leren_boek_learning
leren_boek_learning

Ga je voor die job? Dan moet je een CV opstellen. En liefst niet zomaar eentje, maar een knal exemplaar. Met deze tips valt je sollicitatie op in de stapel en gaat die droomjob naar jou.

Eén blik op je CV en toekomstige werkgevers weten wie jij bent en wat jij kunt. Tenminste: zo zou het moeten. Maar een killer CV opstellen is niet zo gemakkelijk. Ook wie z’n best doet, kan onderweg verloren lopen. Tempo-Team to the rescue! In 6 stappen naar een super CV.

1. Blokkenspel

Niemand wordt graag platgeslagen met een enorme lap tekst. Deel je CV op in korte tekstblokken met titels: Persoonlijke Gegevens, Studies, Werkervaring, Vaardigheden, Interesses en Persoonlijke doelstellingen. Maak onder ‘Vaardigheden’ een onderscheid tussen je harde en softe skills. Slaagde je voor de GoodHabitz-cursus Mindmappen of Speak Business English (helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team)? Dan verwierf je een harde skill. Heb jij een positieve mindset of ben je een kei in feedback geven? Blink je CV dan op met die softe skills!   

2. Een hapje voor...

Serveer hapklare brokjes aan de persoon die je CV ‘leest’ – waarschijnlijk is ‘scant’ een beter woord. Hak elke werkervaring in dezelfde 3 mootjes: (1) begin- en einddatum, jobtitel, werkgever; (2) ‘verantwoordelijk voor:’ – waarna je kort beschrijft wat je er deed,  (3) ‘verworven vaardigheden:’ – hier vat je samen welke skills je meeneemt . Werk gerust met steekwoorden of bullet points. Je schrijft een CV, geen Shakespeariaans sonnet. Het is trouwens geen ramp als je CV een gat vertoont! Leg eerlijk uit waarom je even op de pauzeknop drukte en geef het een positieve draai. 

3. Van Z naar A

Als kind heb je leren tellen van 1 tot 10 en leren schrijven van A tot Z. Als sollicitant moet je dat ‘van-voor-naar-achter’-principe doorbreken. Begin onder de hoofding ‘Studies’ met je hoogste diploma (dat je waarschijnlijk laatst hebt gehaald). Begin onder ‘Ervaring’ met je meest recente job. Geen paniek als je net bent afgestudeerd en op zoek bent naar je eerste job. Richt in je CV de spots op je stages of vrijwilligerswerk – en je studentenjob(s) natuurlijk!  

4. Het oog wil ook wat

Bij het solliciteren mag je uiterlijk of leeftijd geen rol spelen. Hallo, diversiteit op de werkvloer! Een foto op je CV is dan ook geen must. Je krijgt een job (of mag op sollicitatiegesprek komen) omdat je relevante ervaring hebt, interessante skills of het juiste diploma. Niet dankzij je knappe kop of frisse snoet. Toch wil het oog ook wat: ga voor een foutloos en overzichtelijk CV. Hoe noteer je de datum, welke info zet je in vetjes of cursief en waar lijn je uit? Maak steeds dezelfde keuzes bij de lay-out van je CV! 

5. Subtiele kunst

Kriebelt het om je levendige creativiteit – letterlijk – in de verf te zetten op je CV? Pak het dan aan zoals cava (of pintjes) drinken wanneer je met de auto bent: het mag, maar met mate. Giet je kennis van verschillende talen in een mooi grafiekje of verzin grappige pictogrammen voor je hobbies. Geef met een vrolijk lettertype of opvallend kleurtje aan dat jij hoort bij Team Jobtimist. Maar geef je innerlijke Picasso niet de vrijheid. Een CV is geen knip- en plakproject in regenboogkleuren. 

6. Let op de basics

Is je CV klaar? Kopieer ‘m dan niet in de mail die je verstuurt, maar voeg hem toe als bijlage, liefst als PDF. Geef je document een gepaste titel en vergeet je motivatiebrief niet. Verstuur nooit een mail zonder onderwerp. ‘Ik wil die job!’ of ‘Hakim for President!’ klinkt grappig, maar hou het toch maar neutraal en kies als onderwerp de jobtitel waarvoor je solliciteert.