We geven toe: je eerste zorg is wat je moet antwoorden tijdens het solliciteren. Toch is het een goed idee om in de loop van het gesprek ook enkele vragen te stellen. Een goeie vraag bewijst dat je mondig bent en oprechte interesse hebt in de job! Wat denk je van deze 10 goeie sollicitatievragen?

1. Waarom kwam deze job vrij?

In de meeste vacatures staat dat er niet bij. Toch is het nuttige informatie. Ga je naar een bedrijf waar mensen groeikansen krijgen en snel doorstromen naar een nieuwe functie? Top! Een pak minder is het als je terechtkomt op een afdeling waar niemand het een half jaar uithoudt... 

2. Hoe zou mijn eerste werkweek eruitzien?

Voor deze job zoeken ze een ‘zelfstandig’, ‘stressbestendig’ en ‘nauwkeurig’ type. Genoteerd! Maar mag het nu ietsje concreter? Wat ga je zoal doen tijdens een doorsnee werkdag? In welke taken mag je bewijzen dat je ze hébt, al die mooie kwaliteiten?  

3. Kunt u dat nog even herhalen?

Aan het begin van een sollicitatiegesprek krijg je vaak véél informatie over je heen. De mensen die je interviewen stellen zich voor en vertellen over de structuur van het bedrijf... Als je dat meteen weer vergeet, maak je geen goede indruk. Daarom geven we in onze Sollicitatie Checklist de raad om steekwoorden te noteren. En mis je iets belangrijks, vraag dan meteen om het te herhalen!

4. Hoe is de sfeer in het bedrijf?

Oké, de kans is klein dat je zult horen: “Bij ons is het oersaai.” Toch kun je veel leren van het antwoord op deze vraag. Gaat dat over toffe teambuildings en pittige pauzes? Die zijn belangrijk voor je werkplezier, dat is zeker. Maar in het beste geval spreekt je toekomstige werkgever ook over diversiteit en welzijn op het werk. 

5. Welke opleidingen en bijscholingskansen voorzien jullie voor werknemers?

Wil je een beetje ambitie tonen tijdens je sollicitatie? Begin dan niet over je loonsverwachting of de timing van je eerste promotie – dat zijn de vragen die je beter niet stelt bij het solliciteren omdat ze gretig of veeleisend klinken. Even informeren naar je groeikansen kan echter nooit kwaad.

6. Gebeurt het vaak dat mensen doorgroeien binnen het bedrijf?

Deze vraag lijkt op de vorige maar heeft een andere nuance. Vragen naar opleidingskansen onderstreept je positieve mindset en leergierigheid. Vragen naar je (mogelijke) professionele groeitraject legt de klemtoon op je drive. Kortom: deze vraag verraadt welk type sollicitant jij bent!

7. Welke tips geven jullie aan nieuwe werknemers?

Deze spreekt voor zich. Wie in de startblokken goede raad krijgt (en opvolgt), zal sneller schitteren!

8. Heb ik tijdens dit gesprek iets gezegd dat vragen oproept?

Een kleine uitschuiver is niet erg, en het is nog beter als je de blunder kunt rechtzetten. Zag je iemands wenkbrauwen fronsen of heb je zelf een slecht gevoel bij één van je antwoorden? Check dan even of het nodig/mogelijk is om op de bewuste uitspraak terug te komen. Dat bespaart je een hoop slapeloze nachten!

9. Met hoeveel kandidaten zijn jullie nog in gesprek?

Natuurlijk wil je weten hoe je kansen ervoor staan – 1 op 3 is iets anders dan 1 op 10. Met deze vraag peil je hoe dicht je al bij dat arbeidscontract bent.

10. Tegen wanneer kan ik feedback verwachten?

Dit mag je vragen, maar neem het antwoord met een korrel zout. Volg niet meteen op als de bewuste datum aanbreekt. Zorg dat je zelf telefonisch bereikbaar blijft en heb minstens één extra week geduld (en nog 6 tips om de job te krijgen...).

PS: Goeie vraag gesteld, maar teleurgesteld in het antwoord?