Een sollicitatiegesprek afnemen: voorbereiding is alles!

Werft u een nieuwe medewerker aan? Hoe neemt u het sollicitatiegesprek dan af? Onvoorbereid of met een doordachte aanpak? Zonder twijfel: dat laatste. Ontdek waarom en hoe

Waarom onvoorbereid geen goed idee is?

Omdat u zich dan laat bedotten.

Een anekdote:

Een sollicitante is 25 minuten te laat op haar gesprek. Ze wordt meteen voor de interviewers gezet en blijft stevig overeind. Totaal niet uit haar lood geslagen. Haar coolness maakt zoveel indruk dat ze de job krijgt. Wat blijkt? Ze had geen idee dat ze te laat was: per ongeluk kreeg ze een fout tijdstip door. In haar hoofd had ze dus nog vijf minuten over – dáárom was ze op haar gemak.

Conclusie? De sollicitante is niet zoals de interviewers dénken dat ze is. Zij vertrouwden op een vluchtige indruk. Een goed idee bij zo’n belangrijke beslissing als een aanwerving? Helemaal niet.

Veel rekruterende zaakvoerders trappen in de val. Op basis van een cv en motivatiebrief geloven ze in de kracht van een kandidaat. Het gesprek zien ze als een luchtig praatje zonder voorbereiding, ‘we zien wel’. Gevaarlijk, want schijn bedriegt.

Waarom voorbereid het enige goed is

Regel één bij een sollicitatiegesprek afnemen? Volg voor elke kandidaat dezelfde aanpak. Drie redenen daarvoor:

1. U hebt een leidraad om het gesprek te voeren.
2. U weet vooraf hoe u de kandidaat op de rooster legt.
3. En voorál: u kunt kandidaten beter met elkaar vergelijken (geen appels met peren dus).

Werving en selectie: doe-het-zelf

Eén aanpak dus. Maar welke leidt naar goud bij werving en selectie? Wij zetten u op weg met vier tips om het sollicitatiegesprek af te nemen.

1. Stel vragen op voor de sollicitant
Maak vooraf een lijstje met open en gesloten vragen. Schotel de sollicitant enkele scenario’s voor, bijvoorbeeld ‘Wat zou u doen als …?’. En belangrijk: luister aandachtig naar de antwoorden. Want het is verleidelijk om in uw hoofd al te focussen op de volgende vraag, maar zo mist u cruciale info. Omzeilt de kandidaat uw vraag? Aarzel dan niet om ze te herformuleren.

2. Noteer de antwoorden
Een sollicitatiegesprek afnemen gaat razendsnel. U vuurt uw vragen af, de kandidaat doet dat met zijn of haar antwoorden. Schrijf die neer! Valt u iets op aan het gedrag? Bent u geraakt door een bepaalde anekdote? Neem ook daar notitie van. Zo beslist u achteraf op basis van gedetailleerde info in plaats van een algemene indruk.

3. Wacht met oordelen
Grote valkuil van rekruterende zaakvoerders: dat ze te snel een mening vormen. Misschien wilt u een kandidaat afkeuren omdat zijn kledingstijl u niet aanstaat. Of juist aannemen omdat hij een vlotte prater is. Wácht met oordelen tot na het gesprek. Neem de antwoorden van de kandidaat nog eens door en evalueer die objectief.

4. Laat u niet storen
Een sollicitatiegesprek afnemen doet u maar beter in alle rust. Smartphone op stil, deur dicht. Meld medewerkers dat u niet gestoord wil worden. Dan komt de concentratie ten goede: voor u én de kandidaat.

Zó verloopt een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek afnemen verloopt grofweg in drie stappen:

1. Opening
Vertel eerst kort wie u bent en wat u doet. En doe er dan alles aan om de kandidaat op zijn gemak te stellen.

2. Gesprek
Stel uw organisatie en de vacature voor. Vraag wat u weten wilt over de kandidaat. En geef ook hem de kans om vragen te stellen.

3. Afsluiting
Bedank de sollicitant voor het gesprek en laat hem weten wanneer u hem op de hoogte brengt van de beslissing.

Werving en selectie: besteed het uit

Klinkt bovenstaande theorie u mooi in de oren? Maar ontbreekt het u aan tijd en ervaring om de war for talent in uw eentje te winnen? Besteed werving en selectie dan uit – bijvoorbeeld aan de dienst Search & Selection van Tempo-Team.

Gedreven consultants nemen het volledige rekruteringstraject voor hun rekening. Van het profiel opstellen, over het cv screenen, tot het eindrapport maken. Sollicitatiegesprekken afnemen zit er voor ú dus niet bij. U krijgt meteen de beste kandidaat voorgesteld die zal bijdragen tot de groei van uw bedrijf.

Graag dat wij het rekruteringswerk voor u doen? Geef ons een seintje.

Lees meer:

Good Practices, Praktijk, Inzichten en trends

Heel wat van uw toekomstige werknemers spijbelen om deel te nemen aan de klimaatmarsen. Staan we voor een maatschappelijk keerpunt? En kan, en moet HR mee uw organisatie duurzamer maken?

Good Practices, Praktijk, Inzichten en trends

Heel wat van uw toekomstige werknemers spijbelen om deel te nemen aan de klimaatmarsen. Staan we voor een maatschappelijk keerpunt? En kan, en moet HR mee uw organisatie duurzamer maken?
meer

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Hoe tevreden en betrokken uw mensen zijn? Dat hangt zeker ook af van uw interne communicatie. Hoe bereikt u iedereen optimaal met de passende kanalen? Ook wanneer uw mensen decentraal werken? We ki...

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Hoe tevreden en betrokken uw mensen zijn? Dat hangt zeker ook af van uw interne communicatie. Hoe bereikt u iedereen optimaal met de passende kanalen? Ook wanneer uw mensen decentraal werken? We ki...
meer

Beter werken, Inzichten en trends, Praktijk

Generatie Y is onmogelijk veeleisend. Generatie X is tot alles bereid om carrière te maken. Babyboomers zijn conservatief. Of niet soms?
meer