HR-Inspiratie nodig? Lees, luister, kijk!

Het beste moment om je te laten inspireren en bij te leren? Vandaag. We geven je met veel plezier enkele frisse tips voor nieuwe HR-inzichten.

Voor veel mensen is deze periode de uitgelezen kans om even stil te staan én vooruit te denken.

Niet enkel op privé-, maar ook werkvlak. Waar liggen mijn talenten? Hoe zie ik mezelf groeien? Hoe pakken anderen dat aan?

Om je dat inspirationele duwtje in de rug te geven, ging ons redactieteam op zoek naar de beste boeken, podcasts en andere bronnen die je bij die vragen kunnen helpen.

 

Dit moét je gelezen hebben

Een top 5 van boeken die inspireren in verschillende domeinen.

 

1. ’HR Disrupted’ - Lucy Adams (EN) 

Deze voormalige HR Director van de BBC toont hoe belangrijk het is het ‘human’ aspect weer in HR te brengen. Ingewikkelde beoordelingssystemen, onnodige regeltjes… Helpen ze je medewerkers? Of richten ze vooral schade aan? 

Adams kwam tijdens haar carrière tot het EACH-model: treat Employees as Adults, Consumers and Human beings. Een aanpak die berust op vertrouwen én die werkt in een onvoorspelbare wereld. In het boek vind je ook frisse HR-voorbeelden op vlak van onboarding, rekrutering, learning and development, leiderschap en talentontwikkeling.

 

2. ’Het is niet persoonlijk’ - Liz Fosslien & Mollie West Duffy

Emoties op de werkvloer? Van een compliment krijgen tot negatieve feedback verwerken… Het heeft een grote impact op ons functioneren. 

Emoties kunnen heel krachtig zijn, als je ze maar onderkent en op de juiste manier inzet. Dit hilarische boek met leuke illustraties toont de rol van emoties op 7 gebieden: gezondheid, motivatie, besluitvorming, teamwork, communicatie, cultuur en leiderschap. En geeft praktische tips om van je emoties een superpower te maken.

 

3. ’#ZigZagHR’ - Lesley Arens & Lisbeth Claus

Waarom de beste HR géén HR meer is? Dat leggen deze 2 dames uit, in de ultieme wake-up call voor HR-professionals. Laat jezelf op weg zetten naar een progressief HR-beleid. En ontdek hoe je dit doet door tactisch en strategisch te ‘zigzaggen’. 

#ZigZagHR is een heuse community met een eigen tijdschrift. En ze geven inspirerende keynote-presentaties ook.

 

4. ’De kleren van de leider’ - Koen Marichal & Jesse Segers 

Je bent pas een leider als anderen jou zo zien. Het belang van goed leiderschap? Het maakt van mensen een groep, en zorgt voor richting, betekenis en steun.

Dit boek brengt getuigenissen van betekenisvolle leiders en de actuele stand van zaken in wetenschappelijk leiderschapsonderzoek. Resultaat? 19 praktische inzichten die inspireren tot actie voor meer leiderschap. Binnen HR en daarbuiten.

 

5. ’De happy-happymethode’ - Lars-Johan Åge

Hoe zorg je dat mensen openstaan voor je ideeën en je samen succesvolle resultaten behaalt? Åge ontwikkelde de happy-happymethode om samenwerken naar een hoger niveau te tillen op een manier die alle partijen echt tevreden houdt. 

Het gaat niet enkel over welke beslissingen er uiteindelijk genomen worden, maar ook over het proces van samenwerken. Een boek dat focust op de uitkomst, de relatie, de samenwerking en de toekomst.

 

Dit moét je gehoord hebben

HR-podcasts die de moeite waard zijn. In de auto, thuis of tijdens je  lunchpauze.

Platform player is een platform waar je tal van podcasts kan beluisteren, met een grote HR-selectie in het Frans en Engels. Maar ook HR podcast en BlogTalkRadio bieden zeer interessante podcasts uit. We pikken er 4 uit:

 

1. (EN) HR Happy Hour

Dit is de langstlopende en meest gedownloade HR-podcast, gericht op human resources, management, leiderschap en innovatie. De show wordt gehost door Steve Boese, de co-voorzitter van de HR Technology Conference en Trish McFarlane, CEO van HR Advisors.

 

2. (EN) Drive Thru HR

Liever een snelle, inspirerende hap? Drive Thru HR is gemakkelijk te verteren en komt steeds ‘s middags uit. Luchtige gesprekken over verschillende, actuele HR-topics.

 

3. (NL) De HR-podcast

De HR Podcast, van de makers van HR Academy en HR Praktijk, geeft elke twee weken inzichten in spannende innovatie die op allerlei manieren gevolgen voor HR heeft. De podcast legt de essentie bloot, zodat je weet wat er speelt en wat er op je af kan komen.

 

4. (NL) Leiderschap is overal

Koen Marichal & Jesse Segers, de auteurs van ‘De kleren van de leider’, hebben ook een podcast ‘Leiderschap is overal’. In samenwerking met de Antwerp Management School.  

In 5 afleveringen hebben ze het over duurzaam, authentiek en gedeeld leiderschap, dat meegroeit met de vragen en noden van je bedrijf en organisatie. 

 

Hier moét je lid van worden

HR Café op Facebook

Een lerend netwerk voor HR professionals, dat is HR Café. Samen leren, kennis en informatie delen, vragen stellen en op zoek gaan naar antwoorden. Het ideale platform voor iedereen binnen HR die graag van een ander bijleert.

HR Belgium op Facebook

HR BELGIUM is een netwerk van professionelen binnen HR met als doel informatie over allerlei trends en nieuwste ontwikkelingen uit te wisselen.

Het is hét platform om vragen te stellen, je mening te geven en tips te ontvangen. Ook gratis en betaalbare HR evenementen worden hier gedeeld.

 

Hebben we wat gemist? 

Laat het ons weten via LinkedIn of Twitter.

 

Lees meer:

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.
meer

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?
meer

Beter werken, Praktijk

Van fluency tot interne communicatie: je organisatie kan nu al leren uit intense weken corona-werken, toch?
meer