Extreem flexibele rekrutering in Food: Gourmand kiest voor inhouse

Waarom werkt Gourmand Pastries met Tempo-Team samen voor flexibele rekrutering in food? En hoe gaat dat in zijn werk? Donovan Liebersens, Sales & Operations Planning Manager, legt het uit.

5 dagen per week met 3 pauzes de productie verzekeren. Elke dag flexibel omspringen met nieuwe bestellingen en technische stops. Het zijn uitdagingen die Gourmand Pastries in Moeskroen goed kent.

 

Donovan Liebersens, Sales & Operations Planning Manager, legt uit hoe Tempo-Team hem helpt om de flexibiliteit aan de dag te leggen die Gourmand nodig heeft.

 

 

Elke dag is anders

Gourmand Pastries produceert diepvries bakkerijproducten, zoet en hartig, voor klanten in 35 landen − supermarkten, restaurantketens en bakkerijen. Het assortiment is uitgebreid, en de kwaliteitseisen zijn hoog.

‘Wij hebben zo’n honderd vaste medewerkers voor productie en logistiek. Maar onze personeelsnoden variëren van dag tot dag, het hele jaar door. Twee belangrijke factoren spelen een rol: de ontwikkeling van nieuwe klanten en de onvoorziene gebeurtenissen tijdens de productie. Dat is seizoensgebonden, maar in mindere mate.’

We hebben dus nood aan tijdelijke medewerkers met dagcontracten. Wij stellen per dag een 30 tot 80 uitzendkrachten tewerk, afhankelijk van onze noden.’

In de Food-productie is flexibiliteit essentieel

Een solide pool van uitzendkrachten

Een grote en betrouwbare pool van uitzendkrachten is het antwoord op deze nood aan flexibiliteit.

We kunnen deze namiddag iemand nodig hebben die beschikbaar moet zijn om de nacht te doen. Of misschien hebben we morgenochtend 15 mensen meer nodig.

Het is onmogelijk om dit ritme te volgen als je niet anticipeert met een permanente pool van uitzendkrachten. Bovendien moeten die uitzendkrachten opgeleid worden: op de werkplek en om aan de specifieke kwaliteitseisen van het bedrijf te voldoen.

‘Wij zijn BRC- en IFS-gecertificeerd. Elke uitzendkracht krijgt hierover een opleiding en bezoekt heel het bedrijf voor hij/zij voor ons kan gaan werken.’

Het komt erop aan om de pool van uitzendkrachten goed te onderhouden, Aan de ene kant is het noodzakelijk om de huidige uitzendkrachten aan het bedrijf te binden, maar aan de andere kant moet je ook constant mensen vervangen die niet langer beschikbaar zijn. Voortdurend anticiperen is dus de boodschap.

Het belangrijkste is om een aanspreekpunt te hebben dat weet hoe het op onze behoeften moet inspelen. Iemand die vlug de juiste profielen in onze pool van uitzendkrachten vindt.

Tempo-Team : 10 jaar samenwerking in inhouse

‘Céline Geenens is al 3 jaar onze inhouse consultant van Tempo-Team. De consultant vóór haar is bijna 8 jaar gebleven. Céline kent Gourmand van binnenuit, alsof wij haar eigen werkgever zijn.’

Inderdaad, Gourmand koos voor inhouse. De consultant is fulltime ter plaatse. Zij neemt een groot deel van de rekrutering voor haar rekening, ook van opleiding en planning.

‘Voor de basisprofielen (handling, verpakking…) zorgt de inhouse consultant voor de screening en selectie van kandidaten. Voor iets technischere profielen is er een tweede interview met iemand van Gourmand. Als de uitzendkrachten geselecteerd zijn, organiseert Céline een groepsopleiding. Daarin geeft ze alle nodige informatie en leidt ze iedereen rond op de site. »

Een brede waaier aan profielen

Tempo-Team rekruteert voor Gourmand een brede waaier aan profielen: voor productie, verpakking, logistiek – maar ook voor meer technische profielen zoals kwaliteitscontrole, hulp bij het beheer van productielijnen. Af en toe helpen we HR ook om nieuwe medewerkers met een vast contract te rekruteren.

Succes betekent ook een goede match tussen bedrijf en consultant.

‘Wij zijn een hyperdynamische omgeving. Om de samenwerking te laten lukken, hebben we een consultant nodig die ons ritme kan volgen.’

Ook daar vindt Tempo-Team de goede match.

Onze noden begrijpen

‘Als we een uitzendkracht nodig hebben, vindt de consultant die op tijd. Dat niet halen, is geen optie – ze zal alles in het werk stellen om de verwachte service te leveren. Ze begrijpt heel goed onze behoeften en anticipeert erop.’

Mijn raad aan Food bedrijven die nood hebben aan flexibiliteit? Vind een uitzendpartner die betrokken is, die ter plaatse komt, die bereid is om de producten en je bedrijf van binnenuit te leren kennen. Inhouse maakt zeker het verschil.

Inhouse voor flexibele arbeid

Lees meer:

Good Practices, HR strategie

Een bedrijfscultuur ontwikkelen die boeit en bindt, ook in tijden van verandering en groei? Da’s goud waard in de War for Talent. Protime deed het en CEO Peter s’Jongers schreef er een boek over. H...

Good Practices, HR strategie

Een bedrijfscultuur ontwikkelen die boeit en bindt, ook in tijden van verandering en groei? Da’s goud waard in de War for Talent. Protime deed het en CEO Peter s’Jongers schreef er een boek over. H...
meer

Beter werken, Inzichten en trends, Praktijk

Werknemers én werkgevers vinden werken tot 67 niet haalbaar. Toch ontbreekt het vandaag aan actie. Wij reiken concrete verbeterpunten aan.

Beter werken, Inzichten en trends, Praktijk

Werknemers én werkgevers vinden werken tot 67 niet haalbaar. Toch ontbreekt het vandaag aan actie. Wij reiken concrete verbeterpunten aan.
meer

Beter werken, Praktijk

“Ideaal zou zijn dat je ter preventie collega’s hebt die de eerste signalen van te lang aanhoudende stress oppikken. Ze kunnen zelf aanspreekpunt worden en inspraak krijgen in het preventiebeleid r...
meer