FAQ
Hierna vind je de antwoorden op de vragen die jullie ons het vaakst stellen over het coronavirus (COVID-19). We werken deze FAQ regelmatig bij.
Zijn jullie bereikbaar?
Kan ik nog solliciteren?
Ik heb een medisch onderzoek
Ik ben aan de slag
Ik ben een student
- Alle uren die studenten presteren in de loop van het tweede kwartaal (april-mei-juni) worden ‘geneutraliseerd’. Dit betekent dat de uren in deze periode niet mee tellen voor je maximum van 475 uren op jaarbasis. Je teller gaat in het tweede kwartaal dus niet naar beneden. Op jaarbasis kun je dus ‘extra uren’ werken.
- Opgelet: hou goed het fiscale plafond in de gaten. Hiermee moet je rekening houden om bijvoorbeeld fiscaal ten laste te blijven van je ouders, zelf geen belastingen te moeten betalen of om je kinderbijslag of studietoelage te behouden.
Ik ben een grensarbeider
Als je door overmacht niet meer kunt werken, kun ook jij aanspraak maken op tijdelijke werkloosheid.
De grensarbeider moet zich bij een uitbetalingsinstelling (ABVV, ACLVB, ACV of HVW) in België aanbieden om een dossier op te maken bij het bevoegde werkloosheidsbureau (Moeskroen, Turnhout, Verviers of Aarlen: naargelang de hoofdverblijfplaats van de grensarbeider gelegen is in Frankrijk, Nederland, Duitsland of het Groothertogdom Luxemburg).
Bedrijven wordt aangeraden om het aantal medewerkers in één ruimte te beperken. Wat houdt dit juist in?
1) Thuiswerk/telewerken moet de norm worden voor elke functie die dat toelaat.
2) Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, moeten de regels van 'social distancing' respecteren. Een sociale afstand van 1,5 meter moet gegarandeerd kunnen worden.
3) Bedrijven die die regels niet kunnen garanderen, moeten sluiten.
4) Enkel bepaalde cruciale sectoren (denk aan de medische - en essentiële diensten) zijn in de mate van het mogelijke ertoe gehouden het systeem van telewerk en de regels van 'social distancing' toe te passen.
Wanneer het bedrijf waar je werkt dit niet respecteert, moet je ons dit onmiddellijk melden. Wij zullen contact opnemen met dit bedrijf/onze klant en jou informeren.
2) Hoest/nies in een papieren zakdoek en gooi die daarna weg in een gesloten vuilnisbak.
3) Gebruik een papieren zakdoek.
4) Blijf thuis als je ziek bent. Ga niet naar je dokter, maar bel hem.
5) Raak je gezicht zo weinig mogelijk met je handen aan.
6) Vermijd fysiek contact: geef geen hand, kus niet.
7) Respecteer een sociale afstand van 1,5 meter."
Ik heb attesten (nodig)
Ik heb geen kinderopvang
De crèches blijven normaal gezien open. Normaliter kan het gebrek aan kinderopvang niet ingeroepen worden om tijdelijk werkloos te worden gesteld wegens overmacht.
Als je niet gaat werken, zul je een beroep moeten doen op vakantiedagen/arbeidsuurvermindering/overuren/toegestane afwezigheid.
Ik ben ziek / mogelijk besmet
Breng je Tempo-Team-kantoor en het bedrijf waar je werkt onmiddellijk op de hoogte! Mits verwittiging en medisch attest heb je recht op gewaarborgd loon door ziekte. Bij voldoende anciënniteit betalen wij dit. Zoniet, moet je je mutualiteit verwittigen.
Breng je Tempo-Team-kantoor en het bedrijf waar je werkt onmiddellijk op de hoogte!
Mits verwittiging en medisch attest heb je recht op gewaarborgd loon door ziekte. Bij voldoende anciënniteit betalen wij dit. Zoniet, moet je je mutualiteit verwittigen.
Wanneer je ziek wordt in de loop van de dag en je mag vertrekken van het bedrijf, dan zal je gewaarborgd dagloon ontvangen.
Als je nadien ook ziek thuis blijft zul je (na verwittiging en medisch attest) recht hebben op gewaarborgd loon door ziekte. Bij voldoende anciënniteit betaalt Tempo-Team dit gewaarborgd loon. Anders moet je jouw mutualiteit verwittigen.
Het bedrijf waar jij aan de slag bent, bepaalt binnen welke voorwaarden telewerk mogelijk is. Als het bedrijf meent dat het werk niet van thuis uit kan worden gedaan (omdat je bv. niet beschikt over de nodige apparatuur), dan kun jij telewerk niet afdwingen.
Als jij je niet wilt begeven naar je werkplek, zul je vakantiedagen/arbeidsuurvermindering/overuren/toegestane afwezigheid moeten inzetten.
Breng je Tempo-Team-kantoor en het bedrijf waar je werkt, op de hoogte. Deze situatie wordt erkend als overmacht door de RVA en komt dus in aanmerking voor tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.
Wij zullen dit voor jou in orde brengen. Via je uitbetalingsinstelling van je vakbond of hulpkas zul je een uitkering ontvangen."
Ik ben (tijdelijk) werkloos
Het bedrag dat een werknemer uitbetaald krijgt, is een percentage van het brutoloon.
Bij klassieke werkloosheid is dit 65%. Bij tijdelijke werkloosheid door overmacht is dit momenteel 70%.
De uitkering is geplafonneerd op maximaal 2754,76 euro bruto. Wie meer verdient, krijgt dus nooit meer dan 65 of 70 procent van 2754,76 euro. Wie tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht, ontvangt bovenop de werkloosheidsuitkering een supplement van 5,63 euro per dag. Opgepast, op deze bedragen is steeds een bedrijfsvoorheffing van toepassing van 26,75 %.
Je kunt voor de indiening van je uitkeringsaanvraag bij je uitbetalingsinstelling (vakbond of hulpkas) gebruikmaken van een vereenvoudigd formulier (formulier C3.2- WERKNEMERCORONA). Enkel jij moet dit invullen, niemand anders.
Als je tijdelijk werkloos wordt gesteld, word je uitzonderlijk vrijgesteld om in het bezit te zijn van een controleformulier C3.2A. Dit geldt voor de maanden maart, april, mei en juni 2020. Het uitzendbureau dient dit voorlopig niet meer af te leveren.
Je kunt voor de indiening van je uitkeringsaanvraag bij je uitbetalingsinstelling (vakbond of hulpkas) gebruikmaken van een vereenvoudigd formulier (formulier C3.2- WERKNEMERCORONA). Enkel jij moet dit invullen, niemand anders.
Deze betaling gebeurt onder dezelfde voorwaarden als gebruikelijk: je hebt voldoende anciënniteit of je hebt een contract op de feestdag.
Als de feestdag meer dan 14 dagen na het begin van jouw tijdelijke werkloosheid valt, wordt de feestdag betaald door de RVA (met de betaling van jouw werkloosheidsuitkering).
Als de feestdag binnen de eerste 14 dagen van jouw werkloosheid valt, wordt deze betaald door jouw werkgever, in dit geval dus Tempo-Team.
Als Tempo-Team sturen wij alle informatie over loon en werkdagen (die nodig zijn voor een correcte betaling van je werkloosheidsvergoedingen en toeslagen in het kader van Tijdelijke Werkloosheid door Overmacht) ten laatste op de derde werkdag van de daaropvolgende maand naar de uitbetalingsinstellingen.
De uitbetalingsinstellingen verwerken deze gegevens. Zij kunnen jou zeker zeggen wanneer je vergoeding uitbetaald wordt. Aarzel dus niet om hen te contacteren.