plezier in e werk
plezier in e werk

Waar blijft die positieve vibe? Bedrijven die het verschil maken in de schaarste, zetten in op werkplezier. Allemaal goed en wel, maar mag er ook nog gewerkt worden?

Het gaat goed met onze economie. Maar die verdraaide schaarste speelt ons nog altijd parten. Retentie en rekrutering blijven pijnpunten voor bedrijfsleiders en HR-medewerkers.

Hoe je verder springt dan je concurrenten? Door werk te maken van werkplezier, zegt ons RED Report 2020.

Werkplezier, écht? Dat zijn toch die leuke dingen die je naast je job doet? Zoals even bijpraten aan de koffiemachine, een leuke foto of video delen, tafeltennissen of kickeren tijdens de pauze − allemaal deel van de hype dat werk ook fun moet zijn vandaag. Maar op die fun momenten zijn je mensen niet echt aan het werk. Dus, niet productief.

Plezier is niet het doel

En nee, we kunnen niet allemaal altijd productief zijn, natuurlijk niet. Maar mensen aanmoedigen om die leuke dingen te doen om meer werkplezier te ervaren, schiet ook zijn doel voorbij.

Want die spontane babbels, grapjes, hygge of fika’s die rondgaan als voorbeeld, zijn meer een gevolg van een werksfeer die goed zit dan wel een doel op zich. Idealiseren we de Scandinavische arbeidsmarkten niet té veel als de voorbeelden van geluk en balans?

Hallo, retentiebeleid!

Als we werkplezier het ‘plezier in je werk’ noemen, wordt onze speelruimte wél meteen duidelijk, en daarmee een opdracht voor HR. Want hoe zorgen we ervoor dat mensen hun werk graag doen, blijven doen?

Mensen die zich goed voelen op het werk, presteren beter. Ervaren minder stress, blijven langer.

Arne Schaumont creëert bij Edgard & Cooper een kader waarin mensen plezier kunnen hebben in hun job. Dat doet hij naar eigen zeggen als HR Manager en niet als Happiness Manager wegens te wollig. Hoe de functie ook mag heten, één ding is duidelijk: HR heeft vandaag meer aandacht voor het welzijn en plezier in werk van mensen.

Bij Edgar & Cooper komen bij die positieve vibe zelfs bedrijfshonden kijken. Het kan natuurlijk ook anders (hoewel dieren het prima zouden doen als stressbestrijders).

Collega’s maken ons blij 

Lijkt vanzelfsprekend, maar toch: collega’s zijn de belangrijkste bron van plezier op de werkvloer, zegt ons onderzoek. Zo gaven gelukkige werknemers de teamgeest 8,1 op 10, en minder gelukkige collega’s slechts 5,7 op 10.

Manieren om teamwerking te optimaliseren, die kennen we. Zelfsturing, bijvoorbeeld. En een betrokken managementstijl die inzet op autonomie, erkenning en verantwoordelijkheid. Voorzie je in die individuele basisbehoeften, dan heb je meer kans op plezier in werk én een gezonde groepsdynamiek.

Bij wie kunnen je mensen terecht?

Of het nu als HR Manager, Happiness Officer of Organisatiecoach is: bij wie kunnen je mensen terecht met vragen en besognes die een impact hebben op hun plezier en welzijn? Wie is er voltijds om altijd te luisteren en te helpen zodat iedereen daar beter van wordt, werkgever en werknemer?

Iemand net daarom aanstellen, is het sterkste signaal dat je je mensen kan geven om te tonen dat je begaan bent met hun welzijn. Wedden dat daaruit op termijn de écht plezierige momenten zullen volgen?