5 Happy Hacks

Klaar voor een extra vrolijke week? Vertrouw dan op de raad van Catherine Testa. De optimistische Française deelt haar 5 favoriete happy hacks. Eentje voor elke dag van de werkweek!

Laat je niets wijsmaken: optimisten zijn geen naïevelingen. Ze weten goed dat een betere wereld geen roze Duplo-kasteel is, dat op tien minuten in elkaar staat. Het is een ingewikkeld bouwpakket, maar optimisten zijn doorzetters. Ze kiezen voor het positieve, elke dag opnieuw. Doe je mee?

 

Maandag: Schrap de zombies

De typische mens (als die al bestaat...) heeft een aantal ingebouwde foutjes. Zo bedenken we sneller horrorscenario’s dan positieve verhalen. Optimisten verzetten zich tegen die neiging. Ze breken hun hoofd niet over mogelijke toekomstproblemen maar stellen scherp op een positief doel. Dus schrap de zombies uit het script van je leven en focus op een happy end. Bekijk het leven door een positieve bril.

 

Dinsdag: Omarm de smiley

Vriendelijkheid, behulpzaamheid, een glimlach: het kost niets en is zoveel waard. Zet jij een streng ‘werkgezicht’ op om professioneel te lijken? Optimisten weten beter! Tover een lach op je gezicht en je humeur gaat vanzelf stralen. Wedden dat het aanstekelijk werkt?

 

Woensdag: Zoek een oplossing

Pessimisten zetten zichzelf graag aan de zijlijn. Vanuit die positie kunnen ze gemakkelijk ‘de schuldige’ aanwijzen. De coronacrisis? De klimaatopwarming? Je kunt veel tijd verliezen met de vraag: “Wie is verantwoordelijk?” Optimisten zoeken liever naar oplossingen. Ze kijken vooruit en niet achterom. 

 

Donderdag: Zet je oordeel on hold

Zonder het te beseffen denken we vaak in hokjes. Goed/fout; eerlijk/vals; zwart/wit... We denken in tegenstellingen en voelen we ons gauw machteloos of misdeeld. Veel beter is het om ruimte te laten voor nuance. Sta niet meteen klaar met vooroordelen, maar gun mensen wat tijd en het voordeel van de twijfel. Je zult positief verrast worden!   

 

Vrijdag: Klik je blij

Kijk je vaak op nieuwssites of sociale media? Dan krijg je heel wat doemberichten en fake news over je heen. Je schermpjes afsluiten is een prima oplossing – van een digitale detox kikkert iedereen op. Ook goed voor je (werk)vreugde zijn  dagen waarop je bewust alleen op positieve krantenkoppen klikt. De algoritmes onthouden zo’n ‘happy news only’-sessie en serveren je in de toekomst meer van dat.