Checklist stiekeme stofnesten

Als poetshulp ben je extra zorgzaam op je eigen (t)huis, want dat is je visitekaartje. Hoeveel van deze ‘vergeten’ plekjes poets jij? Ook bij je nette klanten maak je met deze klusjes het verschil. Jij bent nu eenmaal de professional :)

1. De afstandsbediening van de tv

Van vettige chipsvingers tot plakkerige popcornhanden… Als iets regelmatig een poetsbeurt verdient, dan is het wel de afstandsbediening. Verwijder de batterijen en wrijf het magische kastje proper met een katoenen doekje besprenkeld met alcohol. Reinig elke toets voorzichtig maar grondig. Klaar? Dat wordt proper tv-kijken vanavond!

2. De verwarmingsradiator

Heb je al gemerkt hoe stof zich ophoopt tussen de buizen van je radiator? Met een plumeau haal je een deel ervan weg, maar voor de lastigste plekjes gebruik je beter… een nylonkous! Laat die aan de bovenkant in de radiator zakken tot je het tipje aan de onderkant weer kunt vastpakken. Beweeg de kous nu op en neer: het nylon vormt statische elektriciteit en trekt als vanzelf alle stof aan! Dit is een perfect werkje om te doen met wat muziek erbij. Dat je het warm krijgt, is geen probleem: voor je veiligheid moet je de verwarming afzetten voor je aan dit klusje begint!

3. Jaloezieën

Van glimmende ruiten heb je geen plezier als ze zitten verstopt achter stoffige jaloezieën. Toch hebben heel wat mensen een hekel aan het schoonmaken van de zonnewering. Al die latjes en breekbare draadjes – je zou van minder poetsstress krijgen. Gebruik daarom de keuken- of barbecuetang! Bevestig aan elk uiteinde een propere stofdoek, bij voorkeur met twee elastiekjes. Nu heb je een ideaal instrument om in één beweging boven- en onderkant van de latjes af te stoffen.

4. De bovenkant van plinten

Even de vloer stofzuigen kan iedereen. Maar voor een 100% stofvrij effect moet je ook het stof van de plinten afnemen. Dat zijn verraderlijk dunne richeltjes – soms zelfs met een sierkrul erin. Je moet met je vinger (in een stofdoek) over elke plint strijken. Vergeet niet om bij het bukken je knieën en rug zoveel mogelijk te sparen! Op plinten in de keuken zitten soms vetspetters of etensrestjes. Die poets je weg met een sopje van warm water en azijn. Denk eraan om de plinten na afloop goed af te drogen, anders beschadig je het hout.

5. De bodem van de speelgoedbak

Duploblokken, houten treintjes, een jeep met 3 wielen… Als kinderen moeten opruimen, kieperen ze alles in de speelgoedbak. Daar dwarrelt alle stof naar de bodem, waar het na een tijdje dikke vlokken vormt. Best gênant, als ze op een dag de bak ondersteboven houden en er een enorme stofwolk door de kamer waait. Dat kun je voorkomen door elke twee à drie weken de speelgoedbak uit te laden. Gooi kapotte speeltjes weg en maak de bodem proper met een natte en droge doek. Leuke bonus: op deze manier krijgen verdwaalde klokhuizen of brokjes aardbeienkoek geen kans om tussen het speelgoed te gaan schimmelen.

6. Het toetsenbord

Snacks eten voor het computerscherm is geen goede gewoonte. Maar wie kan zeggen dat hij/zij het nooit doet? Kruimels en stof hopen zich geleidelijk op tussen de toetsen van je klavier. Om dat probleem aan te pakken, zet je eerst en vooral je computer uit. Veel mensen reinigen het toetsenbord vervolgens met wattenstaafjes, maar dat is geen goed idee. Denk aan de plasticsoep in onze oceanen (jij poetst toch milieubewust?)!  Neem liever een post-it papiertje dat je met de kleverige kant tegen de vuile toetsen drukt. De zeepaardjes zullen je dankbaar zijn.