passie
passie

Wie het geluk heeft om van zijn passie zijn werk te maken, heeft gegarandeerd elke dag plezier op de werkvloer. Maar kun je dat van ál je medewerkers verwachten? We legden de vraag voor aan bedrijfspsycholoog Zoë De Roeck van Admiraal HR.

1 op de 5 werknemers verveelt zich ronduit op het werk.

Van je passie je werk maken is een droom van velen, en goeroes à la Steve Jobs hebben dat ideaalbeeld stevig in de markt gezet. Maar in de echte wereld werkt het vaak niet zo. Niet elke loodgieter droomt over perfect gekromde buizen, en niet elke kantoorwerker kijkt reikhalzend uit naar een nieuw dossier. 

Uit ons RED Report blijkt trouwens dat 1 op de 5 werknemers zich ronduit verveelt op het werk, bij gebrek aan uitdagende taken of voldoende afwisseling.

“In mijn dagelijkse bezigheden heb ik veel te maken met computerprogrammeurs, en het valt op dat heel veel van die mensen echt gepassioneerd zijn door hun werk”, vertelt De Roeck. “Je krijgt het gevoel dat ze thuis het liefste gewoon door zouden gaan met programmeren, omdat ze het écht leuk vinden om te doen.”

“Het spreekt voor zich dat werkgevers blij zijn met gepassioneerde medewerkers, maar zo’n groot engagement is zeker geen vereiste om plezier te beleven aan je werk.” 

Bewuste balans is cruciaal

“Als je fulltime aan de slag bent en daar elke dag diep ongelukkig van wordt, dan klopt er natuurlijk iets niet. In zo’n geval zou ik mensen wel het advies geven om uit te kijken naar een andere job. Maar er is gelukkig nog heel veel ruimte tussen die twee uitersten”, lacht De Roeck.

“En er is zeker niets mis mee om het evenwicht tussen je werk en je privé-leven goed in de gaten te houden. Mensen die hun gezin op de eerste plaats zetten of een heel andere passie hebben buiten hun werk, zijn even waardevolle medewerkers als een paar basisvoorwaarden ingevuld worden.”

Het is belangrijk dat de inhoud van je job je genoeg motiveert om elke dag aan de slag te gaan.

“Het is sowieso belangrijk dat de inhoud van je job je genoeg motiveert om elke dag aan de slag te gaan. Als je weet dat je goed bent in je werk en je een nuttige bijdrage kan leveren aan een groter geheel, dan is dat al een belangrijke bron van energie.”

Collega’s geven ons energie

“Behalve dat gevoel van competentie is het heel belangrijk dat je genoeg vertrouwen krijgt van je leidinggevende”, legt De Roeck uit. 

“Want als dat zo is, kan je zelf mee bepalen hoe je je werk organiseert en op eigen kracht beslissingen nemen, zonder dat iemand voortdurend in de gaten houdt waar je mee bezig bent.”

Mensen die zich goed in hun vel voelen tussen hun collega’s halen daar motivatie uit om hun werk zo goed mogelijk te doen.

“Een derde belangrijke factor zijn de mensen om je heen. Mensen die zich goed in hun vel voelen tussen hun collega’s en zich gewaardeerd weten, halen ook daar een pak motivatie uit om hun werk zo goed mogelijk te doen.”

“Als de inhoud van je werk niet meteen aansluit bij je passie, is het heel belangrijk dat je autonomie, competentie en verbondenheid voelt in je job.” 

“Als dat lukt, blijft er normaal gesproken ook genoeg energie over om buiten werktijd te investeren in je passie.”

Retentie voor witte raven 

Vrij vertaald: als HR erin slaagt om een team te smeden dat dag na dag met volle goesting in de trapeze klimt en samen een vangnet vormt voor collega’s die even uit balans raken, dan is dat een overwinning op zich.

Nu corona voor heel wat onzekerheid op de arbeidsmarkt zorgt, is het meer dan ooit een uitdaging voor HR om de vinger aan de pols van de medewerkers te houden. 

En dat geldt zeker voor de witte raven die echte passie voelen voor hun werk. Doordat ze een belangrijk deel van hun identiteit ontlenen aan hun werk, zijn ze ook extra kwetsbaar voor veranderingen.     

Witte raven die echte passie voelen voor hun werk zijn extra kwetsbaar voor veranderingen.

Bij medewerkers die wat minder passie voelen voor hun job, is de verplichting om van thuis uit te werken een onvervalste spelbreker. Doordat het menselijke contact tussen collega’s grotendeels verloren gaat, kan hun motivatie een deuk krijgen. 

Ook daar is een taak weggelegd voor HR: contact houden en creatieve manieren bedenken om mensen op een veilige manier bij elkaar te brengen is een echte investering in menselijk kapitaal.   

Een andere manier om de motivatie op te krikken tijdens de lockdown zijn opleidingen. Medewerkers hebben nu meer dan ooit behoefte aan het leren van nieuwe vaardigheden, bij wijze van intellectuele stimulatie én om het team sterker te maken als de pandemie achter de rug is.