“Het is een kinderdroom om te leven van wat we zelf produceren”

Dominique – mama van Trystan (13) en Lylou (11) − werkt sinds 2011 als huishoudhulp. Dat doet ze 27 uur per week voor een tiental klanten. Thuis wacht nog een heel andere dagtaak op haar. Of beter: een levenswijze die lief is voor het milieu.

Tijdens een opleiding zei je dat je één vuilzak per maand gebruikt voor heel de familie. Hoe kan dat?

“Wij houden kippen, eenden, konijnen, duiven,… voor het vlees. En kwartels, eenden, ganzen en kippen voor de eieren. En we telen verschillende groenten – om te steriliseren (rode bieten, wortelen, boontjes,…) en voor de soep (pompoenen, tomaten, courgettes, brandnetels, kolen). De kinderen nemen elke dag een thermos soep mee naar school.”

En jullie doen nog veel meer…

“In de kelder kweken we champignons en witloof, in de vijver waterkers. We maken onze eigen compotes, confituren, appel- en perensap, muntsiroop en ciderazijn. Daarnaast produceren we zelf potgrond voor onze potculturen (munt, kervel, salie, dragon,…).”

Dat neemt vast veel tijd in beslag. Hebben jullie de klik gemaakt omdat er nu zoveel te doen is rond zero waste? Of waren jullie al jaren zo bezig?

“We hebben nog nooit berekend hoeveel tijd we in onze levenswijze investeren, maar we zijn er elke dag mee bezig. En in het juiste seizoen besteden we minstens een volledige dag per weekend aan plukken, koken, steriliseren,… Toen ik jong was, hadden mijn ouders al een moestuin (zo’n 4 are) met een paar kippen en konijnen. Dat maakte deel uit van mijn opvoeding. 20 jaar geleden heb ik de fakkel overgenomen. Mijn peter gaf me mijn eerste paar konijnen voor mijn 16e verjaardag. Ik deed toen mijn eigen ervaringen op die me toelieten om te diversifiëren en meer en meer te leren. Het is een kinderdroom om te kunnen leven van wat we zelf produceren.”

Mijn peter gaf me mijn eerste paar konijnen voor mijn 16e verjaardag.

Hebben jullie nóg zelfvoorzienende plannen?

“Dit jaar staan er een boomgaard, wijngaarden en asperges op de planning. Maar we hebben nog ideeën! Onze charcuterie en alle snacks zelf maken, bijvoorbeeld.
Ik wil ons afval graag nog verminderen, maar dat wordt moeilijk omdat we onszelf niet alles kunnen ontzeggen. We willen de gulden middenweg aanhouden om het hele gezin tevreden te houden zonder in extremen te vervallen.”

Nog ideeën? Onze charcuterie en alle snacks zelf maken.