HR trends: inzichten en antwoorden

Geen tijd om mee te blijven met HR trends? Wij hebben de belangrijkste opgelijst: concreet en met een praktische invulling

Werk maken van geluk, en wel nu

Dat gelukkige medewerkers langer en beter werken, is bewezen. Maar structureel werk van maken welzijn, is een ander paar mouwen.

Hoe komt het dat we nog niet zo gelukkig zijn op ons werk, en hoe pakken we dat aan? 4 Woorden: autonomie, verantwoordelijkheid, waardering en inspraak.

En, ja, dat vraag om een nieuwe managementstijl. Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, kan erover meespreken.

 

Burn-out voorkomen blijft noodzaak

De keerzijde van die medaille is burn-out. We doen meer met minder mensen, zegt ons RED Report. Willen we dat dragen, moeten we werk herbekijken. En waken over balans.

Ook hier helpen intervisie, waardering, talentbegeleiding en nauwe opvolging. En stress, is dat geen keuze?

Nu we het toch over context hebben: is uw werkomgeving aangepast? Smart offices passen beter bij hoe we werken vandaag.

 

Het Nieuwe werken: dit is de praktijk

Over buzzwords gesproken: zullen we het vat vullen dat Het Nieuwe Werken heet?

Hier zijn alvast 3 nieuwe werkvormen die HR kan faciliteren: netwerken om kennis op te doen en wendbaar te blijven.

In plaats van mensen te selecteren en ze op een opdracht te zetten, kunt u werken met communities, waar uw mensen vrijwillig hun schouders onder een uitdaging zetten.

En zelfsturende teams hebben ook hun kracht bewezen, als u ze inzet op de juiste manier: goed afgelijnd, met een duidelijk doel en de nodige autonomie.

Zo levert zelfsturing tal van voordelen op: we leren meer, zijn meer betrokken, werken efficiënter en met meer kwaliteit.

 

Uw mensen praktisch en snel helpen

Naast deze structurele koerswijzigingen, kunt u uw mensen ook helpen met een aantal heel praktische aanpassingen. Zoals ouders met kinderen, die zouden niet hoeven kiezen tussen werk en thuis. Dat leidt opnieuw tot meer stress, en meer kans op uitvallen.

Als de digitale kloof dreigt, kunt u die voor zijn door werk te maken van opleidingen. Digitale vaardigheden kun je aanleren, en vrij makkelijk zelfs.

Kleurt een medewerker wel eens buiten de lijntjes? Rebel in de rangen? Prima, tegendraadse mensen zijn er om te koesteren, en wel hierom.

En te weten hoe het echt met iemand gaat, hoeft ook niet meer in een formeel evaluatiegesprek. Feedback aan de koffiemachine werkt ook prima, hebben we zelf geleerd bij Tempo-Team.

Of onze arbeidsmarkt op die manier evolueert naar het Scandinavische model? Een beetje, ja, maar wel traag. We kunnen alvast veel leren van de vikings daar.

 

Rekrutering: vergeet die oorlog

U bent niet de enige: talent aantrekken en behouden blijft een pijnpunt voor vele organisaties, klein en groot. Deze 6 trends zetten de toon.

Ons advies? Vergeet die oorlog en ga uit van uw eigen kracht als onderneming.

Geen toeval dat overal het woord ‘social media’ valt. Want daar zitten uw nieuwe kandidaten, en ze zoeken ook daar naar wat nieuwe werkgevers te bieden hebben.

Met deze do’s & don’ts voor rekrutering op social media, komt u al een heel eind? Hoog tijd ook dat u uw LinkedIn bedrijfspagina onder handen neemt.

Oh, het zijn uw eerste stappen op LinkedIn? Daar hebben we deze praktische LinkedIn gids voor - in 2 delen.

En, tenslotte, laat u niet vangen: als u een sollicitatiegesprek niet standaardiseert én voorbereidt, kunt u het beter niet afnemen.

 

Meer inzichten in de praktijk van HR?

Lees meer:

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Hoe tevreden en betrokken uw mensen zijn? Dat hangt zeker ook af van uw interne communicatie. Hoe bereikt u iedereen optimaal met de passende kanalen? Ook wanneer uw mensen decentraal werken? We ki...

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Hoe tevreden en betrokken uw mensen zijn? Dat hangt zeker ook af van uw interne communicatie. Hoe bereikt u iedereen optimaal met de passende kanalen? Ook wanneer uw mensen decentraal werken? We ki...
meer

Beter werken, Inzichten en trends, Praktijk

Generatie Y is onmogelijk veeleisend. Generatie X is tot alles bereid om carrière te maken. Babyboomers zijn conservatief. Of niet soms?

Beter werken, Inzichten en trends, Praktijk

Generatie Y is onmogelijk veeleisend. Generatie X is tot alles bereid om carrière te maken. Babyboomers zijn conservatief. Of niet soms?
meer

Good Practices, HR strategie

Een bedrijfscultuur ontwikkelen die boeit en bindt, ook in tijden van verandering en groei? Da’s goud waard in de War for Talent. Protime deed het en CEO Peter s’Jongers schreef er een boek over. H...
meer