niets-doen
niets-doen

Nietsdoen als to do? Dat klinkt gekker dan het is. Onze hersens hebben rustmomenten nodig – daar zijn dokters en psychologen het over eens. Toch kiezen we vaak voor extra prikkels in onze vrije tijd, en dat weegt op de work-life balans! Kom écht tot rust met deze Nietsdoen Voor Dummies.

Als je werkplezier en groeikansen belangrijk vindt, dan druk je in het leven graag op het gaspedaal. Je bent een bezige bij of zoals we bij Tempo-Team zeggen: een Jobtimist! ‘Nietsdoen’ of ‘afremmen’ staan niet hoog op je wishlist.

Het is mooi, hoe jij je elke dag smijt. Maar als je niet op je energiepeil let, is het ook een tikkeltje gevaarlijk. Zo blijkt uit onze jobtimismetest dat de badge van ‘Work-Life Jongleur’ de moeilijkste is om te pakken. En je wilt toch niet op de trein stappen met Bestemming Burn-out?

Soms lijkt het of we ons niet meer simpelweg kunnen ontspannen. Een Netflix-serie kijken, op onze smartphone tokkelen of snel wat cultuur meepikken tussen 2 coronagolven? Het is leuk, maar het brengt onze hersens niet tot rust! Deze 7 manieren om niets te doen, doen dat wel : 

1. Staar in de vlammen

Na een dag vol focus willen onze hersens graag doelloos ronddwalen. Lekker dagdromen, dat is pure ontspanning. De oermens rond het kampvuur had dat kunstje perfect onder de knie. Steek gezellig een vuurschaal aan (dat kan ’s winters én zomers) of zet de (tuin)tafel vol kaarsjes. Staar in de vlammen en kom tot rust. Leuke bonus: dagdromen pept je creativiteit op!  

2. Beluister binaural beats

Als we problemen oplossen, ons concentreren of veel prikkels verwerken, zijn de bèta-hersengolven in ons brein dominant. Om ons te ontspannen hebben we juist meer thèta-hersengolven nodig. Via muziek kunnen we die stimuleren. Geef ‘binaural beats’ of ‘theta waves’ in op YouTube of Spotify en dompel je onder in een rustgevende soundscape.

3. Volg een yogasessie

Stress kan zich vastzetten in ons lichaam, met lastige spierknopen tot gevolg. Je spieren komen dan niet meer los uit hun verkrampte houding en sturen voortdurend stress-signalen naar je hoofd. Bepaalde yogahoudingen heffen spierknopen op en toveren zo spanning weg uit je lijf én brein. Zoek een cursus Yin Yoga in je buurt. Misschien lukken sommige oefeningen je wel stiekem op de werkvloer...

4. Stop brainfood in je snackbox

Wat we eten, bepaalt voor een stuk hoe we ons voelen. Suikerrijke snacks geven ons een stress-injectie, waarna onze concentratie zakt – de beruchte ‘suikerdip’. Omgekeerd zorgen gezonde snacks voor een cafeïnevrije boost. Er is ook ‘brainfood’ dat onze hersens ontspant en tot rust brengt. Denk aan pompoen- en zonnebloemzaadjes, vette vis zoals zalm, kamillethee, eitjes, spinazie of mager kalkoenvlees. 

5. Ga in je eentje wandelen 

Als ons lichaam in beweging is, komt onze geest tot rust. Dat is het geheim van sport! Om je hersens te kalmeren, hoef je fysiek niet eens heel diep te gaan. Een rustige wandeling of fietstocht zijn al perfect. Laat je telefoon thuis – echte ontspanning vind je offline. Ook bijkletsen met een wandelbuddy doe je beter niet. Een gesprek vraagt altijd concentratie. Geef je hersens liever vrij spel.

6. Hou je handen bezig

Nee, je hoeft van ons geen kleurboek voor volwassenen te kopen. Al mag het wel, want het blijft een tip die wérkt. Wanneer je de handen creatief uit de mouwen steekt, komt de hardnekkigste pieker- of stresstrein tot stilstand. Of je nu houdt van onkruid wieden, breien, cupcakes bakken of radio’s uit elkaar vijzen: zolang jij het leuk vindt, is het goed! #JOMO

7. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is beter dan de beste braintraining. Na 7 tot 9 uur slaap kan ons brein er weer tegenaan. Problemen oplossen, omgaan met hevige emoties of dingen onthouden? Voor wie slaapt als een baby is het kinderspel. Ben jij een moeilijke slaper, dan is dit je kans op dubbele winst. Blokkeer 1 à 2 avonden per week voor ‘nietsdoen’ – inspiratie genoeg hierboven. En ga meteen erna naar bed. Met ontspannen hersens val je eens zo snel in slaap. Komt helemaal goed, die work-life balans!   

PS: Van zalig nietsdoen krijg je zin in deze vacatures. En zo vind je rust tijdens je werkdag.