vieze-geurtjes
vieze-geurtjes

De neus wil ook wat. Wat is een blinkend gepoetst huis zonder lentefrisse geur? Laat je harde werk niet onderuit halen door vieze luchtjes. Naast stof en hardnekkige kalkresten, tover jij ook moeiteloos geursporen weg!

  1. Open je vol goesting de koelkast maar word je op slag misselijk van de geur? Check de schappen dan op bedorven etensmiddelen of vergeten meal preps. Controleer ook de groentenschuif op verlept loof of rotte plekken. Zijn de etenswaren vers, maar zijn er bij die sterk ruiken – zoals kazen of charcuterie? Plaats dan een halve appel of een schaaltje gebruikt, opgedroogd koffiegruis in de koelkast. Die absorberen onwelkome luchtjes als je ze elke week vervangt!
  2. Vuil poetswater, badwater vol zeepresten of schuim van tandpasta? De afvoer krijgt wel wat te slikken. Geen wonder dat er soms rare geurtjes uit opstijgen. Pak ze aan door wat soda op te lossen in kokend water. Giet het mengsel door de afvoer en... weg stank! Wel even opletten met plastic buizen – laat het water dan afkoelen tot 60° voor gebruik. Onder de indruk? Baking soda kan nog veel meer! 
  3. Straffe geuren willen je meestal iets vertellen. Begint het muf te ruiken als je de stofzuiger aanzet? Dat is het signaal om de filter of stofzuigerzak te vervangen! Voor een fris resultaat moeten de basics goed zitten. Anders ruikt iedereen dat je een poetsblunder beging...
  4. Een lekker wasje draaien in een muf ruikende wasmachine? Dat is moeilijk! Lijkt jouw wasplaats op de Onwelriekende Dreef, dan gebruik je wellicht teveel product of wasverzachter. In een vochtige omgeving vol zeepresten gedijt vetluis, een muffe bacterie die zich vastzet op het rubber van je wasmachinedeur. Heb je prijs, draai dan twee keer per week een lading was op 90 graden. Zodra het geurprobleem verdwijnt, bouw je af tot (minstens) één maandelijke wasbeurt op hoge temperaturen. 
  5. Hangen er rook- of kookluchtjes in het huis dat je gaat poetsen? Begin dan met grondig verluchten. Zet gedurende een kwartier zoveel mogelijk ramen open en laat de frisse lucht stromen. Dat is gezonder én effectiever dan luchtjes maskeren met geurspray! Heeft de sigarettenrook zich vastgezet in meubels of tapijten? Dan helpt afborstelen met azijnwater. Blijft de visgeur op bestek of aardewerk hangen? Ook dan is afwassen met een beetje azijn de boodschap. Vieze luchtjes voorkomen is altijd een goede strategie. Kook een paar stukjes walnoot mee als er kool op het menu staat. Dat vermindert de nare lucht die (zelfs met de beste dampkap) na het koken blijft hangen!