Een ongeluk is snel gebeurd en de timing ervan is meestal ongelukkig. Nét op het moment dat jij naar je werk moet vertrekken, valt je partner van de trap, krijgt je kindje hoge koorts of loopt de kelder onder water... Gelukkig kan je in dit soort situaties familiaal verlof aanvragen. Wij zetten de basics op een rij! 

Sociaal verlof, wat is dat?

Het kan gebeuren dat je als werknemer plots je verantwoordelijkheid moet opnemen in de privésfeer. Staat je huis in brand, moet je oude vader naar het ziekenhuis of komt je zaak voor in de rechtbank? Dan zijn er dwingende redenen waarom je niet aanwezig kunt zijn op je werk. In dat soort situaties kan je terugvallen op de regeling rond sociaal (ook wel: familiaal) verlof, ofte verlof om dwingende redenen. 

Wanneer vraag ik het aan?

Dat hangt ervan af. Bij dwingende redenen die je kunt voorzien (bv. een oproep in de rechtbank) verwittig je je werkgever op voorhand. Bij onvoorziene omstandigheden (bv. een natuurramp, ongeval of acute ziekte) doe je dat zo snel mogelijk.

Hoe lang kan ik het opnemen?

Je neemt sociaal verlof op voor de tijd die je nodig hebt om je dwingende probleem het hoofd te bieden. Soms is dat één dag, soms zijn het er meerdere. Meestal bepaal je de duur in overleg met je werkgever. Je moet je sociaal verlof in elk geval gebruiken voor het afgesproken doel. Per jaar heeft elke werknemer recht op maximum 10 dagen sociaal verlof. Als je deeltijds werkt, wordt dit herberekend op basis van je werkregime. (Een halftijdse medewerker bijvoorbeeld, mag dus maximaal 5 dagen per kalenderjaar afwezig zijn.) Ook uitzendkrachten hebben recht op sociaal verlof - dat wist je toch? Voor hen regelt Tempo-Team als werkgever de sociale voordelen.

Wanneer is een reden dwingend?

Dwingende redenen zijn dringende en onvoorziene gebeurtenissen die losstaan van je werk, maar wel je tussenkomst vereisen. Je baas kan en mag je vragen om de dwingende reden te bewijzen, dus hou documenten zoals schadeformulieren, schoolattesten en ziekenhuispapieren altijd goed bij.

We lijsten de meest voorkomende dwingende redenen even voor je op:

  • ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van je partner of een familielid met wie je onder hetzelfde dak woont
  • ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van een (schoon)kind of (schoon)ouder met wie je niet onder hetzelfde dak woont
  • ernstige materiële schade aan bezittingen, zoals woningschade na brand of stormweer
  • een officieel bevel om voor de rechtbank te verschijnen als jij partij bent in het geding.
  • elke andere situatie die via een CAO of door de werknemer en werkgever in onderling overleg beschouwd worden als dwingend.

Je kunt géén sociaal verlof aanvragen omdat je kind een routinecontrole heeft bij de tandarts of omdat je een kappersafspraak hebt. Hoe erg die uitgroei ook lijkt, een fout kapsel is géén dwingende reden. :-)

Krijg ik mijn loon doorbetaald?

Doorgaans niet. Maar sla er zeker de policy en de afspraken van je bedrijf even op na. De overeenkomsten kunnen namelijk verschillen per sector.

PS: Tips voor meer veerkracht – dat komt van pas wanneer je onverwacht sociaal verlof moet nemen. En vacatures voor wie een nieuwe work-life balans zoekt na dwingende privéproblemen

We publiceerden dit artikel op 07.03.2022. Er kan sindsdien nog iets veranderd zijn. Die wijzigingen zijn niet opgenomen in het artikel.