5 x stiekem sporten op het werk

Zitten is het nieuwe roken. Smokkel daarom zoveel mogelijk beweging binnen in je werkdag. 5 manieren om stiekem te sporten…

Voldoende bewegen is een must om gezond te leven - #opendeur. ’s Avonds zouden er 10.000 stappen op je teller moeten staan. Voor magazijniers en poetshulpen is dat een makkie. In heel wat andere jobs is ‘blijven zitten’ helaas vereist. Zit jij veel (werk)uren op een bureaustoel of kruk? Probeer dan deze oefeningen:

  1. Work-out voor dij- en kuitspieren

What happens onder je bureau, stays onder je bureau. Niemand ziet wat jij met je hielen, tenen of knieën doet.

Plaats je voeten stevig op de grond en hef afwisselend je hielen en tenen omhoog. Beweeg 10 seconden met je tenen wanneer ze in de lucht zijn. Draai rondjes met je hielen wanneer zij van de grond zijn. Doe dat 5 keer per dag gedurende enkele minuten. Strakke kuitspieren verzekerd.

Klem een notitieboekje tussen je knieën terwijl je op je bureaustoel zit. Druk je knieën minstens een halve minuut zo hard mogelijk tegen elkaar. Na een keer of 20 zul je je dijspieren voelen branden. Wel niet vergeten te blijven glimlachen tijdens deze oefeningen! Anders zullen collega’s zich afvragen waar je verbeten blik vandaan komt…

  1. Codewoord: opspannen

Opspannen, loslaten, opspannen, loslaten. Meer moet je niet doen om je spieren te trainen. Je kunt dus aan je bilspieren werken terwijl je een e-mail schrijft. Span je spieren op terwijl je de eerste zin typt, ontspan ze bij de volgende. Multitasking is de boodschap en die mag je creatief toepassen op je eigen job. Als kassamedewerker kan je bijvoorbeeld je buikspieren opspannen terwijl je de eerste 3 items van de band scant, en ontspannen bij de volgende 3. Zo shape je je silhouet tijdens de werkuren. Wie heeft er dan ’s avonds nog Pilates nodig?

  1. Muurbloem 2.0

Pauzes zijn er voor het echte werk. Negeer even die snoepautomaat en focus op het stukje rechte muur ernaast. Dat is je turntoestel tijdens de werkdag. Maak een hoek van 90 graden met je knieën en plaats je rug loodrecht tegen de muur. Je bovenbenen zijn nu parallel met de grond. Hou dit een minuut vol en ontspan. Herhaal 5 keer. Gooi er nog wat squads tegenaan – je collega’s hebben nu toch al door waar je mee bezig bent. Sta recht en spreid je benen op heupbreedte, dus niet zo wijd. Buig diep door je knieën, met je billen goed naar achter, richting muur. Herhaal 20 keer. Vergeet niet jezelf te feliciteren: wat gebruik jij je pauze nuttig.

  1. Walking lunch

Mooi zo, je spieren zijn nu flink verstevigd. Maar hoe krijg je extra stappen op die teller? Simpel natuurlijk: je moet ervoor gààn. Overweeg om te fietsen naar het werk of stap een halte vroeger van de bus en wandel het laatste stukje. Neem altijd de trap in plaats van de lift. Maak een ommetje na je lunch of kies voor een ‘walking lunch’ en verorber die boterhammen tijdens een blokje rond.

  1. Telefoontraining

Hang jij om professionele redenen de nodige uren aan de telefoon? Zorg dan dat je een headset krijgt, dat opent sportieve mogelijkheden. Plaats tijdens het bellen je handen op je bureau en til jezelf op door kracht te zetten op je armen. Terwijl je gesprekspartner blijft ratelen, werk jij aan de curve van je bovenarmen. Of zet je handen naast je billen op je bureaustoel en duw je lichaam enkele centimeters omhoog. Aan de andere kant van de lijn hoeft men niets te weten van je inspanningen. Tenminste, als je de camera hebt uitgeschakeld bij het Skypen…

PS: Sportieve skills om te scoren op de werkvloer en vacatures voor jobs vol beweging.