De Nieuwe Werven van HR in 2019

Dé HR uitdaging van 2019? De traditionele paden verlaten. Dit zijn de Nieuwe Werven volgens ons, van rekrutering tot welzijn. Onderbouwd met cijfers uit ons RED Report 2019.

Vraagt u aan werknemers, werkgevers en HR professionals in ons land vandaag hoe het gaat op hun werk, dan antwoorden ze, door de band genomen:

Best goed, ondanks de pieken van stress, maar ik waardeer mijn collega’s en zie de toekomst van mijn organisatie rooskleurig


Schaarste, terug van nooit weggeweest

We zouden bijna met HR gaan denken dat we al bij al kunnen blijven verder doen zoals we bezig waren.

Fons Leroy, in De Tijd, voorspelt alvast een half miljoen openstaande vacatures in 2030. Maar de schaarste, die acuut is, en die alvast wel onze aandacht heeft, is slechts één van onze vele werven.

Ook continuïteit staat onder druk, leert ons ons nieuwe RED Report, omdat we de negatieve impact van de schaarste op de mindset van onze mensen onderschatten. En niet beseffen dat één op twee van hen bereid is om van job te veranderen.

1 op 2 van onze mensen is bereid van werkgever te veranderen

Wie durft?

Hebben we daar antwoorden op? Ja, natuurlijk. Zoals inzetten op welzijn en autonomie, en in elke fase van onze talentcyclus zorgen voor ondersteuning.

Maar onze échte uitdaging van 2019 bestaat er uit de traditionele paden te laten voor wat ze zijn. Wie durft, die wint; wordt aantrekkelijker, veerkrachtiger, houdt talent beter vast en staat innovatief sterker.

Dit zijn de Nieuwe Werven van HR voor 2019.

Rekrutering en retentie hertekenen

Welke fundamentele redenen geven we kandidaten om voor onze organisatie te kiezen - los van verloning? Wat antwoordt u op de vraag van mensen die peilen naar het waarom van uw onderneming, uw bestaansreden, en eventuele veranderingen? Wat betekent effectieve matching tijdens schaarste?

Die vragen kunt u beantwoorden met de methode van Simon Sinek.

Hoe vlot verlopen rekrutering en onboarding écht? Online en offline? En hebben we al aan offboarding gedacht? Met design thinking kijkt u met een frisse blik naar uw aanpak en komt u snel tot concrete verbetering.

Cultuur van vertrouwen ontwikkelen

Een strakke managementstijl zonder ruimte en vertrouwen werkt contraproductief terwijl we al onder druk staan: Met een kader voor meer autonomie en zelfsturing verbetert u welzijn en de prestaties van uw mensen.

Horen daarbij: Constructieve feedback, teamgeest, fluency en ook thuiswerken.

Eindelijk inzetten op welzijn

We hebben nood aan een fijne werkcontext, blijkt uit ons RED Report. Tijd om ook de werkomgeving op te fleuren en aan te passen aan het Nieuwe Werken: met groen, zithoeken, sta-tafels, verschillende ruimtes voor verschillende taken, mogelijkheden tot ontspannen en deconnecteren.

We waarderen dat onze werkgever ons helpt gezondere keuzes te maken: sporten ‘s middags, wandelen, betere lunches, betere snacks.

Goede pauzes zijn heilzaam, en onmisbaar: heeft u dat al in richtlijnen of een beleid gegoten?Loopbanen duurzaam uittekenen

Opleiding en interne mobiliteit geven frisse perspectieven, zo binden we mensen aan ons. Een aangepast parcours voor vijftigplussers laat ervaring optimaal renderen.

Constructieve feedback, waardering en ruimte voor informele gesprekken: daar hebben mensen behoefte aan.

Heeft u uw volledige talentcyclus in kaart gebracht? Staat de deur naar HR analytics open?

Aan de slag met ons RED Report 2019
Op Team HR vindt u al heel wat praktisch advies waarmee u dit kunt realiseren, en dat breiden we verder uit. Ons nieuwe RED Report vormt de basis. Daarin vindt u de cijfers, de analyse en de inzichten.

 

Lees meer:

HR strategie, Praktijk

Bijna de helft van de bedrijven in ons land krijgt zijn openstaande vacatures niet ingevuld. Hoewel er een grote vraag is naar werk, missen werkzoekenden vaak de nodige vaardigheden en kennis. De o...

HR strategie, Praktijk

Bijna de helft van de bedrijven in ons land krijgt zijn openstaande vacatures niet ingevuld. Hoewel er een grote vraag is naar werk, missen werkzoekenden vaak de nodige vaardigheden en kennis. De o...
meer

Beter werken, Praktijk

Betrapt u uzelf en uw collega’s al eens op laptop-lunchen? Dat levert meer werkseconden en -minuten op, denken we. Life en business coach Sara Van Wesenbeeck is van het tegendeel overtuigd: net doo...

Beter werken, Praktijk

Betrapt u uzelf en uw collega’s al eens op laptop-lunchen? Dat levert meer werkseconden en -minuten op, denken we. Life en business coach Sara Van Wesenbeeck is van het tegendeel overtuigd: net doo...
meer

Beter werken, Ons aanbod

De combinatie werk en gezin? Die wordt echt een uitdaging als een kind plots ziek blijkt te zijn. Thuisopvang is een uitstekende oplossing om uw werkende ouders te ondersteunen. Alvast een zorg min...
meer