Betaald educatief verlof – say what?

Jij bent aan de slag én je hebt je net ingeschreven voor een opleiding? Check dan zeker of je recht hebt op betaald educatief verlof! Voor bepaalde bijscholingen mag je zo’n 100 uur per jaar afwezig zijn op het werk, terwijl je toch je gewone loon krijgt uitbetaald. Wij vatten het zo goed mogelijk voor je samen.

Een dag niets geleerd, is een dag niet geleefd. Dat is het motto van de 2% Belgische werknemers in de privésector die vorig jaar betaald educatief verlof opnamen. Zij volgden een erkende opleiding, die niet per sé iets met hun job te maken had, en mochten daarvoor 80 tot 120 uur per jaar afwezig zijn op het werk. Ze woonden lessen bij tijdens de werkuren of namen vrij om te studeren of taken te maken voor hun opleiding in avond- of weekendonderwijs. Toch kregen ze hun volledige loon uitbetaald op het gewone tijdstip.

Ben jij ook fan van levenslang leren? Dan is dit misschien het moment om je – naast je job - in te schrijven voor die cursus Italiaans, die opleiding tot puntlasser of grafisch vormgever en/of die bachelor in de computerwetenschappen. Check als de bliksem of je recht hebt op betaald educatief verlof, want de gewesten gaan het stelsel binnenkort hervormen. Yep, dat lees je goed: Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben elk zo hun aanpak. Voor opleidingen die in september 2018 starten, gelden alvast nog deze spelregels.

Wie kan het aanvragen?

Je werkt in het Vlaamse gewest, je volgt een erkende opleiding en werkt ofwel in de privésector of als contractueel voor een autonoom overheidsbedrijf (zoals bpost, Proximus…) of in het vrije onderwijsnet als administratief, technisch of werkledenpersoneel. Je hoeft niet voltijds of met een vast uurrooster te werken. Deeltijdse werknemers checken wel best de bijkomende voorwaarden. Ook uitzendkrachten komen in aanmerking! Als je met dag- of weekcontracten werkt, kan het wat moeilijker zijn om je betaald educatief verlof in te plannen. Je Tempo-Team consultant bekijkt graag samen met jou wat lukt.

Werk je in het Brusselse gewest, dan gelden dezelfde regels als in Vlaanderen – maar check deze bepalingen voor deeltijdse werknemers of werknemers met een variabel uurrooster.

Werk je in het Waalse gewest, dan moet je in de privésector werken en een erkende opleiding volgen om recht te hebben op betaald educatief verlof. Je kunt dit aanvragen via de Commissie Betaald Eductief Verlof of via de Paritaire Commissie van bepaalde sectoren, bv. de socio-culturele sector, de gezondheidssector.

Wat is een ‘erkende’ opleiding?

De opleiding die je volgt, hoeft geen verband te houden met je job, maar moet wel minstens 32 uur van je tijd vragen én op de lijst met ‘erkende’ opleidingen staan. Hoe nuttig jij de bijscholing ook vindt voor je carrière, als ze niet op de erkende lijst staat – zoals bv. in het geval van schoonheidsverzorging: manicure/pedicure – kan je er geen educatief verlof voor krijgen. Gelukkig is de lijst erkende opleidingen superuitgebreid.

Als werknemer in het Vlaamse gewest heb je enerzijds de erkende beroepsopleidingen, bv. allerlei cursussen uit het volwassenenonderwijs, maar ook ondernemerstrajecten bij Syntra, opleidingen hoger onderwijs (bachelor/master), knelpuntopleidingen bij de VDAB en nog heel wat technische en professionele bijscholingen. Anderzijds zijn er heel wat erkende algemene opleidingen, zoals vormingen rond werkdruk en stress, diversiteit of sociale onderhandelingen.

Ook in het Brusselse gewest zijn er een waslijst beroepsopleidingen en enkele algemene opleidingen die recht geven. Hier heb je bv. recht op 8u educatief verlof voor het afleggen van een examen georganiseerd door de gefedereerde overheden in het kader van een systeem van certificering van verworven competenties. Check alle beroepsopleidingen hier.

De lijst opleidingen (beroeps- en algemeen) die het Waalse gewest erkent, vind je hier.

Wat moet je in orde brengen?

Als Vlaamse werknemer, vraag je aan de instelling waar je de erkende opleiding gaat volgen een ‘getuigschrift van regelmatige inschrijving’. Bezorg dit formulier voor 31 oktober 2018 aan je werkgever. Je werkgever mag je betaald educatief verlof in principe niet weigeren, maar de duur en de planning ervan bepalen jullie wel in overleg. Je zult tijdens je opleiding ook moeten bewijzen dat je effectief naar de lessen gaat en taken of toetsen maakt. Dit doe je door je werkgever driemaandelijkse ‘getuigschriften van nauwgezetheid’ te bezorgen. Voor werknemers in het Brusselse gewest gelden dezelfde deadline, procedure en restricties. De kleine lettertjes vind je hier. Werk je in het Waalse gewest, dan lees je hier meer over de procedures voor de goedkeuring en/of de benodigde certificaten voor betaald educatief verlof.

Niet vergeten!

Gaat het je duizelen van al die webpagina’s en krijg je liever persoonlijke uitleg? Spreek dan je Tempo-Team consultant aan. En vergeet in geen geval dat vanaf 1 september 2019 nieuwe regels gelden!

Stress, Werksfeer

Goed begonnen is half gewonnen – zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor je werkweek. Begin op maandag met een brede grijns aan je taken en surf een hele week verder op die positieve vibes. Bye ...

Stress, Werksfeer

Goed begonnen is half gewonnen – zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor je werkweek. Begin op maandag met een brede grijns aan je taken en surf een hele week verder op die positieve vibes. Bye ...
meer

Loon, Tips & tricks

Tegen opslag zegt haast niemand nee. Maar zou je er zelf ook om durven vragen? En kies je dan een aanpak op kousenvoeten of trek je juist je stoute schoenen aan? 10 tips op een rij!

Loon, Tips & tricks

Tegen opslag zegt haast niemand nee. Maar zou je er zelf ook om durven vragen? En kies je dan een aanpak op kousenvoeten of trek je juist je stoute schoenen aan? 10 tips op een rij!
meer

Stress, Werksfeer

Een goeie app is goud waard. Zo simpel is het. Met de juiste apps kun je tijd sparen, overzicht bewaren en je leven op wieltjes doen lopen. Klinkt goed, toch?  
meer