegt het jou iets, de eindafwerking doen van zo’n mega-transformator? Solliciteer dan hier en wie weet maakt Dirk jou binnenkort wel wegwijs… Of bekijk onze andere vacatures.

Stress, Werksfeer

Ben jij die opvliegende collega voor wie iedereen op z’n tenen loopt? Slaat er sneller stoom uit je oren dan uit het deksel van een snelkookpan? Deze 4 principes helpen je minder impulsief reageren...

Stress, Werksfeer

Ben jij die opvliegende collega voor wie iedereen op z’n tenen loopt? Slaat er sneller stoom uit je oren dan uit het deksel van een snelkookpan? Deze 4 principes helpen je minder impulsief reageren...
meer

Tips & tricks, Werksfeer

Er komen ontzettend veel vragen op je af tijdens een dag. De snelste manier om daar komaf mee te maken, is overal ja op te antwoorden. Maar zo verlies je wel de controle over je leven. Nee zeggen e...

Tips & tricks, Werksfeer

Er komen ontzettend veel vragen op je af tijdens een dag. De snelste manier om daar komaf mee te maken, is overal ja op te antwoorden. Maar zo verlies je wel de controle over je leven. Nee zeggen e...
meer

Vrije tijd, Work-life balance

Gezond eten als je voltijds werkt? Dat lijkt een hele opgave, maar met ‘meal preppen’ lukt het zeker. Stop je diepvries in het weekend vol met deze gerechten en je kunt er een week tegenaan!
meer