Knelpuntberoepen: Waar het schoentje knelt, creëert Liège Airport zelf technisch talent.

Bijna de helft van de bedrijven in ons land krijgt zijn openstaande vacatures niet ingevuld. Hoewel er een grote vraag is naar werk, missen werkzoekenden vaak de nodige vaardigheden en kennis. De oplossing? Die vond Liège Airport samen met Tempo-Team.

Het gaat de luchthaven van Luik voor de wind. Elk jaar verwerken ze meer vracht en komen er grotere, internationale partners bij. Groei die een belangrijke invloed heeft op jobcreatie in de regio: zo zouden er in de toekomst ruim 400 banen bijkomen.

Ondanks het groot aantal werkzoekenden in Luik en omstreken raken veel vacatures niet ingevuld. Oorzaak? Te weinig specifieke en technische vaardigheden. Daarom besloot Liège Airport toekomstige kandidaten zelf op te leiden.

Juist talent aantrekken? Met een creatieve aanpak op maat

Liège Airport sloeg de handen in elkaar met Tempo-Team, le FOREM (Waalse dienst voor professionele ontwikkelingen en werk) en le FFI (le Fonds de Formations des Intérimaires). Om  nieuwe kandidaten te vinden voor de baan van bevoorrader.

Een bevoorrader? Die tankt de vliegtuigen en is dus broodnodig voor de vlotte werking van de luchthaven. Een zeer technische functie, die de nodige kennis en competenties vereist.

We zoeken kandidaten met potentieel en brengen hen zelf de juiste vaardigheden bij

Dus hebben we samen met Liège Airport mogelijke kandidaten intern opgeleid en met succes. Zo hebben we dit voorjaar een lichting van 8 bevoorraders omgeschoold en gerekruteerd.

Naast de praktische opleiding, hebben we geanticipeerd op mogelijke valkuilen. Een basisvereiste voor de job van bevoorrader is een rijbewijs CE. En dat hebben maar weinig kandidaten in handen.

Om de drempel te verlagen, financiert Tempo-Team de rijopleiding CE. Zo winnen werkgever én werkzoekende.

Opleiding als sleutel tot succes

In totaal heeft Liège Airport nu al meer dan 35 langdurig werklozen opgeleid en aangeworven. Een cijfer om trots op te zijn. Zo vindt slechts 52% van de bedrijven de juiste kandidaten om openstaande vacatures in te vullen. Belangrijkste boosdoener is de mismatch tussen vraag en aanbod.

Tempo-Team is met dit initiatief een voortrekker om de kloof via opleidingen te dichten en wij gaan er steeds een stapje verder in

Potentieel boven diploma

Een kwart van de Belgische werkgevers is van plan extra te investeren in opleidingen en stages. Zo nemen ze het heft in eigen handen. 44% van de bedrijven vindt dat de overheid jongeren te weinig stimuleert een studierichting te kiezen die hun kans op werk vergroot. Werklozen krijgen dan weer minimale ondersteuning in hun zoektocht.

Bedrijven kijken meer en meer uit naar kandidaten die passen binnen de werkcultuur en over de juiste talenten beschikken. Diploma’s verschuiven daarbij naar een laatste plaats.

Met de juiste interne en externe opleidingen krijg je ook zeer specifieke knelpuntberoepen ingevuld.


Meer weten over interne opleidingen en aanpak?

Contacteer Jean-Marc Carabin, sr. business manager logistics. tel: 04.230.14.97

Ontdek hier hoe wij ook De Lijn helpen om technische knelpuntberoepen in te vullen.

 

Lees meer:

Beter werken

Zeker weten! Ga aan de slag met deze 11 praktische tips

Beter werken

Zeker weten! Ga aan de slag met deze 11 praktische tips
meer

Good Practices, Praktijk

Het coronavirus loert nog steeds om de hoek. Nu heel wat mensen op vakantie gaan naar het buitenland, is het gevaar voor een verhoogd risico op corona besmettingen reëel. Een systeem van kleurcodes...

Good Practices, Praktijk

Het coronavirus loert nog steeds om de hoek. Nu heel wat mensen op vakantie gaan naar het buitenland, is het gevaar voor een verhoogd risico op corona besmettingen reëel. Een systeem van kleurcodes...
meer

Beter werken

De fietstocht naar het werk. Het wandelingetje van de bushalte tot kantoor. Die trap tot op de 4e verdieping. Dat valt allemaal weg als je medewerkers thuiswerken. Hoe krijg je hen in beweging? Wed...
meer